توسعه یا چپاول

۲۳ آبان ۱۳۸۸ | ۲۰:۳۰ کد : ۶۲۳۲ کتابخانه
کتاب "توسعه یا چپاول" درباره چگونگی توسعه اقتصادی کشورهای برزیل، هند و کره جنوبی است.
توسعه یا چپاول

نام کتاب: توسعه و چپاول

نویسنده: پیتر اوانز

مترجم: عباس زندباف – عباس مخبر

ناشر: طرح نو

چاپ نخست: 1380

قیمت: 4600 تومان

 

کتاب "توسعه و چپاول" درباره چگونگی توسعه اقتصادی کشورهای برزیل، هند و کره جنوبی است. پیتر اوانز نویسنده و پژوهشگر امریکایی در یک تحقیق مفصل به نقش دولت‌های این سه کشور در توسعه اقتصادی و رسیدن این کشورها به پای کشورهای پیشرفته جهانی پرداخته است.

اوانز در این کتاب تلاش دارد در خلال بررسی وضعیت سیاسی و اقتصادی کشورهای برزیل، هند و کره جنوبی و در برخی مواقع مقایسه وضعیت آنها با کشورهای در حال توسعه آفریقایی نظیر کنیا به این پرسش اساسی پاسخ دهد که "چگونه دولتی از ظرفیت مناسب برای ایفای نقش مثبت در توسعه صنعتی برخوردار است؟"

پیتر اوانز که استاد دانشگاه برکلی و یکی از برجسته‌ترین تئوریسین‌های نقش دولت در اقتصاد است، برای پاسخ به این پرسش از یک سو به بررسی چگونگی خودگردانی یا استقلال بوروکراسی «وبری» پرداخته و از سوی دیگر چگونگی ارتباط عمیق دولت با جامعه برای توسعه و رسیدن به یک کشور مدرن و طراز اول را بررسی کرده است.

در نوشته‌ای که در پشت جلد این کتاب آمده است، می‌خوانیم؛ "مفهوم محوری «خودگردانی یا استقلال متکی به جامعه» اوانز را قادر می سازد تا بین دولت‌های یغماگر، توسعه‌گرا و میانی تمایز قائل شده و موقعیت برخی دولت‌ها را در توسعه صنعتی به دلیل ایفای نقش‌های جدیدی همچون «قابلگی» و «پرورشگری» علاوه بر «تولی» و «تصدی» گذشته ارزیابی کند.

اوانز با استفاده از این مفاهیم، در بیش از نیمی از کتاب تجارب سه کشور کره جنوبی، هند و برزیل را در توسعه صنایع IT (مخابرات، کامپیوتر، نرم‌افزار، نیمه هادی‌ها و غیره) بررسی کرده و نتایج چشمگیری را ارائه می‌کند. اوانز همچنین در مقدمه‌ای بر ترجمه‌ فارسی کتاب سعی کرده تا گزاره‌ها و نتایج طرح شده را با توجه به تحولات چند ساله اخیر بازبینی کرده و گمانه‌زنی‌هایی در جهت رابطه آنها با ساختارهای سیاسی – اجتماعی ایران صورت دهد.

دکتر رضوی از وزارت صنایع و معادن نیز در مقدمه‌ای اهمیت این کتاب و جایگاه نویسنده و مفاهیم طرح شده را بازگو کرده و در مورد این که تجارب بررسی شده چه درس‌هایی می‌تواند برای آنان که دلمشغولی توسعه صنعتی را در کشور دارند، داشته باشد، پیشنهادهایی را ارائه کرده است."  


( ۱۶ )

نظر شما :

tamim shahir ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ | ۱۰:۴۹
کتاب موثر برای کشورهای توسعه نیافته