ویژه نامه گفت و گوی تمدنها
ویژه نامه دیپلماسی ایرانی به مناسبت 30 شهریور، روز گفت و گوی تمدنها


خاتمی بزرگوارانه با شایعات، تهمتها و نارواها برخورد میکند. او در پی کسب قدرت نیست.حضور سیاسی خاتمی در فضای اجتماعی و سیاسی ایران نشاط آور است.انتخابات تمام شد و فضای تلخی به وجود آمد. اما بایست فضای موجود را ترمیم کرد، بایست امید و انگیزه را به جامعه بازگرداند.

پرداختن به گفت و گوی تمدنها و پيگيرى آن در ايران متاسفانه با بىمهرىها و بىتوجهىهاى فراوان روبهرو بوده است، ولى در جهان و حتى در جهان اسلام به صورتهاى مختلف توسط نهادهاى علمى و مدنى و شخصيتهاى برجسته دينى و فرهنگى و سياسى و دولتها دنبال شده است.
سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تا چه حد و اندازه باید تابع تغییر روسای جمهور باشد؟ فکر میکنم ما یک مشکل ساختاری داریم و به همین خاطر طرح گفتوگوی تمدنها هم به دوران خاتمی محدود شد. در حالی که در جمهوری اسلامی سیاست خارجی باید ساختار ثابتی داشته باشد.

نباید ائتلاف تمدنها را در مقابل گفت و گوی تمدنها قرار داد، بلکه باید آن را به مثابه یکی از شاخهها و رویشهای آن تلقی کرد. گفت و گوی تمدنها رویکردی عام به تنوع فرهنگها به خصوص در ارتباط با اسلام و غرب است،در حالیکه ائتلاف تمدنها به برنامههای اجرایی خاص تکیه می کند.

الان دوره غربت بحث گفت و گوی تمدنها در کشور ماست.اندک مباحثی که در این باره مطرح می شود محدود به موسسه بین المللی گفت و گوی تمدنها به ریاست آقای خاتمی است که امکانات چندانی هم در اختیار ندارد.

طرح تشکیل ائتلافی تحت عنوان «ائتلاف تمدنها» گرچه نامرتبط با «گفت و گوی تمدنها» و حمایت از طرح پیشنهادی خاتمی نبود، اما آنچه عامل اصلی ترغیب نخست وزیر اسپانیا برای ارائه آن محسوب می شد، حملات تروریستی 11 سپتامبر و بمبگذاری تروریستی در قطارهای مسافربری مادرید در همان سال بود.

سال 1386 ادغام دیگری در انتظار مرکز گفت و گوی تمدنها بود؛9 دی 1386 مرکز گفت و گوی تمدنها با همه امکانات و نیروی انسانی در \"مرکز ملی مطالعات جهانی شدن\" به ریاست اسفندیار رحیم مشایی،رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ادغام شد؛ادغامی که به انحلال تعبیر شد.

میشل سلیمان،رییس جمهور لبنان دعوت به سوزاندن قرآن از سوی کشیش آمریکایی در سالروز حادثه 11 سپتامبر را مخالف منطق گفتوگوی تمدنها و پایبندی به ارزشهای شخصی و منحصر به فرد هر فرهنگ و تمدن عنوان کرد.

در طرح گفت و گوی تمدنها گفته می شود که فرهنگها و تمدنها ضمن اختلافات، نقاط اشتراک فراوانی دارند، به صورتی که تقویت اشتراکات تمدنی می تواند موجب کمرنگ شدن اختلافهای تمدنی و نه از بین رفتن آنها شود.

گفتاری از سید حسین نصر/برگرفته از کتاب پاسخ آسیا به نظریه برخورد تمدنها.
نظر شما :