چين، ژاپن و بریتانیا بزرگترین طلبکاران امریکا
بدهی ایالات متحد به چین در ماه اکتبر 9/65 میلیارد دلار افزایش یافت تا کل بدهیهای این کشور به چین بالغ بر 9/652 میلیارد دلار شود.
خبرگزاری قطر گزارش داد، وزارت خرانهداری امریکا اعلام کرد، چین در ماه سپتامبر توانست جای ژاپن را به عنوان بزرگترین طلبکار خزانهداری امریکا تصاحب کند. ژاپن اکنون در رتبه دوم طلبکاران از امریکا قرار گرفته است.
این وزارت خانه همچنین در ادامه افزود: «بدهکاران و وامگیرندگان اکنون ترجیح میدهند بدهیهای طولانیمدت خود را حفظ کنند و در عوض بدهیهای کوتاه مدت خود را بپردازند. گرچه بحران مالی به اندازهای عمیق است که سرمایهگذاران در وضعیت کنونی نیز توانایی پرداخت بدهیهای کوتاه مدت خود را هم ندارند.»
تحلیلگران بر بحرانیتر شدن اوضاع اقتصادی امریکا شک و شبهه وارد میکنند و بر این اعتقادند که ایالات متحد خود بدهکاران خود را به ندادن بدهیهایشان ترغیب میکند.
در همین حال دولت چین اعلام کرد، سرمایهگذاران این کشور سندهای اعتباری از دولت امریکا به ارزش 585 میلیارد دلار در اختیار دارند که از سوی دولت این کشور برای ضمانت در پرداخت بدهیهایش به آنها داده شده است.
پس از چین بریتانیا با 338 میلیارد دلار در رتبه سوم قرار دارد که 30 میلیارد دلار آن از ماه اوت به این طرف افزوده شده است.
وزارت خزانهداری امریکا همچنین اعلام کرد، سرمایهگذاران این کشور 38 میلیارد دلار از اوراق و اسناد اعتباری خود را به فروش رساندهاند که نسبتا رقم بزرگی در نوع خود محسوب میشود.
در همین رابطه و به رغم این که بحران اقتصادی به مرحلهای رسیده که نشان میدهد رکود شدیدی در انتظار بازارهای جهانی است اما با این حال چین همچنان جایگاه خود را به عنوان چهارمین کشور بزرگ اقتصادی جهان حفظ خواهد کرد. ایالات متحد، ژاپن و آلمان سه کشور بزرگ اقتصادی جهان محسوب میشوند.
در ژاپن نیز وضعیت اقتصادی به هیچ عنوان مساعد نیست. دولت ژاپن پیشبینی کرده است تا ابتدای سال جدید میلادی میزان سود بانکی خود را به نزدیک صفر برساند. دولت ژاپن همچنین اعلام کرده است، برای فرار از بحران اقتصادی و به طبع آن افزایش نرخ بیکاری 483 میلیارد دلار به بازارهای اقتصادی این کشور تزریق میکند.
از سوی دیگر باراک اوباما، رئیس جمهوری منتخب ایالات متحد در سخنرانی معرفی وزیران تکمیلی کابینهاش اعلام کرد، اصلاح اقتصادی نظام امریکا نیازمند چندین سال زمان است و نمیتوان در یک ماه انتظار اتفاق بزرگی را داشت.
وی همچنین گفت: «به رغم مشکلاتی که از دولت قبل به من به ارث رسیده با این حال ملت امریکا و گروه اقتصادی من میتوانند بر مشکلات فائق آیند. اما باید بگویم این نیازمند زمانی بیشتر از آن چیزی که ملت امریکا انتظارشان را دارند، است. اگر خواهان بهبود وضعیت اقتصادی به شکل مناسب آن هستیم باید چند سال به جای چند ماه منتظر بمانیم.»
کمک به خودروسازان
از سوی دیگر به رغم مخالفت کنگره به اعطای کمک مالی به خودروسازان امریکا برای فرار از ورشکستگی، جورج بوش رئیس جمهوری امریکا اعلام کرد، برای نجات شرکتهای خودروسازی از بحران مالی و خطر ورشکستگی 4/17 میلیارد دلار به آنان کمک مالی میکند.
قرار است شرکتهای جنرال موتورز و کرایسلر قسمت عمده این کمکها را به خود اختصاص دهند.
کاخ سفید شرط کرده است، در صورتی این کمکها را به این شرکتها میدهد که شرکتهای خودروسازی بتوانند تعهد دهند که تا 31 مارس 2009 توانایی حفظ بقا و فرار از ورشکستگی را دارند. در غیر این صورت دولت امریکا بلافاصله اسناد ضمانتی آنها را به اجرا میگذارد.
شرکت کرایسلر اعلام کرده است، تمام شروط کاخ سفید را میپذیرد. هنوز شرکت جنرال موتورز به طور رسمی خبری در این باره منتشر نکرده است.
گزارشها حاکی از آن است که جورج بوش رئیس جمهوری امریکا بر سر اعلام این کمکها بسیار مردد بوده به گونهای که قصد داشته خبر ورشکستگی دو شرکت جنرال موتورز و کرایسلر را به طور علنی اعلام کند. اما در دقایق آخر از تصمیم خود منصرف شده و اقدام به اعلام کمک مالی مشروط کاخ سفید به این خودروسازان کرده است.
خبر اعلام کمک مالی به خودروسازان با استقبال باراک اوباما رئیس جمهوری جدید امریکا مواجه شد. وی کمک مالی به شرکتهای خودروساز را ضرورتی برای جلوگیری از فروپاشی شرکتهای خودروسازی امریکا توصیف کرد. اوباما از شرکتهای خودروساز خواست از فرصت پیش آمده استفاده کرده و با اجرای اصلاحات لازم خود را از بحران مالی نجات دهند.
این در حالی است که اتحادیه خودروسازان شروط دولت برای کمک مالی را ناعادلانه توصیف کرد و تعهد داد تا زمان آغاز به کار باراک اوباما برای لغو این شروط نهایت تلاشش را به کار گیرد.
خسارتهای سنگین کشورهای عربی
در همین حال بدر عمر، مدیر اجرایی گروه اقتصادی و اجتماعی کشورهای غرب آسیا وابسته به سازمان ملل اعلام کرد، میزان خسارتهای کشورهای عربی در پی بحران اخیر اقتصادی به 350 میلیارد دلار رسیده است.
به گفته عمر بیشتر خسارتها متوجه صندوقهای بینالمللی سرمایهگذاری در کشورهای عربی به ویژه کشورهای خلیج فارس که سرمایهگذاریهای کلانی را در کشورهای غربی انجام داده بوند، شده است.
عمر در نشست سیاستهای اجتماعی سازمان ملل در بیروت همچنین گفت: «اگر این حجم سرمایه صرف بهبود وضعیت معیشتی، اجتماعی و فرهنگی مردم خودمان میشد وضعیت خاورمیانه بسیار بهتر از وضعیت کنونیش بود.
کارشناسان پیشبینی میکنند میزان خسارتهای کشورهای عربی باز هم از این رقم بیشتر شود.
نظر شما :