توافقنامه امنيتى؛ سند رسمى خروج نيروهاى امريکايى از عراق
به حمد الله توافقنامه امنیتی عراق و امریکا که در حقیقت تضمین کننده خروج نیروهای امریکایی از خاک عراق است و سندی برای انجام اصلاحات سیاسی برای رسیدن به استقلال کامل و بدون مداخله بیگانگان محسوب میشود با اکثریت رای نمایندگان پارلمان عراق یعنی بیش از دو سوم آرا یعنی با 198 رای به تصویب رسید. همان طور که میدانید این رای گیری کاملا آزاد و بدون هیچ گونه فشار خارجی انجام شد.
بر اساس این توافقنامه نیروهای خارجی بدون هیچ فشار خارجیای و بر اساس جدول زمان بندی که در توافقنامه قید شده، عراق را تخلیه میکنند.
رای نمایندگان مجلس در تصویب این توافقنامه به خوبی نشان داد که ملت و رهبران عراق به اندازه کافی از اقتدار سیاسی برخوردار هستند که بتوانند حرکتها و موقعیتهای کلان سیاسی کشور را اداره کرده و آن را به سلامت به نتیجه برسانند. رای گیری که در مجلس برای تصویب توافقنامه انجام شد مبتنی بر توافقهای صورت گرفته با احزاب و گروههای مختلف عراقی و قانع ساختن یکدیگر بود. مشارکت در تصویب این توافقنامه و همدلی نمایندگان مجلس و دیگر رهبران عراقی و تلاشهای شبانه روزی و بیوقفه آنها در تصویب آن به خوبی نشان داد که وحدت و اجماع ملی موضوعی بسیار مهم و اساسی برای ما است و تمام رهبران عراقی به آن اهمیت ویژه میدهند.
نمایندگان در خانه ملت عراق با توافق شیعه، سنی، کرد و عرب به رغم مخالفت برخی گروههای سیاسی به توافقنامه رای دادند و از آزمون آن خارج شدند. در این رای گیری هر کس اعم از مخالفان و موافقان حق داشتند که به توافقنامه رای آری یا نه دهند. رایگیریای که در سایه آزادی کامل، شفافیت تمام، انجام گفت و گوهای سازنده و کوتاه آمدن طرف های سیاسی در برابر خواستههای یکدیگر و شنیدن نظریات دیگران انجام شد و در نهایت این مجادله زیبای سیاسی، مسئولان توانستند به یک توافق خوب، معقول و مثال زدنی برسند و راه آینده را ترسیم کنند. هر تعدیل و اصلاحی که در توافقنامه طی ماههای گذشته صورت گرفته تماما به مصلحت عراق بوده و عاملی برای پیشرفت و تضمین استقلال کشور محسوب می شود.
گرچه به واسطه فشارهای مستمر و طولانی احزاب و گروههای سیاسی و دلیلی که بر آن میآوردند مبنی بر این که محتویات و بندهای توافقنامه چندان آشکار نیست و مردم از جزئیات آن خبر ندارند، تصمیم بر آن شد که توافقنامه در ملاء عام به تصویب برسد.
به هر صورت حتی توافق برای برگزاری انتخابات گسترده برای رای دادن به توافقنامه امنیتی به خوبی نشان داد که مهمترین چیزی که دولت باید برای آن تلاش کرده و همواره به فکر حفظ و تدوام آن باشد، همان استقلال عراق است که باید در بیش از 25 ماده ذکر شده در توافقنامه بر آن تاکید و در اجرای آنها کاملا با همین دیدگاه عمل کند. حفظ استقلال در معنای واقعی آن لازم است و باید کاملا بر آن تاکید داشت. گرچه شاید همانند تمام کشورهای جهان نتوان به استقلال به طور مطلق رسید. به هر حال دخالتها، مصالح و تاثیرات مشترک باعث میشود که کشورها نتوانند به طور کامل به استقلال برسند. اما از روز 31 دسامبر دیگر نیروهای خارجی توان آن را ندارند که حرکت و عملی خلاف توافقنامه امنیتی انجام دهند.
خوشبختانه در این توافقنامه نظر مرجعیت و شروط مد نظر آن که عمدتا بر عقب نشینی نیروهای خارجی از عراق متمرکز بود نیز به طور کامل آمده و در تمام بندهای توافقنامه میتوان بازتاب آن را دید. اگر مرجعیت به تصویب توافقنامه نه میگفت همان طور که در روزهای نخست گفت و برای آن شرط گذاشت، ملت عراق و به ویژه شیعیان اهل بیت نیز از آن تبعیت میکردند و همان شیوهای را اتخاذ میکردند که مرجعیت خواسته است. نه مرجعیت در طول زمانی که خواستار اجرای شروطش برای امضای توافقنامه بود دلیلی بر این ادعا است. شروطی که مبتنی بر استقلال کامل و بی چون و چرای عراق بود. اگر مسئولان، رهبران و دولتمردان عراقی نظر مرجعیت را جویا نمیشدند و از مرجعیت عالی دینی ارشاد و راهنمایی نمیخواستند، هیچ پیشرفتی در زمینه توافقنامه و دادن رای به آنها حاصل نمیشد. مرجعیت دینی که آیت الله سیستانی نماینده عالی آن است بر ضروت رسیدن به یک اجماع ملی و توزیع و نشر آن در ملا عام و برای ملت تاکید داشت و اکنون میبینیم نتیجه این فشارها این شده است که تمام بندهای سریای که از قبل برای توافقنامه در نظر گرفته شده بود، ملغی شدند.
این که در ماه ژوئن سال آینده میلادی زمان انجام رای گیری عام برای توافق نامه تعیین شده امری معقول است. کما این که در متن توافقنامه و بندهای آن نیز تاکید شده هر کدام از طرفها این حق را دارند که در صورت صلاح دید توافقنامه را نقض کنند. همین طور آنچه به سند اصلاحات تعبیر میشود از اساس و مبدا قابل پذیرش است و به طور کلی امری صحیح و معقول است.
در آخر باز هم تاکید میکنم که ما پیروز وحدت کلمه عراق شدیم. اکنون هر آن کس که میخواهد از قانون خارج شده و خلاف آن عمل کند، دست و پایش بسته است و بداند که زیر پایش خالی است و افکار عمومی به شدت آن را رد میکند. ما توانستیم جدول زمان بندی برای خروج نیروهای خارجی از کشورمان را تصویب و به رسمین برسانیم و میتوانیم اکنون بگوییم که در سال 2011 استقلال کامل عراق تحقق مییابد و به اذن الاهی و به حول و قوه تبارک و تعالی همه سربازان امریکایی از خاک عراق خارج خواهند شد.
نظر شما :