فقط متحدان ایران استقبال کردند
سکوت هشدار آمیز اعراب در قبال توافق هستهای
دیپلماسی ایرانی: توافق هسته ای ایران با قدرت های جهانی با سکوت هشدار آمیزی از سوی کشورهای عربی مواجه شده است و تنها دو کشور عرب دوست ایران یعنی عراق و سوریه از این توافق استقبال کردند.
تمام کشورهای عرب به جز سوریه و عراق توسط مسلمانان اهل سنت اداره می شوند که اساسا ایران را به چشم دشمن می نگرند و از این که آشتی میان ایران و غرب منافعی عاید ایران کند ناراحت شده اند.
از آنجایی که به موجب این توافق هسته ای مقداری از تحریم های اقتصادی علیه ایران کاسته خواهد شد، رهبران عرب نگران هستند که این توافق نشانه ای بر پایان خصومت 30 ساله میان تهران و واشنگتن باشد که قدرت و نفوذ منطقه ای بیشتری برای ایران به ارمغان خواهد آورد.
عبدالله العسگر، رئیس انتصابی کمیته روابط خارجی عربستان سعودی می گوید: نگران این هستم که ایران چیزی را از دست داده باشد تا چیز دیگری را به صورت سیاست های منطقه ای در عوض آن از قدرت های جهانی گرفته باشد. و من از این نگران هستم که آنها فضا و آزادی عمل بیشتری در منطقه به ایران داده باشند.
وی اضافه می کند: دولت تهران ماه هاست که ثابت کرده است که دستور کار زشتی در منطقه دارد و با این رویکرد هیچ کسی در منطقه نمی تواند چشم روی هم بگذارد و فکر کند که همه چیز به خوبی پیش می رود.
تا زمانی که العسگر این سخنان را بیان می کرد عربستان سعودی هیچ موضعگیری رسمی نداشته است و وی هم تاکید می کند که صرفا نظرات شخصی خود را بیان می کند. دیگر کشورهای عرب سنی منطقه هم روز یکشنبه از ابراز نظر رسمی خودداری کردند.
اواخر روز شنبه ساعاتی پیش از آن که توافق هسته ای روز یکشنبه نهایی شود رهبران عرب از جمله ملک عبدالله از عربستان سعودی و شیوخ قطر و کویت برای بحث در مورد "موضوعات مشترک و منافع سه کشور" با هم دیدار کردند.
این شیوخ عرب علیه تحرکات ایران در سراسر منطقه از جمله سوریه موضعگیری کردند این در حالی است که آنها شورشیان مخالف بشار اسد هم پیمان ایران را پشتیبانی مالی و نظامی می کنند. آنها همچنین ایران را به به دامن زدن به نا آرامی ها در کشورای یمن، بحرین، لینان و عراق متهم کردند. این در حالی است که ایران این دخالت ها را انکار کرده است.
عسگر می گوید: "مردم منطقه سیاست های ایران و جاه طلبی ایرانیان را می شناسند. و می دانند که ایران در سیاست های بسیاری از کشورهای منطقه دخالت دارد."
در نقطه مقابل عراق که تحت حاکمیت دولتی شیعی است و تنها کشور عرب است که همزمان روابط دوستانه ای با ایران و ایالات متحده دارد سریعا از این توافق استقبال و تقدیر کرده است.
نوری مالکی، نخست وزیر عراق در بیانیه ای اعلام کرد: "حصول توافق میان ایران جمهوری اسلامی ایران و شش قدرت بین المللی گامی بزرگ در جهت برقراری امنیت و ثبات در منطقه است. عراق که همواره حامی گفت وگو و راه حل های مسالمت آمیز برای حل همه بحران ها بوده است، حمایت کامل خود از این طرح برای تکمیل مراحل باقی مانده و گسترش فضای گفت وگو، تفاهم و راه حل مسالمت آمیز را اعلام می دارد."
دولت اسد که متحد دراز مدت ایران و از علویان شیعی مذهب است هم از این توافق استقبال کرده است.
یکی مقام مسئول در وزارت خارجه سوریه اعلا کرد: " دستیابی به این توافق نشان داد که بهترین راه برای تضمین امنیت و ثبات و حل و فصل بحران های منطقه، راهکارهای سیاسی به دور از هرگونه دخالت خارجی یا تهدید به توسل به زور است.”
عربستان سعودی و دیگر کشورهای سنی منطقه در ماه های اخیر ناخرسندی خود را از بازبینی سیاست ایالات متحد ابراز کرده اند به ویژه از زمانی که واشنگتن در ماه سپتامبر برنامه حمله به سوریه برای تنبیه این کشور به دلیل استفاده از تسلیحات شیمیایی در حومه دمشق را رها کرد.
سوریه برای جلوگیری از حمله ایالات متحده با نابودسازی تسلیحات شیمیایی خود موافقت کرد.
منبع: رویترز/تحریریه دیپلماسی ایرانی/15
نظر شما :