صادرات گاز ایران به ترکیه متوقف شد

۰۳ مهر ۱۳۹۰ | ۱۷:۰۴ کد : ۱۶۵۰۴ سرخط اخبار
خبرآنلاین- صادرات روزانه 30 میلیون متر مکعب گاز به ترکیه با درخواست شرکت بوتاش و با موافقت شرکت ملی گاز متوقف شد.

 این سومین باری است که طی 6 ماه گذشته این صادرات متوقف می شود که البته تفاوت این بار با دوره های پیش در این است که در دفعات گذشته به دلیل انفجار در خط لوله صادرات متوقف شده بود اما این بار صادرات گاز به این کشور با درخواست شرکت گاز ترکیه صورت گرفته است.

اگرچه شرکت بوتاش ترکیه دلیل این درخواست را بررسی خط لوله واردات گاز و رفع ایراد احتمالی در آن عنوان کرده اما برخی از کارشناسان ابراز نگرانی می کنند که ترکیه با بهانه جویی در خصوص نا امن بودن خط لوله در تلاش باشد تا روابط گازی خود با ایران را قطع کند.

در این بین تحلیل دیگری نیز وجود دارد.برخی دیگر از کارشناسان بر این احتمال تاکید دارند که ترکیه به دلیل تهدید گروه پژاک که مسوولیت انفجار خط لوله گازی ایران -ترکیه را در هر دو بار گذشته بر عهده گرفته است ناچار به قطع صادرات شده تا چاره ای برای حفظ امنیت این خط لوله کند.

با این حال در حال حاضر کارشناسان در خصوص این تصمیم شرکت بوتاش خوشبین نیستند و این احتمال را می دهند که بزودی ایران و ترکیه در شرایطی که قراربود به زودی میزان صادرات را افزایش دهند وارد فاز جدیدی از اختلاف ها و قطع صادرات گاز شوند.

این درحالی است که قراربود ترکیه گذرگاهی برای صادرات گاز ایران به اروپا محسوب شود و براین اساس سال گذشته بین تهران و آنکارا قراردادی برای انتقال گاز ایران از طریق ترکیه به اروپا امضا شد؛ همچنین سال گذشته یادداشت تفاهم همکاری ایران و ترکیه در زمینه نفت و گاز در حضور مقام‌های عالی‌رتبه دو کشور در تهران به امضای وزیر نفت ایران و وزیر انرژی ترکیه رسیده است.

همچنین در این راستا در تیرماه امسال  وزیر انرژی ترکیه از آمادگی کشورش برای صادرات گاز ایران از مسیر ترکیه و انتقال آن به بازارهای اروپایی خبر داده است.

درعین حال شرکت ملی نفت ایران تاکنون با شرکت نفت دولتی ترکیه (TPAO) چند دور مذاکره انجام داده است، وزیر انرژی ترکیه همواره از علاقه‌مندی شرکت نفت این کشور برای ادامه سرمایه‌گذاری ها در حوزه انرژی ایران خبر داده است؛ تانر ییلدیز چندی پیش تأکید کرده بود که دو کشور ایران و ترکیه مسیر مثبتی را در مذاکره‌های خود در بخش انرژی پشت سر می‌گذارند.

براساس این گزارش ،مقامات تهران - آنکارا آگوست 1996 میلادی قراردادی 25 ساله امضا کردند که بر اساس این توافق، مقرر شد سالانه 10 میلیارد متر مکعب گاز ایران به ترکیه صادر شود.

سال گذشته در مجموع بالغ بر 6 میلیارد و 800 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به ترکیه صادر شد که پیش بینی می شود ظرفیت صدور گاز به این همسایه شمال غربی کشور تا سقف 10 میلیارد متر مکعب افزایش یابد.

 پیش بینی می شود با ساخت قطعات سوم و چهارم خط لوله ششم سراسری گاز، امکان انتقال روزانه 90 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به ترکیه و سایر کشورهای متقاضی در پایانه مرزی بازرگان فراهم شود.

 در شرایط فعلی بخش عمده گاز تحویلی به ترکیه از مسیر خط لوله 365 کیلومتری تکاب- شاهین دژ- میاندوآب با ظرفیت انتقال روزانه 50 میلیون متر مکعب گاز تا مرز بازرگان منتقل می شود.



نظر شما :