دیپلماسی پارلمانی یخ‌ها را آب می‌کند

۱۴ آذر ۱۳۸۷ | ۱۵:۳۳ کد : ۳۳۴۰ گفتگو
گفت‌وگو با حسین ابراهیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست‌خارجی مجلس
دیپلماسی پارلمانی یخ‌ها را آب می‌کند
علی لاریجانی، رئیس مجلس هشتم شورای اسلامی از بررسی نامه نمایندگان کنگره امریکا به همتایان ایرانی خود خبر داد و با بیان اینکه هنوز به نامه مذکور جوابی داده نشده است، گفت: "نیازمند آن هستیم بدانیم این گفت و گو قرار است حول چه محوری انجام شود. به گفته آقای لاریجانی نمایندگان کنگره امریکا در نامه اخیر نوشته اند که به نظر آنها زمان گفتگوهای دوجانبه فرارسیده است.
نامه‌نگاری از سوی نمایندگان کنگره امریکا با مجلس ایران از مجلس هفتم آغاز شد که حدود 60 نماینده این مجلس طی نامه‌ای خطاب به حدادعادل خواستار سفر به ایران، بازدید از مجلس و مذاکره با نمایندگان شدند. این نامه در مجلس هفتم بدون پاسخ ماند. اما در مهرماه و در جریان سفر علی لاریجانی به ژنو، رئیس مجلس هشتم مجددا از ارسال نامه سناتورها و اعضای کنگره برای گفت‌وگو با مجلس ایران خبر داد.
 
گفت و گوی دیپلماسی ایرانی با حسین ابراهیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و رئیس کمیته سیاسی این کمیسیون:
 
-          آقای لاریجانی علت پاسخ ندادن به نامه نمایندگان کنگره امریکا را مشخص نبودن محورهای مذاکره بیان کرده اند، آیا بدون پاسخ به نامه می توان انتظار مشخص شدن محورهای مذاکره را داشت؟
به طور قطع به این نامه پاسخ خواهیم داد، همانطور که آقای لاریجانی نیز گفته اند، این نامه در حال بررسی است، در کنار این بررسی باید محورهای مذاکره نیز از سوی نمایندگان کنگره امریکا مشخص شود.
 
کارکرد رسانه های در همین موارد روشن می شود، رسانه ها از خواسته های ایران در مذاکرات سخن می گویند و طرف امریکایی باید محورهای مذاکره را بر این اساس اعلام کنند، به هر حال مذاکره دو پارلمان تصمیم جمع خاصی نیست، بلکه باید در کشور مورد توجه همه مسئولین قرار گرفته و نظرات آنها کسب شود.
 
مذاکره پارلمان های ایران و امریکا امری است که نیازمند طرح در مراکز قدرت در جمهوری اسلامی است تا تصمیم نهایی پیرامون آن اتخاذ شود، اما قبل از این، مجلس ایران باید بداند که چه محورهایی در مذاکرات قرار است مطرح شود.
 
-          رئیس مجلس ایران به نقل از نمایندگان کنگره امریکا به نزدیکی زمان مذاکره اشاره کرده اند، آیا مقصود، مذاکرات دولت های ایران و امریکاست و یا پارلمان های دو کشور؟
منظور گفت و گو میان مجالس دو کشور است، نامه از سوی نمایندگان کنگره امریکا و خطاب به مجلس ایران ارسال شده و بنابراین هدف مذاکره میان کنگره امریکا و مجلس ایران است.
 
-          پارلمان های ایران و امریکا در تغییر فضای میان دو کشور چه جایگاهی دارند؟
پارلمان های در کلیه کشورها اثر گذارند، پارلمان های ایران و امریکا با مقداری تفاوت تصمیم گیران اصلی هستند، لذا پارلمان های می توانند نقش مثبتی را در سیاست های دو کشور ایفا کنند، پارلمان امریکا نهاد قانون گذاری قوی و تاحدودی تحت تاثیر رئیس جمهور است اما مجلس ایران به معنای واقعی مستقل است، یعنی هیچ اثرگذاری از بیرون- سایر قوای کشور- بر تصمیمات مجلس ایران وجود ندارد.
 
در کشورهای مختلف بطور معمول جایی که تلاش های سیاست خارجی با مشکل مواجه می شود، با فعال شدن پارلمان مشکلات تاحدود زیادی برطرف می شود، ما معتقدیم که دیپلماسی پارلمانی بهترین نوع دیپلماسی است که می تواند بسیاری از یخ ها را آب و مشکلات سر راه را رفع کند.
 
اکنون برای آغاز بکار دیپلماسی پارلمانی میان ایران و امریکا باید محورهای مذاکرات از سوی طرف مقابل مشخص شود چراکه آنها تقاضای مذاکره را مطرح کرده اند.
 
-          در صورت تحقق مذاکرات پارلمان های ایران و امریکا، آیا می توان به مذاکرات دولت های دو کشور امیدوار بود؟
معتقدم در صورت تحقق مذاکرات پارلمان های ایران و امریکا این مذاکرات می تواند تبدیل به مقدمه ای برای مذاکرات دولت های دو کشور شود.

نظر شما :