سفر تاريخى رئيس جمهورى روسيه به امريکا

۰۳ تیر ۱۳۸۹ | ۲۰:۰۷ کد : ۷۸۶۸ آمریکا
پس از آخرین سفر رهبر روسیه به امریکا و توافق بر سر کاهش سلاح‌های هسته‌ای با این کشور، این بار دمیتری مدودف راهی منطقه‌ \\"سیلیکون ولی\\" در کالیفرنیا شده تا فن‌آوری پیشرفته امریکا را با صرف ده‌ها میلیارد دلار به کشورش بیاورد.
سفر تاريخى رئيس جمهورى روسيه به امريکا

دیپلماسی ایرانی: پس از آخرین سفر رهبر روسیه به امریکا و توافق بر سر کاهش سلاح‌های هسته‌ای با این کشور، این بار دمیتری مدودف راهی منطقه‌ "سیلیکون ولی" در کالیفرنیا شده تا فن‌آوری پیشرفته امریکا را با صرف ده‌ها میلیارد دلار به کشورش بیاورد.

روز سه‌شنبه (۲۲ ژوئن) رئیس جمهوری روسیه وارد خاک امریکا در ایالت کالیفرنیا شد. این ایالت مرکز فن‌آوری پیشرفته‌ امریکا، به ویژه درحوزه اطلاعات الکترونیک است و منطقه‌ سیلیکون ولی  (Silicon Vally) کانون تجمع شرکت‌های عظیم است. مدودف سپس روز پنجشنبه برای ملاقات با باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا راهی کاخ سفید خواهد شد.

در سیلیکون ولی قرار است مدودف با رؤسای شرکت‌های بزرگ و کارشناسان فن‌آوری ملاقات کند تا هم پول و هم استعدادها را برای ورود به پروژه‌های بزرگ روسیه ترغیب کند. مدودف می‌خواهد شهر علمی اسکولکوو را بر پایه الگوی سیلیکون ولی در حاشیه مسکو بسازد.

به طور کلی مدودف نسبت به ترغیب سرمایه‌گذاری فن‌آوری شرکت‌های عظیم امریکایی مانند سیسکو، اَپل، گوگل یا بوئینگ امیدوار است تا روند مدرنیزاسیون اقتصادی را در کشورش به پیش براند. این رئیس جمهوری جوان روسیه وعده داده که در مجموع ۸۰۰ میلیارد روبل (۲۰ میلیارد یورو) به حوزه‌ علم و اقتصاد سرازیر خواهد کرد.

رئیس جمهوری روسیه پیش از سفر خود گفت: «می‌خواهم ببینم سیلیکون ولی چگونه ساختاری دارد، زیرا ما مایلیم چیزی شبیه به آن داشته باشیم.»

در اسکولکوو در نزدیکی دروازه‌های مسکو، قرار است این شهر آرمانی برای ده‌ها هزار دانش‌پژوه و مهندس ساخته شود، آن هم با چهار میلیارد دلار هزینه.

شورس آلفِروف، برنده جایزه‌ نوبل فیزیک که از سوی مدودف به مقام سرپرست علمی این دوقلوی سیلیکون ولی برگزیده شده، معتقد است: «موفقیت جنبش روسیه هوشمند (Smart Russia) برای روسیه مسئله مرگ و زندگی است.»

گزارش‌های محرمانه محافل دولت روسیه که به دست نشریه نیوزویک راشا رسیده است، حاکی از آن است که کرملین می‌کوشد با نزدیکی خود به غرب، اقتصاد کشور را به رونق اندازد. دمیتری مدودف در همایش اقتصادی بین‌الملل در سن پترزبورگ سران حوزه اقتصاد را که در آنجا جمع بودند مورد خطاب قرار داد و گفت: «ما متحول شده‌ایم. ایجاد یک فضای مطبوع تجاری برای سرمایه‌گذاران، مهم‌ترین وظیفه‌ ماست.»

به گفته مایک مک‌فال، مشاور ویژه‌ اوباما در امور روسیه و آسیای مرکزی، «در دولت روسیه این ارزیابی تثبیت شده که در سده‌ بیست‌ویکم باید بر روی ذهن و ابزار هوشمند سرمایه‌گذاری کرد و نه فقط بر روی نفت و گاز.»

از اوایل ۲۰۰۹ بدین سو سران جوان دو کشور هفت مرتبه یکدیگر را ملاقات کرده‌اند. به گزارش خبرگزاری آلمان، این بار نیز در ملاقات میان مدودف ۴۴ ساله و اوبامای ۴۸ ساله در واشنگتن مسائل دو جانبه و نیز بین‌المللی مطرح خواهند بود. اوباما و مدودف قصد دارند از روز جمعه ‌(۲۵ ژوئن) در تورونتو اجلاس سران گروه ۸ و گروه ۲۰ را تدارک ببینند. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و همتای امریکایی‌اش هیلاری کلینتون نیز قرار است با یکدیگر ملاقات داشته باشند.

در ماه‌های گذشته در بسیاری زمینه‌ها تفاهمی‌همه‌جانبه میان واشنگتن و مسکو برقرار بوده است، از جمله در مورد مناقشه اتمی ایران و توافق بر سر تحریم جمهوری اسلامی. ولی پس از آنکه روسیه از طرح امریکا برای تشدید تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی حمایت کرد، مدودف از این که امریکا تحریم‌های یکجانبه را در پیش گرفته ابراز ناخشنودی کرد. رئیس جمهوری روسیه یک هفته‌ پیش در مصاحبه‌ای گفته بود، «ما با این امر موافق نیستیم، زیرا در شورای امنیت به توافق‌ رسیده‌ایم».

احتمال می‌رود مدودف ناخشنودی خود را در این زمینه در ملاقات با اوباما مطرح کند.

موضوع‌های دیگری از جمله مسئله آبخازیا و گرجستان، پایگاه ‌نظامی امریکا در مناس در قرقیزستان نیز مطرح خواهند بود. ولی همه‌ این مسائل تحت‌الشعاع مناسبات نزدیک اقتصادی دو کشور هستند. سفر مدودف به سیلیکون ولی مایه‌ شعف و افتخار واشنگتن است.

قراردادهای کلانی در حال انعقاد است. پیش از ملاقات اوباما و مدودف، قراردادی در زمینه‌‌‌ گسترش همکاری با شرکت بوئینگ به امضا خواهد رسید. به گفته‌ کارشناسان، با این قرارداد بوئینگ به ارزش سه میلیارد دلار هواپیمای مدل ۷۳۷ به روسیه خواهد فروخت. بوئینگ به نوسازی ناوگان هوایی روسیه نیز یاری خواهد رساند. الکسی فیودوروو، رئیس مجموعه‌ نیروهای هوایی پایگاه مسکو گفت که این پروژه به بزرگترین همکاری میان دو کشور از زمان پایگاه فضایی بین‌المللی بدین سو خواهد بود.


نظر شما :