واسلاو هاول برنده جايزه دموکراسى

۰۶ اردیبهشت ۱۳۸۸ | ۱۹:۱۲ کد : ۴۴۶۲ اخبار اصلی
اريک بترمن گفت: ««با این جایزه از فعالیت‌های جسورانه‌ هاول در راه دموکراسی، آزادی و صلح در کشور خود و نیز در رابطه با آلمان و اروپا قدردانی می‌شود.»
واسلاو هاول برنده جايزه دموکراسى

واسلاو هاول، اندیشمند سیاسی مشهور چک و رئیس جمهوری سابق این کشور برنده جایزه بین المللی دموکراسی شد.

اریک بترمن مدیر کل دویچه وله در گفت و گوی مطبوعاتی در 24 آوریل ضمن اعلام این خبر هاول را یکی از مهم‌ترین دولتمردان قرن بیستم خواند و گفت: «با این جایزه از فعالیت‌های جسورانه‌ هاول در راه دموکراسی، آزادی و صلح در کشور خود و نیز در رابطه با آلمان و اروپا قدردانی می‌شود.» 

اریک بترمن که ریاست شورای نهادی به نام انجمن اهدای جایزه‌ بین‌المللی دموکراسی را نیز بر عهده دارد، همچنین گفت: «هاول یکی از مهم‌ترین دولتمردان قرن بیستم است.»

انجمن اهدای جایزه‌ی بین‌المللی دموکراسی، دو سال پیش پایه ‌گذاری شده است.

در بیانیه‌ هیأت داوران آمده است که هاول به عنوان نویسنده، مبارزی صلح‌‌جو و سیاستمدار، هم تاریخ را تجربه کرده و هم خود تاریخ‌ساز بوده است. افزون بر‌این، هیأت داوران از مبارزات هاول برای احقاق آرمان‌های آزادی‌خواهانه‌، دموکراسی و حقوق بشر تقدیر کرده است.

اهدای این جایزه‌ در روز ۲۴ آوریل در موزه‌ی کونیگ شهر بن و در حضور دویست تن از مقامات عالی‌رتبه‌ سیاسی آلمان، از جمله هانس دیتریش گنشر وزیر امورخارجه‌ پیشین این کشور، صورت می‌گیرد. فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر امورخارجه‌ کنونی آلمان این جایزه را که به شکل مجسمه‌ای بلوری است، به هاول اهدا خواهد کرد.

واتسلاو هاول که در سال ۱۹۳۶ در شهر پراگ در خانواده‌اى فرهنگى و روشنفکر به‌دنیا آمده، نخستین رئیس‌ جمهوری چک بین سال‌های ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۳ بود. او پس از پایان تحصیلات و خدمت سربازى، به مدت دو سال، میان سال‌هاى ۱۹۵۷و ۱۹۵۹ در تئاترى در زادگاه خود مشغول به‌ کار شد و هم‌زمان از راه مکاتبه، رشته تئاتر دانشکده هنر دانشگاه پراگ را به پایان رساند. او اولین بار در سال ۱۹۶۳ در نمایشنامه جشن باغچه به عنوان بازیگر به ‌روى صحنه رفت.

واتسلاو هاول، یکی از پیشگامان بهار پراگ سال ۱۹۶۸ در جمهوری چکسلواکی پیشین بود. وی در این دوران به ‌همین خاطر از دامنه‌ فعالیت‌های تئاتری خود کاست و بیشتر به مبارزات سیاسى پرداخت. حاصل این فعالیت‌ها، دستگیری‌ها، بازجویی‌ها و محکومیت‌های متعدد بود. او یک ‌بار به چهار سال زندان محکوم شد و پس از آزادی، تحت مراقبت شدید قرار گرفت.

مجسمه بلورین جایزه بین‌المللی دمکراسی یکی از معروف‌ترین آثار او که به زبان‌های متعدد ترجمه شده، کتاب «خرامیدنى حزین» است که هاول پس از آزادى از زندانِ به‌رشته‌ تحریر درآورده است.

خرامیدنى حزین، داستان سیاستمداری را بازگو می‌کند که به‌خاطر فعالیت‌های آزادی‌خواهانه‌ خود به زندان می‌افتد و پس از آزادی با کابوس این دوران و هراس از دستگیری دوباره دست و پنجه نرم می‌کند.

فعالیت‌های ادبی واسلاو هاول پس از احراز مقام ریاست‌جمهوری، تقریباً متوقف شد. از آن پس این نویسنده چیره دست به بازسازی دموکراتیک جامعه، برقراری روابط دوستانه با همسایگان چک و فعالیت‌های بین‌المللی دیگر ‌پرداخت. هاول از جمله کوشید با اجرای سیاستی آشتی‌جویانه، مناسبات بین آلمان و چک را که در اثر جنایت‌های نازی‌ها آسیب دیده بود، به حالت عادی برگرداند.

 

 

 


نظر شما :