تبديل روستاى شنگن به قاره ۴۰۰ميليون نفرى
اکنون دراروپا می توان از جمهوری لتونی در شرق تا پرتغال را بدون نیاز به نشان دادن پاسپورت و گرفتن ویزا سفر کرد. پس از باز شدن این مرزها مردم آزادانه از مرزهایی گذشتند که روزی کشورهای کمونیستی را از دنیای غرب جدا می کرد.
مرزهایی که روزی بوسیله سیم های خاردار و ماشین های نظامی کنترل و حفاظت می شدند با گسترش اتحادیه اروپا برداشته شدند. الحاق 9 کشور اروپایی که اکثر آنها را کشورهای اروپای شرقی تشکیل می دهند، اتحادیه اروپا را به عمق کشورهای کمونیستی سابق کشاند.
9 کشور اروپایی که در سال 2004 به اتحادیه اروپا پیوسته بودند مرزهای خود با اروپای مرکزی باز کردند تا نشان دهند که تفکیک های باقی مانده از جنگ سرد به پایان رسیده است.
اکنون دراروپا می توان از جمهوری لتونی در شرق تا پرتغال را بدون نیاز به نشان دادن پاسپورت و گرفتن ویزا سفر کرد. پس از باز شدن این مرزها مردم آزادانه از مرزهایی گذشتند که روزی کشورهای کمونیستی را از دنیای غرب جدا می کرد.
آنجلا مرکل، صدرالعظم آلمان که وی نیز زمانی شهروند آلمان شرقی کمونیست بود در جمع دونالد تاسک، نخست وزیر لهستان، مریک توپولانک، نخست وزیر جمهوری چک و خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسون اروپا در حالی که دروازه های قدیمی به صورت سمبلیک باز می شد گفت که این لحظه ای بسیار تاریخی است که ما مدت زمان زیادی در انتظار آن بودیم.
اکنون با باز شدن مرزهای جدید این قاره سبر، محدوده شنگن به اندازه 3/1 کشور آمریکا وسعت پیدا کرده است و کشورهای لهستان، اسلوونی، مجارستان، جمهوری چک، اسلواکی، مالت، لیتوانی و استونی به معاهده شینگن پیوسته اند.
اکنون چهار صد میلیون اروپایی از 24 کشور عضو معاهده شینگن هستند و برای سفر به تمامی نقاطی که در این قاره سبز به عضویت این معاهده در آمده است محدودیتی ندارند.
22 سال پیش شینگن روستایی در لوکزامبورگ بود اما امروز به منطقه ای با 400 میلیون جمعیت 24 کشور اروپایی تبدیل شده است.
در سال 1985 کشورهای بلژیک، فرانسه، آلمان، لوکزامبورگ و هلند به عضویت شینگن در آمدند و تصمیم گرفتند مرزهای بین خود را بشکنند. در سال 1995 اسپانیا و پرتغال به جمع شینگن پیوستند، 1997 سالی است که اتریش و ایتالیا جزو کشورهای عضو شینگن شدند. در سال 200 یونان به سایر کشورها پیوست. در سال 2001 کشورهای دانمارک، فنلاند، سوئد، ایسلند و نروژ به شینگن پیوستند و سال 2007 سال ورود کشورهای جمهوری چک، استونی، مجارستان، لتونی، جمهوری لیتوانی، مالت، لهستان، جمهوری اسلواکی، جمهوری اسلوونی است و انتظار می رود که سال آینده یعنی سال 2008 کشور سوییس نیز به معاهده شینگن بپیوندد.
در نظرسنجی های اخیر که توسط کمیسیون اروپا صورت گرفته است نشان می دهد که 48 درصد از شهروندان اروپایی معتقدند که اتحادیه اروپا بیشتر از دولت های خودشان رد حل کردن مشکلات موفق خواهد بود و این در حالی است که حدود 30 درصد از شهروندان اروپایی به دولت های خود بیش از اتحادیه اروپا اعتماد دارند. اما برخی نیز معتقدند که با گسترش معاهده شینگن که موجب گسترش مرزهای اروپا خواهد شد این اعتماد مردم را از بین خواهد برد.
آغاز سفرهای بی دغدغه در مسیری 4 هزار کیلومتری از شهر تالین در کشور استوئانی تا شهر لیزبون در کشور پرتغال موجب خواهد شد تا از این پس آمارهای مهاجرت های غیر قانونی و جرم و جنایت افزایش یابد و این موضوع به یکی از نگرانی های اصلی منتقدان گسترش مرزهای اروپا تبدیل شود.
روز پنجشنبه هفته گذشته زمانیکه مرزهای بین اتریش و اسلواکی با حضور رابرت فیکو، نخست وزیر اسلواکی و آلفرد گوزنباور، صدرالعظم اتریش برای گسترش اتحادیه اروپا از دریای بالتیک تا دریای آدریاتیک گشوده می شد، صدرالعظم اتریش اعلام کرد که گسترش مرزهای شینگن موجب افزایش ترس از جرم و خشونت در اتریش نخواهد شد.
کمیسیون اروپا نیز اعلام کرد که یک میلیارد یوروو هزینه شده است تا بتوانیم امنیت را در گستره جدید اروپا برقرار سازیم که این برنامه شامل تاسیس پایگاه هایی در مرزهای جدید است.
باوجود آنکه اکنون سفر در محدوده مرزهای شینگن می تواند به راحتی صورت بپزیرد اما به مسافران توصیه می شود که هنگام سفر مدارک لازم را همراه خود داشته باشند چراکه پلیس در ایستگاه های ایست بازرسی مستقر در مرزها این اجازه را دارد که از افراد مشکوک ویزا بخواهد، این در حالی است که مسافران غیر اروپایی می توانند با اخذ ویزای شینگن به تمامی این 24 کشور سفر کنند.
در میان کشورهای اروپایی بریتانیا و ایرلند همچنان خود را از پیوستن به اتحادیه اروپا دور نگه داشته اند اما قراردادهایی را که به امنیت این قاره مربوط می شود را امضا کرده اند.
اسلوونی؛ ریاست دوره ای اتحادیه اروپا
در پی پیوستن کشور استونی به معاهده شینگن، پرتغال به طور نمادین ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را به اسلوونی واگذار کرد.
دوره شش ماهه ریاست پرتغال بر اتحادیه اروپا 31 دسامبر به طور رسمی پایان می یابد و اسلوونی که از سال 2004 به عضویت اتحادیه اروپا در آمده است پس از پرتغال ریاست این اتحادیه را بر عهده خواهد داشت.
اسلوونی تا 31 ژانويه سال 2008 رییس اتحادیه اروپا خواهد بود و پس از آن مسئولیت و اختیارات خود را در اختیار فرانسه خواهد گذاشت. در این مدت اسلوونی اولین کشوری که از کشور سابق یوگوسلاوی به اتحادیه اروپا پیوسته است رهبری 490 میلیون نفر از 27 کشور اروپایی را بر عهده خواهد داشت.
ریاست دوره ای اتحادیه اروپا که به طور سمبلیک از طرف پرتغال به این اسلوونی واگذار شد در مراسم پیوستن این کشور به معاهده شینگن در مرز این کشور با ایتالیا صورت گرفت.
نظر شما :