پایان دوران انتظار
دیپلماسی ایرانی: مجلس نمایندگان کنگره آمریکا با تصویب لایحهای تحریمی علیه ایران عزم خود را جهت اعمال فشار بر دولت باراک اوباما نشان دادند.
به گزارش آسوشیتدپرس نمایندگان کنگره اعلام آمادگی کردند که در اقدامی ضربتی و سریع به وضع تحریمات سختتر و جدیدی برضد ایران بپردازند این در صورتی است که در گفتگوهای بینالمللی با تهران بر سر برنامه هستهاییاش نشانههایی از تزلزل و شکست دیده شود.
برخی از قانونگذاران آمریکایی خواستار آن هستند که آمریکا با اعمال جریمههای بیشتر و جدید وقت را در توافقات چندجانبه تلفن نکنند.
کریستوفر داد سناتور دموکرات و رئیس کمیته امور بانکی سنا بر روی طرحی جهت شدت بخشیدن و گسترش تحریمها کار میکنند تا بر اساس آن اگر تلاش های دیپلماتیک اخیر جهت متوقف کردن برنامه ساخت سلاحهای هستهایی در مدت زمان کوتاهی به نتیجه نرسد دولت آمریکا اقدامات لازم را در این زمینه بتواند انجام دهد.
جیم آبرامز گزارشگر AP در ادامه میافزاید:" کنگره باید به وسیله طراحی و تصویب لوایح و قوانین سختگیرانه بر ضد ایران و تهدیدات این کشور، رئیس جمهور اوباما را یاری رساند." سناتور داد میافزاید: " طراحی اندازه و مقیاس گسترده تحریمات طیف وسیعی را در برمیگیرد. از تحریم در حوزة تبادلات مالی و بانکی گرفته تا متوقف کردن صادرات بنزین و نفت و گاز به ایران."
کمیته امور بانکی سنای آمریکا واکنش اوباما در زمینه نشست اخیر ژنو را بررسی کرده است و بر نشانههایی دال بر نرمش ایران در زمینه اجازه بازرسی کارشناسان سازمان ملل و آژانس مشاهده و تأئید نموده اما سناتور داد مگوید: " با این وجود ایران باید اعمال و گفتههایش را یکی کند. رئیس جمهور اوباما نیز به شکلی پیوسته و منظم به همراه وزرا در جریان طرحهای کنگره هستند. طرحهایی که حوزه ها و بخشهایی چون انرژی، مالی و ارتباطات ایران ایران را هدف قرار داده. از سوی دیگر این امید وجود دارد که کشورهایی چون روسیه و چین که مخالف تحریم تجاری ایران بودند به این جبهه بینالمللی بپیوندند."
تعداد زیادی از رهبران حزب دمکرات از جمله جان کری رئیس کمیته روابط خارجی میگویند که باید به ایران فرصت کوتاهی در جهت نشان دادن حسن نیتاش داد قبل از اینکه تحریمهایی چندجانبه وضع و اعمال شود.
استنی هویر رهبر اکثریت دموکرات مجلس نمایندگان پنجشنبه در میان جمعی از نمایندگان دو حزب آمریکا بر این نکته تأکید کرد: " در حالی که گفتگوهای آتی شانس موفقیت را نشان خواهد داد اما نمیتوانیم منتظر بمانیم تا روسیه و چین یا هر کشور دیگری براساس مناسبات و مقتضیات خود واکنش نشان دهد." اریک کانتور نماینده جمهوری خواه نیز با تأیید و تشویق نمایندگان دموکرات جهت توافق برسر طرح تحریم صادرات گاز و بنزین به ایران افزود:" جمهوریخواهان به هیچ وجه از ایده ، صبر و تحمل در برابر ایران حمایت نمیکنند و تنها براساس تفاوق جمعی جهانی ناچار به تحمل شدهاند."
ایلنا رز لتینن عضو ارشد کمیته خارجی مجلس نمایندگان که جمهوریخواه است از سایرین صریحتر سخن گفت:" ایالات متحده باید کاسه گدایی خود را دور بیاندازد و مانند رهبر واقعی جهان تلاشهای عاجلی را در زمینه وضع تحریمهای فلج کننده در قبال رژیم ایران آغاز کند."
وی لایحه طراحی شده خود را در زمینه تقویت تحریم برضد افراد، شوکتها و کشورهایی که به ایران در زمینههای تهدید آمیز کمک میکنند، به کنگره ارائه داده است. او یکی از متحدین اصلی رئیس کمیته امور خارجیها وارد برمن کالیفرنیایی است. برمن در حال حاضر با تمام قوا سعی میکند تا لایحهایی را در زمینه ممنوعیت صدور مواد نفتی پالایش شده از جمله بنزین و نفت گاز در کنگره به تصویب نهایی برساند. به گفته کارشناسان یکی از مهمترین نقاط ضعف ایران علیرغم صادرات عظیم نفت خام،ناتوانی در تولید مواد پالایشی برای مصارف داخلی است. اما گروهی از متخصصان انرژی مانند کنت پولاک مدیرمرکز سبان در موسسه بروکینگ(Broo king) میگوید:" این تحریمات سؤال برانگیز بر زندگی مردم ایران تأثیر منفی و مستقیمی خواهد داشت و معلوم نیست کارکرد اصلیاش چیست. تحریم صادرات و حمل ونقل انرژی به ایران ضرر بسیاری به همراه خواهد داشت و رژیم ایران پس از این تحریمات به سرعت ظرفیت پالایشی و تهیه مواد سوختی از بازار سیاه را افزایش خواهد داد و از سوی دیگر خواهد توانست با نشان دادن رنجی که مردم ایران از این تحریمها تحمل میکنند افکار عمومی جهان را به نفع خود جهت دهد."
اما مواضع تند بعضی از اعضای کنگره بسیار متفاوت است. آنان معتقدانه با وضع تحریمهای بیشتر کار برای ایالات متحده و هم پیماناناش ساده تر خواهد شد.
لوایح دیگری نیز در حال تکمیل است. بارنی فرانک رئیس دفتر خدمات مالی مجلس نمایندگان از حزب دموکرات و سام براون بک از حزب جمهوریخواه لوایحی را در دست دارند که اجازه خواهد داد تا دولت مرکزی و ایالات همچنین دانشگاهها روابط مالی، تجاری و علمی خود را با تمامی شرکتهایی که بیش از 20 میلیون دلار سرمایهگذاری در بخش انرژی ایران کردهاند، قطع کنند.
لایحه دیگر که قرار بود در سال 2010 به کنگره ارائه شود و در حال حاضر واجد خصوصیات عملیاتی است و میتوان براساس آن اقدام کرد لایحه مشترک جان کیل و سوزان کالینز از حزب جمهوریخواه است. در این لایحه دولت آمریکا موظف میشود تا از خرید نفت از شریکهایی که به ایران نفت فروخته یا به حمل آن مبادرت کردهاند، خودداری کند. آنان دو میگویند:" تمامی شواهد حاکی از آن است که زمان برای ایران تمام شده وقت آن رسیده تا این کشور برنامه ساخت سلاحهای هستهایی را متوقف کند. صبر آمریکا به پایان رسید."
تحریمهای آمریکا علیه ایران از پیروزی انقلاب در 1979 در حوزههای تبادلات مالی و تجاری آغاز شده و شورای امنیت سازمان ملل نیز در سه دور تحریماتی را علیه ایران ظرف سه سال گذشته وضع کرده است که تأثیر زیادی برشرکت ها و افرادی داشته با غنی سازی اورانیوم و برنامههای هسته ایران و سایر فعالیتهای غیرقانونی آن در ارتباط بودهاند.
نظر شما :