سفرهای پیاپی مقام های آمریکایی به عمان برای چیست
«رابرت گیتس» وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا در یک سفر از پیش اعلام نشده وارد مسقط پایتخت عمان شد و با مقامهای عالیرتبه این کشور دیدار و گفت و گو کرد.
این دومین سفیر یک مقام عالیرتبه آمریکایی طی یک ماه گذشته به عمان است که همانند گذشته مذاکرات نامعلومی را با مقامهای عمانی انجام میدهد.
پیش از این «دیک چنی» معاون رئیس جمهوری آمریکا نیز به عمان آمده بود و درباره تحولات منطقه بویژه برنامه هستهای ایران و قیمت نفت با مقامهای عمانی به مذاکره پرداخته بود.
رابرت گیتس در هواپیما به خبرنگارانی که با وی به مسقط میآمدند، گفته «عمانیها میدانند که ما از آنها حمایت کامل میکنیم. سلطان قابوس دوست نزدیک ما است و بسیار مهم است که اتحاد ما با دولت وی پایدار بماند و بتوانیم با وی به توافقات دیگر نیز برسیم.»
منظور از «توافقات دیگر» تا کنون مشخص نشده است. اما با وجود موضوعاتی که وی در سفر خود به عمان داشته میتوان پیشبینی کرد، منظور وی از توافقات دیگر چه میتواند باشد.
عمان یکی از معدود کشورهای منطقه است که با وجود حضور یکی از مهمترین پایگاههای نظامی و هوایی آمریکا در آن، رابرت گیتس از زمان انتصابش به وزارت دفاع آمریکا به آن سفر نکرده بود. کشوری که در طول جنگهای اخیر یکی از مهمترین پشتیبانان آمریکا برای حمله به اهداف عراق و افغانستان به شمار میرود.
رابرت گیتس همچنین تاکید کرده بود، قصد دارد نظر سلطان قابوس را درباره اوضاع منطقه بویژه موضوع ایران از نزدیک بشنود به خصوص که مسقط و تهران از روابط بسیار خوب و نزدیکی با یکدیگر برخوردارند.
در همین حال یکی از مقامهای ارشد وزارت دفاع آمریکا تاکید کرد، در مذاکرات وزیر دفاع آمریکا با مقامهای عمانی به هیچ وجه درباره مسائل نظامی بحث و گفت و گو نخواهد شد.
در مذاکرات سلطان قابوس با گیتس چه گذشت؟
بر خلاف آنچه آن مقام ارشد وزارت دفاع تاکید کرده بود که در مذاکرات گیتس با مقامهای عمامی درباره مسائل نظامی صحبت نخواهد شد، مقامهای نظامی عمان و ایالات متحده آمریکا در دیداری جداگانه درباره مسائل نظامی به گفت و گو نشستند.
عمده مذاکرات نظامی دو طرف درباره چگونگی ارتقای همکاریهای نظامی با یکدیگر، توسعه فعالیتهای نظامی پایگاههای آمریکا در عمان و چگونگی گسترش توان دفاعی عمان بویژه در مناطق نفتخیز آن کشور بود.
این که این بحثها در چه اندازه بوده و شامل چه مفادی میشده، اطلاعات چندانی در دست نیست. حتی درباره وسعت مذاکرات دو طرف نیز تا کنون هیچ گزارشی منتشر نشده است.
اما به نظر میرسد درباره ایران و گزینههای مطرح در آمریکا برای رویارویی با فعالیتهای نه چندان باب میل آمریکا مذاکراتی صورت گرفته است.
برخی منابع خبری گزارش دادند، موضوع تشدید برخورد از سوی رابرت گیتس مطرح شده که با مخالفت صریح دولت عمان مواجه شده است. گفته میشود سلطان قابوس حتی تشدید تحریمها علیه ایران را نیز مردود دانسته است.
در همین حال یکی از مقامهای عالیرتبه وزارت دفاع آمریکا که رابرت گیتس را در سفر به عمان همراهی میکرده، تاکید کرد، همچنان برای ایالات متحده حل اختلافها با ایران از راههای دیپلماتیک در اولویت است.
وی که نخواسته نامش در رسانهها مطرح شود، همچنین در حال بازگشت از مسقط به واشنگتن در هواپیما به خبرنگاران گفت: «رابرت گیتس به سلطان قابوس ابلاغ کرده که واشنگتن تلاش میکند، موضوع اختلاف با ایران از راههای دیپلماتیک حل و فصل شود و این موضوع همچنان در اولویت ایالات متحده است.»
اما با این حال وی تاکید کرد، وزیر دفاع آمریکا به سلطان قابوس خاطرنشان کرده، همچنان تمام راهها برای تعامل با ایران مطرح است اما در عین حال به حل دیپلماتیک مسائل با ایران پایبند است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا راه حل نظامی نیز جزو راههای مد نظر کاخ سفید هست یا خیر گفت: «بله راه حل نظامی نیز یکی از راهها است و این موضوع نیز برای ما همچنان مطرح است.»
این مقام بلندپایه همچنین گفت: «رابرت گیتس به سلطان قابوس خاطرنشان کرده که اختلافهای آمریکا با ایران عمیق است و از برنامه هستهای تا امور لبنان، عراق و افغانستان را شامل میشود.»
در همین حال «رادیو سوا» وابسته به وزارت امور خارجه آمریکا قبل از سفر وزیر دفاع آمریکا به عمان اعلام کرده بود، نقش عمان به عنوان یکی از همسایگان تنگه هرمز از موضوعاتی است که وزیر دفاع آمریکا در سفر خود به عمان بر آن تاکید خواهد کرد.
چرا عمان پر اهمیت شد؟
در طول سالیان اخیر مقامهای آمریکایی در جریان سفرهای خود به منطقه کمتر به عمان میآمدند. با وجود این که عمان یکی از مهمترین کشورهای متحد آمریکا در خاورمیانه و منطقه خلیج فارس به شمار میآید و یکی از بزرگترین و مهمترین پایگاههای نظامی آمریکا در این کشور مستقر است.
البته این بدان معنا نیست که روابط مسقط و واشنگتن در طول این مدت کمرنگ شده بود. شاید هم بر عکس این کاهش سفرها طی سالیان گذشته در تعریفی دیگر نشان از عمق روابط واشنگتن - مسقط باشد.
اما در این میان آغاز سفرهای ناگهانی مقامهای آمریکایی در یک ماه گذشته به عمان و انجام مذاکرات گسترده با مقامهای عمانی پرسشهای توام با نگرانیای را برای کارشناسان و تحلیلگران بوجود آورده است.
در ابتدای سال جاری میلادی هنگامی که جورج بوش رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا سفر منطقهای خود را به خاورمیانه آغاز کرده بود، به هیچ وجه به عمان سفر نکرد و حتی پیامی را نیز به مقامهای ارشد آن کشور نفرستاد. در آن موقع همگان این پرسش برایشان بوجود آمده بود که چه شده رئیس جمهوری آمریکا سفر به عمان را در برنامه سفری خود به منطقه نگذاشته است.
حتی برخی از تحلیلگران و کارشناسان نیامدن بوش به عمان را دلیلی بر نبود جنگی تازه در منطقه تعبیر میکردند.
به طور مثال فهمی هویدی تحلیلگر مشهور مصری در نوشتهای در روزنامه الاهرام چاپ مصر تاکید کرد، چون بوش به مسقط که یکی از مهمترین و بزرگترین متحدان نظامی و سیاسی آمریکا در خاورمیانه محسوب میشود، نیامده بنا بر این میتوان نتیجه گرفت، کاخ سفید فعلا برنامه نظامی تازهای در منطقه ندارد.
عمان برای این از اهمیت گستردهای برای کارشناسان برخوردار است که این کشور در تمام نبردهای اخیر آمریکا در خاورمیانه بویژه در جریان حمله به افغانستان و عراق، به عنوان مهمترین پایگاه حمله به آن کشورها استفاده میشد و یکی از مهمترین پایگاههایی که موشکهای آمریکایی به آن کشورها شلیک میشدند یا جنگندهها از فرودگاههای آن به پرواز در میآمدند عمان بود.
حال سفر متوالی دو مقام عالیرتبه آمریکایی یعنی «دیک چنی» معاون رئیس جمهوری آمریکا و «رابرت گیتس» وزیر دفاع آن کشور این شائبه را در اذهان کارشناسان بوجود آورده که آیا جنگ تازهای در راه است؟
مضافا بر آن، گیتس نقش عمان را در حاشیه جنوبی تنگه هرمز که 40 درصد صادرات نفتی جهان از آن تنگه میگذرد را به مقامهای عمانی گوشزد کرده که میتواند پیامهای نه چندان خوشایندی در بر داشته باشد.
بنا به گزارشها موضوع ایران مهمترین موضوع مورد بحث در مذاکرات گیتس با قابوس بوده است. ظاهرا کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس همگی متفق القول شدهاند که مخالفت صریح و بیقید و شرط خود را برای انجام هر گونه عملیات نظامی بویژه با ایران را به اطلاع مقامهای آمریکایی برسانند. عمان نیز از این قاعده استثنا نیست.
سلطان قابوس به رابرت گیتس تاکید کرده با هر گونه برخورد نظامی با ایران مخالف است و حتی فراتر از آن تشدید تحریمها علیه ایران را بیش از این نمیپذیرد.
وی به وزیر دفاع آمریکا تاکید کرده، این موضع موضع تمام کشورهای عربی عضو شواری عالی همکاری خلیج فارس است و ما به هیچ عنوان مایل نیستیم از این قرار خود صرف نظر کنیم.
هنوز نمیتوان گفت، آیا گیتس با دست خالی عمان را ترک کرده یا خیر. وی در حین ترک عمان به سلطان قابوس اطمینان داده حل مسئله ایران از راههای دیپلماتیک اولویت کاخ سفید است اما گزینههای دیگر نیز است.
نظر شما :