دمشق و قاهره کانون مذاکرات آتش بس با اسرائيل

۲۰ بهمن ۱۳۸۷ | ۲۱:۰۳ کد : ۳۸۸۹ اخبار اصلی
نویسنده خبر: على موسوى خلخالى
محمود الزهار، وزیر امور خارجه دولت حماس در حالی روز گذشته 7 فوریه وارد قاهره شد که این سفر نخستین ظهور علنی وی پس از پایان جنگ 22 روزه با اسرائیل محسوب می­شود.
دمشق و قاهره کانون مذاکرات آتش بس با اسرائيل

محمود الزهار، وزیر امور خارجه دولت حماس در حالی روز گذشته 7 فوریه وارد قاهره شد که این سفر نخستین ظهور علنی وی پس از پایان جنگ 22 روزه با اسرائیل محسوب می­شود. وی بامداد امروز 8 فوریه قاهره را به سمت دمشق ترک کرد تا مذاکرات خود با دیگر رهبران فلسطینی را در آنجا پیگیری کند.

 

حضور الزهار به عنوان رئیس هیات دیپلماتیک حماس گامی مهم در راستای پیگیری مذاکرات مرتبط با آتش­بس با اسرائیل محسوب می­شود.  

الزهار را در این سفر صلاح البردویل، یکی از اعضای مجلس قانون­گذاری فلسطین و یکی از اعضای عالی­رتبه جنبش حماس، نزار عوض الله و طاهر نونو سخنگوی جنبش حماس همراهی می کنند.  

قرار است این هیات طی ساعت­های آینده مجددا به قاهره باز گردد تا نظر نهایی رهبران جنبش حماس درباره حفظ آرامش با اسرائیل را به اطلاع مقام­های درگیر مصری در مذاکرات آتش بس فلسطین با اسرائیل قرار دهد. منابع مطلع اعلام کردند، در مسیر بازگشت از دمشق به قاهره عماد العلمی و محمد نصر دو تن از دیگر رهبران جنبش حماس به این گروه ملحق خواهند شد.  

زهار در گفت و گو با شبکه الجزیره گفت: «ما تلاش می­کنیم با حفظ آتش­بس به بازسازی خود و غزه بپردازیم تا پیروزی نهایی برای فلسطینیان حاصل شود. ما حاضریم آتش بس با اسرائیل را بپذیرم اما به شرطی که در حق ملت فلسطین اجحاف نشود و حقوق فلسطینیان محفوظ بماند.»  

وی همچنین از وجود سازمان آزادیبخش فلسطین دفاع کرد اما گفت: «ما سازمان آزادیبخش فلسطین را به عنوان مرجع می­پذیریم مشروط بر این که بسیاری از بندهایی که از برنامه­هایش حذف شده دوباره احیا شود و به اجرا در آید.»  

در همین حال خالد مشعل، رئيس دفتر سياسى جنبش حماس بار ديگر تحقق آتش‌بس را منوط به لغو محاصره‌ غزه و بازگشايى گذرگاه‌هاى آن دانست. خالد مشعل رئيس دفتر سياسى جنبش مقاومت اسلامى فلسطين، حماس که به خارطوم سفر کرده پس از ديدار با مسئولان اين کشور اظهار داشت، به دليل ادامه محاصره‌ ظالمانه اسرائيل عليه غزه اوضاع اين منطقه همچنان بحرانى است.

 

وى افزود: «موضع‌گيرى جنبش حماس در خصوص آتش‌بس با اسرائيل همچنان بر ضرورت لغو محاصره غزه و بازگشايى تمام گذرگاه‌هاى آن در قبال هر گونه آتش بس استوار است.»  

على عثمان طه، معاون رئيس جمهوری سودان نيز حمايت کشورش را از مساله فلسطين و هر گونه طرح و برنامه برای بازسازى نوار غزه اعلام کرد. وى همچنين ياد و خاطره قربانيان حملات اسرائیل به نوار غزه را گرامى داشت.

 

از سوى ديگر محمد نزال يکى از رهبران جنبش حماس در کنفرانس خبرى اظهار داشت، هيات حماس روز يکشنبه براى دريافت پاسخ اشغالگران درباره موضوع آتش بس به قاهره مى‌رود.  

وى درباره پرونده‌ گلعاد شليط اسير اسرائيلى گفت، تلاش‌هاى گسترده‌اى از سوى ترکيه در اين خصوص صورت مى‌گيرد اما هنوز نمى‌توان از پيشرفت در خصوص اين پرونده سخن گفت.  

محمد نزال تاکيد کرد، درخواست‌هاى حماس در اين باره همچنان پا برجاست و هيچ گونه تغييرى نکرده است.  

در همین حال قرار است امروز 8 فوریه حسنی مبارک، رئیس جمهوری مصر وارد پاریس شود تا در دیدار با نیکولا سارکوزی، همتای فرانسوی خود به بررسی اوضاع منطقه پرداخته و چگونگی حفظ آتش­بس میان اسرائیل و حماس را مورد بررسی قرار دهد. همچنین پیشنهاد مصر برای برقراری آتش­بس میان اسرائیل و حماس نیز مورد بررسی قرار می­گیرد.

 

بنا به گزارش برخی منابع خبری، مصر پیشنهاد داده است که آتش­بس طولانی مدت میان دو طرف حماس و اسرائیل بر قرار شود، حداقل دو گذرگاه از گذرگاه­های موجود در غزه گشوده شوند، ناظران بین­المللی کنترل گذرگاه­ها را در اختیار داشته باشند و گزارش­های خود را به محمود عباس به عنوان رئیس حکومت خود گردان فلسطینی بدهند، دو طرف حماس و اسرائیل به تبادل اسیر بپردازند، اسرائیل حمله به غزه را متوقف کرده و حماس نیز حداقل به مدت 18 ماه شلیک موشک به اسرائیل را متوقف کند. همچنین در مرحله بعد دو جنبش فتح و حماس گفت و گو برای تشکیل دولت وحدت ملی را آغاز کنند و در صورت لزوم انتخابات سراسری برگزار شود.    

­حقوق بشر و اسرائیل  

از سوی دیگر کميته حقيقت­ياب ایالات متحد امريکا که براى بررسى نقض قوانين اسرائیل به غزه سفر کرده، در بيانيه‌اى اعلام کرد، اسرائيل درغزه قوانين بين‌المللى را نقض کرده است.  

کميته‌ حقيقت ياب امريکا که از سوى کانون ملى وکلاى امريکا و متشکل از هشت و کيل به غزه رفته است در بيانيه‌اى اعلام کرد، ما به غزه رفتيم و به شهادت‌ها و اظهارات شهروندان فلسطينى گوش داديم و دريافته‌ايم که اسرائيل تمام قوانين بين‌المللى را در جنگ غزه نقض کرده است.

 

اين کميته با اشاره به سفر پنج روزه‌اش به مناطق مختلف غزه و بازديد از مناطق ويران شده و مراکز پزشکى تاکيد کرد، اسرائيل در اقداماتى مغاير با قوانين بين‌المللى به شکل مستقيم و عمدى تمام شهروندان بى‌گناه فلسطينى را هدف قرار داده است و جنايات زيادى را عليه مردم محاصره شده‌ فلسطين در غزه مرتکب شده است.  

اين کميته آمريکايى همچنين اعلام کرد، نتايج گزارش‌هاى خود را در خصوص غزه به وکلا و موسسات حقوقى بين‌المللى ابلاغ مى‌کند تا آنها را در جريان تحولات غزه قرار دهد.

 

از سوى ديگر دو پزشک نروژى که براى کمک به زخمى‌هاى فلسطينى به غزه سفر کرده بودند پس از بررسى آثار به جاى مانده از بمباران‌هاى اسرائیل با سلاح‌هاى ممنوعه‌ بين‌المللى اعلام کردند، اسرائيل از غيرنظاميان فلسطينى براى آزمايش سلاح‌هاى ممنوعه‌ بين‌المللى استفاده کرده است و برخى از سلاح‌ها براى اولين بار در جنگ غزه استفاده شدند.  

اين پزشکان نروژى تاکيد کردند، ارتش اسرائيل از انواع سلاح‌هاى ‌ممنوعه از جمله بمب‌هاى فسفرى در جنگ غزه استفاده کرده است و طبق معايناتى که از زخمى‌هاى فلسطينى به عمل آمده، مشخص شده است که اسرائيل از انواع جديد سلاح‌ها عليه غير نظاميان فلسطينى در غزه استفاده کرده است.

على موسوى خلخالى

نویسنده خبر

مترجم، روزنامه نگار و معاون سردبیر دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر


نظر شما :