تأثیرات توافق هستهای ایران بر اقتصاد جهانی
امروز نیز بخش مهمی از مطالب مطبوعات بین المللی به موضوع توافق هسته ای ایران و 1+5 و ابعاد و حواشی آن اختصاص یافته است. از تأثیرات اقتصادی این توافق گرفته تا مواضع دولت های مختلف نسبت به آن و ادامه تلاش های رژیم اسرائیل برای ضربه زدن و زیر سوال بردن آن.
به گزارش «تابناک»، در زمینه اثرات اقتصادی، خبرگزاری «رویترز» به بررسی تأثیر توافق هسته ای ایران بر ارزش ارزهای رایج کشورهای مختلف پرداخته است. این خبرگزاری می نویسد با حصول توافق هسته ای ایران که به کاهش تنش های سیاسی انجامیده، تمایل به ین ژاپن به عنوان یک ارز مطمئن کاهش یافته و همین امر سبب شده ارزش آن به پایین ترین سطح طی شش ماه گذشته در مقابل دلار و طی چهار سال گذشته در مقابل یورو برسد. از سوی دیگر، در پی این توافق بازارهای بورس در سراسر جهان رونق پیدا کرده است. افزون بر این، ارزش یورو نیز در مقابل دلار کاهش پیدا کرده است.
تأثیر توافق هسته ای ایران بر قیمت های جهانی نفت، موضوعی است که مورد توجه «اگزمینر» قرار گرفته است. به نوشته این نشریه، قیمت جهانی نفت در روز دوشنبه و پس از رسیدن ایران و 1+5 به توافق در موضوع هسته ای، با کاهش قابل توجهی مواجه شده است. در این راستا، قیمت نفت به کمتر از 94 دلار در هر بشکه کاهش پیدا کرده و همین امر سبب شده سهام خطوط هواپیمایی شرکت های مسافرتی با افزایش روبرو شود. به عقیده تحلیلگران، بخش مهمی از این اتفاق در واقع تأثیر روانی بوده و دلیل آن، از میان رفتن هراس کشورهای مختلف از امکان قطع جریان جهانی نفت به سبب اقدامات ایران بوده است.
سایت شبکه خبری «بلومبرگ» نیز مطلبی در همین حوزه منتشر و بیان کرده که در نتیجه توافق هسته ای، شرکت های خودروسازی فرانسوی و به ویژه پژو بیشترین سود را خواهد برد. این سایت می نویسد تلاش های دو شرکت خودروسازی پژو و رنو برای افزایش فروش محصولات خود در خارجه از اروپا، در نتیجه برداشته شدن تحریم های ایران به ثمر خواهد نشست. بلومبرگ اشاره می کند که پیش از وضع تحریم های بین المللی علیه ایران، این دو شرکت فرانسوی از همه رقبای خود در بازار ایران فروش بیشتری داشتند. اکنون که قرار است در نتیجه توافق مقدماتی هسته ای، بخشی از تحریم ها علیه ایران برداشته شود، بار دیگر موقعیت این دو شرکت بهبود خواهد یافت.
اما در میان دیگر مطالب مربوط به توافق هسته ای، مواضع مقامات ارشد آمریکایی و انگلیسی در واکنش به ادعاهای نخست وزیر رژیم اسرائیل قابل توجه است. روزنامه «دیلی استار» با اشاره به اظهارات روز گذشته باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا می نویسد وی ضمن دفاع از توافق با ایران، هرگونه موضع گیری شدیداللحن و سخت را در این زمینه رد کرده است. وی گفته: «چالش های بزرگی باقی مانده، اما ما نمی توانیم در دیپلماسی را ببندیم و نمی توانیم راه صلح آمیز برای مسائل جهانی را از دستور کار خارج کنیم». به گفته وی، دفاع از خشونت و به کار بردن اظهارات شدیداللحن از نظر سیاسی کار آسانی است، اما تأثیری مثبتی بر امنیت آمریکا نخواهد داشت.
در نهایت و در همین زمینه، سایت شبکه خبری «راشا تودی» نیز اظهارات وزیر خارجه انگلیس را بازتاب داده که از رژیم اسرائیل درخواست کرده در توافق با ایران اخلال ایجاد نکند. افزون بر این، رسانه های اسرائیلی نیز ضمن انتقاد از نتانیاهو، عدم پایبندی وی به توافق هسته ای قدرت های بزرگ با ایران را اقدامی اشتباه دانسته اند. ویلیام هیگ اظهار داشته: «ما از هر کسی در دنیا، از جمله از اسرائیل می خواهیم قدم هایی برندارد که سبب ضربه زدن به این توافق شود و ما این موضوع را به صراحت خطاب به همه طرف های ذینفع اعلام می کنیم. راشا تودی اشاره کرده این سخنان هیگ پس از آن بیان می شود که نتانیاهو اظهار داشت رژیم اسرائیل خود را به توافق هسته ای ایران متعهد نمی داند.
نظر شما :