تمرکز بیشتر اوباما بر صلح اعراب و اسرائیل
نویسنده خبر:
دکتر ناصر هادیان
گفتاری از دکتر ناصر هادیان برای دیپلماسی ایرانی
با وجود آنکه درگیری ها در غزه هفته دوم خود را سپری می کند و تلاش های بین المللی در این خصوص همچنان ناکام مانده است، باراک اوباما، رئیس جمهور جدید امریکا، تنها در روزهای ابتدایی این ناآرامی ها سخنانی ایراد کرد و حماس را مقصر اصلی دانست، بر این اساس برخی تحلیل گران بر این باورند که رئیس جمهور جدید ایالات متحده سکوتی معنادار را در قبال حوادث اخیر در پیش گرفته است.
گفتاری از دکتر ناصر هادیان، استاد دانشگاه تهران و تحلیل گر مسائل امریکا برای دیپلماسی ایرانی:
دیدگاه ها و مواضع باراک اوباما رئیس جمهور جدید ایالات متحده امریکا در خصوص اوضاع خاورمیانه و ناآرامی ها در غزه چندان تفاوتی با روسای جمهور پیشین و دیگر سیاستمداران امریکا در این خصوص نخواهد داشت، او نیز در نهایت در جریان درگیری های اخیر در غزه، گروه حماس را محکوم و از اسرائیل حمایت خواهد کرد.
مواضع اوباما در مجموع در محکومیت حماس خواهد بود و در دیدگاه او اسرائیل حق دفاع از خود را در برابر حملات این گروه دارد، با این وجود در صورت اظهار نظر پیرامون اوضاع غزه اشاره ای به وضعیت نامناسب مردم غزه خواهد داشت و از آنها بواسطه زجرهایی که متحمل می شوند، حمایت خواهد کرد اما تقصیر اصلی را متوجه حماس و نه اسرائیل می داند، شاید در اقدامی بیشتر هشداری به اسرائیل در خصوص ممانعت از کشتار شهروندان عادی و مردم بی گناه غزه بدهد.
رئیس جمهور جدید امریکا که هنوز دوران کاری خود را آغاز نکرده ممکن است حمایت خود را از جنبش فتح و محمود عباس به عنوان نماینده رسمی و قانونی فلسطین در جامعه بین المللی داشته باشد اما حماس را به عنوان یک سازمان تروریستی محکوم کرده و درگیری های فعلی را بر عهده این گروه خواهد انداخت.
سکوت اوباما در برابر غزه
دلیل خاصی برای سکوت باراک اوباما در خصوص اوضاع فعلی غزه و درگیری میان حماس و اسرائیل وجود ندارد، وی می تواند با این استدلال که اکنون رئیس جمهور امریکا فرد دیگری است و دوران تصدی وی آغاز نشده است، موضع خاصی را در این زمینه اعلام نکند، ضمن آنکه موضع اوباما در مورد درگیری های اسرائیل و حماس چندان راحت نبوده و پر هزینه خواهد بود، بنابراین ضرورتی ندارد که اوباما در این مقطع و پیش از آغاز رسمی کار خود در خصوص اوضاع غزه موضعی خاص را اتخاذ کند.
تاکید بر دیپلماسی میان اعراب و اسرائیل
برای خاتمه بحران های خاورمیانه و از جمله حل مسئله اعراب و اسرائیل راه دیگری جز استفاده از دیپلماسی وجود ندارد، بطور قطع اوباما نیز که پیشتر بر راهکارهای دیپلماتیک در خاورمیانه تاکید داشته، با آغاز کار خود نیز این راه را ادامه خواهد داد.
به نظر می رسد که دولت اوباما تاکید بیشتری را بر موضوع فلسطین و اسرائیل از ابتدای کار خود خواهد داشت، در واقع این دولت بر خلاف دولت بوش که در سال آخر بر درگیری ها فلسطین و اسرائیل متمرکز شد؛ از ابتدا مجبور است به مساله اعراب و اسرائیل بهای بیشتری دهد.
دولت اوباما با توجه به انتخاب هیلاری کلینتون به عنوان وزیر خارجه دولت جدید، تلاش خواهد داشت ناآرامی ها در خاورمیانه را به نحوی مهار کرده و راه حل های پایدارتری را مد نظر قرار دهند.
نظر شما :