عربستان و فرصت مذاکره با ایران
روزنامه النهار، چاپ لبنان در یادداشتی به این موضوع پرداخته و مینویسد: اظهارات علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران درباره آمادگی تهران برای کاهش تنشها در رابطه با عربستان سعودی و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس اتفاقی ایجابی و حائز اهمیت است. این نشان میدهد که غبارهای تنش در روابط ایران با کشورهای شورای همکاری در حال رفع شدن است و تناقضهایی که بر روابط ایران و منطقه سایه انداخته در حال پایان گرفتن است و میتوانیم منتظر بهبود فضای جاری در منطقه باشیم.
در ادامه این یادداشت به اظهارات مقامهای ارشد ایرانی اشاره شده و آمده است: ایرانیها میان تحولات بحرین و سوریه تفاوت بزرگی قائلند. میگویند در بحرین اعتراضها کاملا قانونی و مشروع است و مردم حقوق از دست رفته خود را مطالبه میکنند در حالی که در سوریه اعتراضها کاملا غیر قانونی و منشعب از یک ایده فتنهآمیز است و مطالباتی غیر از مطالبات حقوقی و اجتماعی را دنبال میکند. ایرانیها حتی مذاکرات جریانهای داخلی سیاسی بحرینی را غیر واقعی میدانند و میگویند که این مذاکرات دروغی بیش نیست و حکام بحرین تنها به فکر از سر باز کردن اعتراضها بدون توجه به خواست مخالفان که اکثریت جمعیت بحرین را تشکیل میدهند، هستند. ایران معتقد است که هم در بحرین و هم در سوریه البته با اهدافی متفاوت دستهای خارجی وجود دارد. در سوریه عوامل خارجی خواهان سرنگونی نظامند، در بحرین عوامل خارجی خواهان حفظ هیئت حاکمهاند.
نویسنده این یادداشت در ادامه مینویسد: ایرانیها از این که غربیها به کشورهای عربی تسلیحات میدهند، ناخرسندند. به اعتقاد آنها مثلا 200 تانکی که قرار است به زودی از آلمان روانه ریاض شود، صرفا برای تحت فشار قرار دادن ایران است. به همین دلیل است که ایران بر توسعه نظامی و تدافعی خود تاکید دارد. ایران معتقد است که حرکتهای ایذایی عربستان و دیگر کشورهای عربی متحد آن در بحرین و سوریه در حقیقت برای تحت فشار قرار دادن ایران است نه چیزی بیشتر.
در انتهای این یادداشت آمده است: روابط ایران و عربستان فعلا مخدوش است. دو طرف در بسیاری موارد نسبت به یکدیگر بیاعتمادند. عربستان گمان میکند ایران میخواهد نفوذ خود را تا قلب عربستان گسترش دهد و میخواهد از بحرین به عربستان برسد. ایران نیز میگوید که عربستان فعالیتهای گستردهای را در تمامی جبههها علیه آن آغاز کرده و میخواهد متحدانش را از آن جدا و محوریتی علیه ایران از طریق کشورهای استبدادی عربی ایجاد کند. اظهارات علی اکبر صالحی در فضای فعلی منطقه راه چاره تازهای برای بهبود روابط ایران و عربستان و به دنبال آن ایران با دیگر کشورهای عربی است. بیشک بهبود روابط ایران و عربستان میتواند بسیاری از مشکلات منطقه حتی سوریه را حل و فصل کرده یا حداقل از شدت و حدت بحران جاری در منطقه بکاهد، آیا عربستانیها از فرصت مذاکره با ایران استفاده لازم را خواهند برد؟
نظر شما :