معمای فراوانی

۲۴ آذر ۱۳۸۸ | ۱۷:۵۸ کد : ۶۴۶۶ کتابخانه
«معمای فراوانی رونق های نفتی و دولت‌های نفتی» نوشته تری لین کارل، ترجمه جعفر خیرخواهان
معمای فراوانی
معمای فراوانی: رونق های نفتی و دولت های نفتی
تالیف: 
تری لین کارل
ترجمه:
جعفر خیرخواهان
نشرنی
چاپ: 1388


نویسنده در این کتاب به ریشه یابی روند ناخوشایند در کشورهای نفت خیز می پردازد و به این نتیجه می رسد که بحران و رکود در اقتصاد این کشورها را باید در رونق و بالارفتن بهای نفت جست و جو کرد؛ در واقع نویسنده به دنبال دستیابی به پاسخ این پرسش است که رونق نفتی چه تاثیری بر کشورهای صادر کننده نفت می گذارد و می کوشد پاسخ آن را در پژوهش های میدانی بیابد.

«معمای فراوانی رونق های نفتی و دولت‌های نفتی» با این مقدمه که «چه چیزی نفت را زهرآلود می سازد؟» آغاز شده و در پایان به این نتیجه رسیده است که «اگر نفت نمی بود، وضع اقتصادی نسل آینده بهتر بود»؛ این که چرا مردمان زیادی در عین حال که روی میلیاردها بشکه نفت نشسته اند، به ویژه در طول دوره رونق نفتی اینچنین فقیرند؟

در واقع این کتاب می کوشد به توضیح این معما بپردازد که چرا بیشتر کشورهای صادرکننده نفت گرفتار زوال اقتصادی و تباهی سیاسی شدند؟ چرا دولت های مختلف صادرکننده نفت که در بسترهای متمایز فعالیت می کنند، مسیرهای توسعه ای مشترکی انتخاب کردند و نتایج معکوسی به بار آوردند و سرانجام آن که این کتاب در تلاش برای کشف چرایی تکرار یک الگو در برخی کشورهاست.

کتاب معمای فراوانی نشان می دهد چگونه با ورود سیل آسای درآمدهای نفتی به اقتصاد کشورهای صادرکننده نفت، حوزه اختیارها و تعهدهای دولت گسترش می یابد، اما در همین حال اقتدار و نهادهای قانونی آن ضعیف می شود؛ در واقع وابستگی به نفت این کشورها را به سمت تمرکزگرایی شدید قدرت سیاسی و نظام اداری آشفته و نامنسجم هدایت می کند.

نویسنده مهم ترین ویژگی دولت های نفتی را در قوانینی جست و جو می کند که حقوق منابع را به دولت اعطا می کند؛ رانت عظیمی که بسیار بیشتر از سود به دست آمده در بخش خصوصی است.

این کتاب مشتمل بر یک مقدمه، یک دیباچه، سه بخش، 10 فصل و بخش پایانی آن به فهرست جدول ها و نمودارها اختصاص یافته است. «کالاها، رونق ها و دولت ها»، «دموکراسی ونزوئلایی در منگنه» و «تاثیر رونق های نفتی بر کشورهای صادرکننده نفت» عناوین بخش های این کتاب است.


( ۱ )

نظر شما :