نگرانیها از انتخاب بنيامين نتانياهو براى نخست وزیرى اسرائیل
پس از رایزنیهای پیاپی در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه میان شیمون پرز، رئیس جمهوری اسرائیل با احزاب پیروز در انتخابات اخیر پارلمان اسرائیلی سرانجام با حمایت آویگدور لیبرمن رهبر حزب اسرائیل بیت نو (اسرائیل خانه ما) از حزب لیکود به صورت مشروط، بنیامین نتانیاهو، رئیس این حزب مامور تشکیل دولت جدید این رژیم شد.
جدای از چالشها و کشمکش هایی که در درون احزاب اسرائیلی وجود دارد و احتمال این که لیونی در این صورت تبدیل به یک حزب مخالف در درون پارلمان علیه نتانیاهو شود، بیمها از نوع عملکرد نتانیاهو و افراطگریش در دولت آآینده اسرائیل به شدت افزایش یافته است. این بیمها از زمانی آغاز شد که وی در زمان انتخابات علنا اعلام کرد، از مذاکراه با فلسطینیان برای بازگرداندن اراضیشان به آنها حمایت نمیکند، علیه حماس و مقاومت فلسطینی به شدت وارد عمل خواهد شد و به توسعه شهرکسازیها در سرزمینهای اشغال شده فلسطینی خواهد پرداخت. وی حتی در نطق آغاز به کار ماموریتش برای تشکیل دولت نخستین جملات خود را با حمله به ایران آغاز کرد تا نشان دهد تا چه اندازه در عقاید و افکارش افراط به خرج میدهد.
نگرانیها زمانی افزایش مییابد که مشاهده میکنیم دیگر احزب پیروز در انتخابات اسرائیل نیز عمدتا احزاب تندروی مذهبی هستند که در تشکیل دولت به حمایت از نتانیاهو برخواستهاند. حزب اسرائیل بیت نو و حزب شاس دو حزب تندروی اسرائیلی که توانستهاند در این انتخابات کرسیهای قابل توجهی را به خود اختصاص دهند در کنار دیگر احزاب تندروی کوچک اسرائیلی همگی از حزب لیکود و نتانیاهو حمایت کردهاند تا نشان دهند که در وهله کنونی که دنیا آرامش و اعتدال را میطلبد و جهان به سمت کاهش تنشها متمایل شده، آنها عکس آن را نشان میدهند و تندروی را ملاک سنجش خود قرار دادهاند. این نگرانی زمانی به اوج میرسد که به گفته منابع نزدیک به تحولات اسرائیل، حتی اعضای داخلی حزب کادیما تمایل به نخستوزیری لیونی ندارند و از نخستوزیری نتانیاهو به دلیل تندرویش و تغییر فضای جامعه اسرائیل به نفع افراط حمایت میکنند.
نگرانی از انتخاب بنیامین نتانیاهو به عنوان نخست وزیر جدید اسرائیل را در اظهارات مقامهای ارشد فلسطینی از جمله مقامهای حکومت خودگردان به وضوح میتوان دید. نبيل ابوردينه سخنگوى رياست تشکيلات خودگردان فلسطين تاکيد کرد، محمود عباس با دولت اسرائيلی که به توافقنامههاى امضا شده گذشته بين فلسطين و اسرائيل پايبند نباشد، تعامل نخواهد داشت.
وى در گفت و گو با خبرگزاری فرانسه گفت: «دولت جديد اسرائيل بايد به تعهداتش مبنى بر توقف شهرکسازىها و قطعنامههاى بينالمللى پايبند باشد.»
فوزى برهوم سخنگوى دولت حماس نيز در واکنش به اقدام شيمون پرز مبنى بر انتخاب بنيامين نتانياهو به عنوان نخست وزير کابينه اسرائیل گفت: «اين اقدام به هيچ عنوان نويد امنيت و ثبات در منطقه را نمیدهد.»
برهوم از کشورهاى عربى خواست تا مرحله جديدى را در حمايت از حقوق ملت فلسطين آغاز کنند.
در همين حال على باباجان وزير امور خارجه ترکيه نيز که به ليتوانى سفر کرده در يک کنفرانس خبرى ابراز اميدوارى کرد، دولت جديد اسرائیل در راستاى تحقق صلح گام بر دارد.
وى در این باره گفت: «انتخاب نتانياهو براى تشکيل دولت ائتلافى جديد به عنوان پايان اميدها براى تحقق صلح نيست.»
باباجان در ادامه افزود: «طرحهاى سياسى که در مبارزات انتخاباتى مطرح مىشوند بعد از رسيدن احزاب به قدرت تغيير مىکند و اين مساله در خصوص اسرائيل نيز صدق مىکند.»
وزير امور خارجه ترکيه خاطر نشان کرد، کشورش با توجهى ويژه تحولات سياسى اسرائیل را بهویژه درباره تشکيل دولت ائتلافى پيگيرى مىکند. شکى نيست که نتايج انتخابات اسرائيل براى کل منطقه حايز اهميت است و بر تمام کشورها تاثير مىگذارد. اما آنچه اکنون مهم است ماهيت سياستهايى است که دولت ائتلافى اسرائيل در پيش خواهد گرفت.
اما ایالات متحد که از زمان پیروزی نتانیاهو در انتخابات نگرانی خود را در یک گفت و گوی تلفنی میان باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا و شمون پرز رئیس جمهوری اسرائیل از روی کار آمدن افراطیون به ویژه چهرهای همچون بنیامین نتانیاهو ابراز داشته بود، با انتخاب نتانیاهو برای تشکیل دولت از سوی رئیس جمهوری اسرائیل تلاش کرد، ناراحتی خود را ابراز نکند.
گوردون دوگويد، سخنگوى وزارت امور خارجه امريکا تاکيد کرد، واشنگتن با دولت جديد اسرائيل در چارچوب هر ائتلافى که صورت گيرد همکارى خواهد کرد. امريکا از زمانهاى دور همپيمان اسرائيل بوده است.
دوگويد تاکيد کرد، کاخ سفيد تا پس از تشکيل دولت اسرائيل در خصوص ترکيب آن اظهار نظر نخواهد کرد.
وى با اظهار اميدوارى نسبت به پيش برد روند صلح تاکيد کرد، واشنگتن همچنان نسبت به تحقق صلح بين اسرائيل و فلسطين خوشبين است.
سخنگوى وزارت امور خارجه امريکا همچنین گفت: «ما سالها است که در راستاى تحقق صلح تلاش مىکنيم و اين امر عزم و اراده واشنگتن را برای ايجاد دو کشور مستقل فلسطين واسرائيل در خاورميانه و کمک به تحکيم ثبات در منطقه به اثبات مىرساند. ما سالها است به اين روند پايبند هستيم وانتظار هيچگونه تغييرى در آن نداریم.»
نظر شما :