عربستان و استراتژی فرافکنی
راهی برای نجات از بهار عربی
1- رابطه عربستان با ایران در طول سه دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامیهمواره رابطه ای پر ابهام و پر از سوءتفاهم سیاسی بوده و بخصوص با ادعای عربستان در مورد رهبری جهان اسلام و تفسیر این کشور از محور شیعه-سنی همواره تشدید شده و در مقاطع مختلف شاهد فرافکنی عربستان از اقدامات ایران بوده ایم و این سناریو هم در امتداد سناریوی دنباله داری است که این کشور همواره پیگیر آن بوده است.
2- یکی از دستاوردهای بهار عربی برای عربستان تضعیف محور موسوم به محافظه کاری یا اعتدال عربی در مقابل محور موسوم به مقاومت بود. بخصوص که با سقوط مصر به عنوان یکی از اضلاع کلیدی این محور، مقاومت در وضعیت بهتری قرار گرفت. از اینرو عربستان سعودی همگام با ایالات متحده و اسرائیل مصرانه پیگیر تضعیف این محور بخصوص سوریه و اکنون ایران هستند تا به زعم آنها کانونهای انقلابی گری و تجدید نظرطلبانه در منطقه تضعیف و یا حذف گردند. این وضعیت میتواند عربستان را به صورت کامل در جهت سیاست منطقهای آمریکا که به خصوص در مورد سوریه از اهمیت خاصی برخوردار است، قرار دهد.
3- وضعیت داخلی عربستان به گونه ای است که مشروعیت حلقه گم شده برای دولتمردان سعودی میباشد، بخصوص که زنان و شیعیان به عنوان پیشگامان تغییر و تحول خواهان دگرگونی بوده و این وضعیت را برای عربستان به گونه ای رقم زده که به دنبال استراتژی ای باشد که بتواند بخشی از مطالبات را با سرکوب مدیریت کرده و بخشی دیگر را به خارج از مرزها انتقال داده و افکار عمومیرا منحرف کند، که این رسالت را بخوبی رسانههای وابسته به این کشور در حال انجام دادنند.
4- هدف دیگری که این سناریو میتواند برای سعودیها داشته باشد در بحث جانشینی در عربستان سعودی معنا پیدا میکند. با گسترش بیماری پادشاه و ولیعهد مباحثی پیرامون انتقال قدرت به نسل جدیدی از شاهزادگان در جریان است که گزینههای چون متعب بن عبدالله، ولید بن طلال، محمد بن نایف و عادل الجبیر سفیر عربستان سعودی در آمریکا که رابطه نزدیکی با ملک عبدالله دارد مطرح گردیده که این سناریو فرصت خوبی برای شناساندن چنین گزینههایی است که تا حدودی زمینه را برای این امر محقق کند.
5- مورد دیگری که میتوان ذکر نمود بحث خریدهای تسلیحاتی عربستان از ایالات متحده و بحث برنامه هسته ای ایران میباشد. هدف عربستان از این گزینه، ناامن نشان دادن محیط پیرامونی خود و طراحی استراتژی دشمن تراشی است که با منطق سلاحهای هسته ای رابطه ی همسویی دارد. تخریب چهره ی ایران و تهدید آمیز نشان دادن برنامه هسته ای، میتواند عربستان را در وضعیتی قرار دهد که کنگره آمریکا فروش تسلیحات به این کشور را تسهیل نموده و فضا را به گونه ای ترسیم نماید که نیاز به موازنه هسته ای در مقابل ایران ضرورتی استراتژیک است.
نظر شما :