امپراتورى خورشيد
نام کتاب: امپراتوری خورشید
نویسنده: جی.جی بالارد (J.G. Ballard)
مترجم: علی اصغر بهرامی
ناشر: چشمه
امپراتوری خورشید یکی از مهمترین کتابهایی است که در زمینه جنگ جهانی دوم و تبعات حاشیهای آن به رشته تحریر در آمده است. این کتاب از آن جهت حائز اهمیت است که جزء معدود کتابهایی به شمار میرود که درباره چین و ژاپن و جنایات ژاپنیها در حق چینیها نوشته شده است.
جیمز گراهام بالارد ملخص به جیجی بالارد در حقیقت به نوعی داستان زندگی خود را در این کتاب بازگو میکند. زمانی که جنگ جهانی دوم آغاز شد و او در چین به همراه خانوادهاش به سر میبرد و این جنگ با او چنان کرد که به دور از خانوادهاش مجبور شد با وجود سن کمش در اردوگاه پناهندگان خارجی در حاشیههای شانگهای چهار سال از مهمترین دوران زندگیاش را سپری کند. خودش در این باره میگوید که این دوران تاثیری شگرف بر زندگیاش گذاشت. به گونهای که بسیاری از عادات و رفتارش را به کلی تغییر داد.
امپراتوری خورشيد در حقيقت اداى دينى است که بالارد به کودکیاش انجام میدهد. بالارد در اين رمان با نمايش مصائب انسانهاى درگير در جنگ و با نمايش اين حوادث از منظر پسر بچهاى يازده ساله به سمت خلق خرده جهانى پيش مى رود که به خاطر کيفيت فوق العادهاش در بازنمايى واقعيتها در نهايت منطقهاى مصيبت زده و آخرالزمانى را به تصوير مى کشد. چيزى که تمامى آثار بالارد از آن نشات مى گيرند و تغذيه مىشوند.
چنين تصويرى هرچند فاقد استعارههایی حاد (Extreme Metaphors) است که در اکثر آثار بالارد ديده مىشود اما نمى توان آن را چيزى منفک از ساير آثار اين نويسنده فرض کرد. در واقع اين رمان با ساختارى خودزندگىنامهاى به بالارد در ساخت و پروراندن جهانهاى عجيب و سرشار از خشونتهاى تصادفىاش يارى رسانده است.
امپراتوری خورشید مفسر و آشکار کننده بسيارى از معانى و موتيفهايى است که در نوشتههاى بالارد به کار گرفته مىشوند و وسواسهاى ذهنى بىانتهايش را شکل مى دهند.
به قول نويسندگانى مانند مارتين آميس، بالارد در امپراتورى خورشيد به چيزهايى شکل داده است که شکل خود او را ايجاد کردهاند. سفرى به اعماق کودکى براى تفسير، درک و شناخت بسيارى از پريشان نويسىهاى خود نويسنده. امورى که داراى ريشههايى روانکاوانه و زيستشناسانه در زندگى خود او هستند. نوعى رجعت به بدويت نخستين نويسنده.
امپراتوری خورشيد مرجعى است که بالارد در اختيار خوانندگانش قرار داده است تا اگر خوانندهاى بخواهد به دلايل خلق جهانهاى بالاردى نزديکتر شود و ارتباط عميقترى با ذهنهاى متاليزه شده و بدنهاى زخم خورده انسانهاى اين جهان بر قرار کند با خواندن اين رمان به هدفش برسد. اغلب آثار بالارد در نهايت به کودکى بدوى مىرسند که نقطه آغاز رمان امپراتوری خورشيد است. کودکى گرفتار آمده در يک منطقه مصيبت زده.
رمانهای جیمز گراهام بالارد متونى هستند برای شناخت انسان معاصر. انسانی که ظرفيتهاى تن و روانش را در جهت همسازى با تکنولوژى تغيير داده و به موجود جديدى تبدیل شده است. بالارد بدون شک یکی از بزرگترین نویسندگان پست مدرن امروز جهان به حساب می آید و بررسی جهان داستانیاش کمکی به درک کلی رمان امروز اروپا میکند.
از روی کتاب امپراتوری خورشید در سال 1987 فیلمی به کارگردانی استیون اسپیلبرگ ساخته شد که بیش از پیش باعث شهرت جیجی بالارد شد.
نظر شما :