استقبال سفیر مصر در آمریکا از برکناری مرسی
دولت مرسی همان لحظات اولیه این برکناری را کودتا خواند؛ اما "محمد توفیق" سفیر مصر در ایالات متحده آمریکا آن را باور ندارد.
وی در گفت و گو با تارنمای "فارین پالسی" این گزاره را که «ارتش مصر دست به کودتا زده » رد و تاکید می کند "مصری ها انتخاب شفافی پیش رو داشتند."
او می گوید: هنگام اعلام این خبر از سوی ارتش، در سفارت مصر بوده و با شگفتی و به طور کامل حوادث مصر را دنبال می کرده است.
آیا اقدام ارتش مصر کودتا بود؟
کودتا نبود چرا که ارتش، قدرت را در دست نگرفته است. ارتش همچنین آغازکننده این ماجرا هم نبود و یک قیام مردمی بود. ارتش وارد شد تا مانع خشونت ها شود. ارتش هیچ زمانی قصد کنترل قدرت را نداشته است.
این اتفاق روی نداده و هیچ گاه نیز روی نخواهد داد. نباید فراموش کنیم که بلافاصله پس از سقوط "حسنی مبارک" رئیس جمهوری سابق مصر، بسیاری از فراکسیون های مصری از ارتش خواستند تا کنترل دوران انتقالی را در دست بگیرد و آنان داوطلبانه صحنه قدرت را ترک کردند و این امر به وضوح نشان می دهد که آنان علاقه ای به داشتن نقش سیاسی ندارند.
آیا اعضای سفارت، حکومت ارتش را می پذیرد؟
ما نماینده مردم هستیم و مردم، انتخاب بسیار روشنی داشتند. انتخابات و صندوق های رای مهم هستند اما صندوق های رای، چک های سفید امضا نیستند. ما همچنان نماینده منافع مردم مان باقی می مانیم. مردم مصر می خواهند که دوره ای انتقالی و سپس انتخابات زودهنگام داشته باشند.
در چه زمانی؟
زمان برگزاری انتخابات هنوز مشخص نشده است.
در این دوران آیا "عدلی منصور" رئیس جمهوری موقت و رئیس دادگاه عالی قانون اساسی مصر، قدرت را در دست خواهد داشت یا ارتش؟
شکی ندارم که او کنترل کامل را در دست می گیرد. ارتش، کودتاگر نبود -اتفاقی که افتاد چیزی بود که مصری ها انتخاب کرده بودند- بیش از 10 میلیون نفر در خیابان های نه تنها قاهره بلکه در حقیقت در تمامی شهرها. موضع مردم کاملاً شفاف بود. گروه اخوان المسلمین به جای توجه به خواسته های مردم، انتخاب کرد که حامیانش را در خیابان ها بسیج کند و آتش بحران را شعله ور تر کرد. ارتش برای نجات کشور از این شرایط دشوار گزینه ای جز دخالت نداشت. ارتش حکومت نمی کند. آنان از همان ابتدای کار مشخص کرده اند که قصد حکومت ندارند.
مرسی اکنون کجاست؟
نظری ندارم.
از جنگ داخلی می ترسید؟
نه. شاید خشونت های پراکنده ای باشد، اما بخش اعظمی از مردم مصر تصمیم خود را گرفته اند.
ارتش آمریکا با ژنرال هایی مصری تبانی نکرده بود. ایالات متحده به هیچ وجه دخالتی در تصمیم مصری ها نمی کند.
نقش دولت واشنگتن در تحولات اخیر چیست؟
ما تاکنون تماسی با دولت آمریکا نداشته ایم. هیچ تماسی. تنها درباره تصمیمی صحبت کردیم که روی داد.
دوست دارید در حال حاضر آمریکا چگونه از مصر حمایت کند؟
خواهان این هستم که آمریکا تنها از مرحله انتقالی مصر به سمت دموکراسی پشتیبانی کند. ما در حال صحبت درباره یک دموکراسی فراگیر هستیم. ما خواهان آن هستیم که هر مصری احساس کند که دولتش به نیازهای آنان پاسخ می دهد، به حقوق بشر وشان انسانیت احترام می گذارد.
آمریکا درباره «سیسی »چه باید بداند.
چیزی که شما درباره ارتش مصر باید بدانید آن است که ارتشی ملی، حرفه ای با پایگاه های بسیار محکم است و به تمامی بخش ها جامعه احترام می گذارد، احترامی بسیار گسترده.
و سیسی؟
«سیسی» خود ثابت کرده است که فردی بسیار منطقی و رهبری پرانرژی برای ارتش است؛ او همچنین بسیار قابل احترام است.
فکر می کنید در 24 ساعت آینده چه اتفاقاتی روی می دهد؟
فکر می کنم نقشه راه به جایگاه اصلی اش بازمی گردد که از امروز در حال حرکت به سمت جلوست.
قانون اساسی چه زمانی اجرایی می شود؟
آن طور که من فهمیدم، کمیسیونی فراگیر تشکیل می شود که قانون اساسی را به جایگاهش بازمی گرداند و ما شاهد تغییرات در این قانون خواهیم بود. زمانی که توافق صورت بگیرد، این قانون دوباره اجرا می شود. اما اکنون همگی بر این باورند که باید قانون اساسی وجود داشته باشد اما به توافق گسترده نیز احتیاج است.
اما چه زمانی؟ چند هفته، ماه ها یا سال ها؟
نمی دانم. مهم آن است که همه چیز در مسیر درست به پیش برود تا هر مصری احساس کند این قانون به او تعلق دارد.
آیا اسرائیلی ها باید نگران تغییراتی باشند که در مصر رخ می دهد؟
دلیلی نمی بینم که این اتفاقات در هر شرایطی بر اسرائیل تاثیری بگذارد.
سوریه چطور؟
ما طرفدار صلح در سوریه هستیم، انتقال به دموکراسی؛ دوست داریم سوریه متحد ما باقی بماند. همچنین دوست داریم ببینیم که سوری ها هم از موج دموکراسی خواهی که در منطقه به راه افتاده است، بهره مند شوند.
برخی نگران اند ناآرامی های مصر بر قیمت نفت تاثیر بگذارد.شما چه باوری دارید؟
به باور من تاثیری بر قیمت نفت ندارد. در گذشته برخی نگران مسیری بودند که مصر در حال پیمودن بود و امروز نگرانی وجود ندارد.
نظر شما :