تعهد به همکارى و طراحى نظامهاى نوين اقتصادى ماحصل نشست واشنگتن
رهبران 20 کشور جهان در نشست اقتصادی واشنگتن که شنبه شب 16 نوامبر در مراسم ویژهای برگذار شد بر طراحی نظام ویژهای برای بازسازی اعتماد بازار اقتصاد جهانی و جلوگیری از تکرار این حادثه در آینده تاکید کردند. آنها همچنین متعهد شدند که با همکاری یکدیگر اقتصاد جهانی را مجددا به رشد رسانده و فرصت بیشتری نیز به کشورهای در حال توسعه برای ایفای نقش بیشتر بدهند.
بر اساس بیانیهای که در پایان این نشست صادر شد، رهبران حاضر تاکید کردند که عزم خود را جزم می کنند تا در نزدیک ترین زمان ممکن طرح های اقتصادی را به اجرا در آورده و متعهد شوند که طرحهای مختلف از جمله کاهش سودهای بانکی و افزایش حمایت از کشورهایی که اقتصادهای کوچک دارند را به اجرا بگذارند.
رهبران حاضر در نشست واشینگتن همچنین تاکید کردند، تدابیر سریعی اتخاذ خواهند کرد تا موسسات مالی مورد مراقبت قرار گرفته و لیست سیاهی از بانکهایی که در حال ورشتکستگی هستند، تهیه کنند. همچنین تدابیری اتخاذ کنند که تا قبل از ماه مارس سال آینده میلادی نظام مالی جهانی مجددا رشد خود را از سر بگیرد. علاه بر آن ظرف 12 ماه آینده همکاری های خود را گسترش داده و از برقراری محدودیتهای تجاری در داد و ستدهای یکدیگر جلوگیری کنند.
شرکت کنندگان نشست واشنگتن همچنین متعهد شدند که تا قبل از پایان سال جاری میلادی مذاکرات نشست دوحه که در سال 2001 با هدف رسیدن به یک تفاهم کلی برای آزاد کردن تجارت جهانی است را به نتیجه برسانند. آنها همچنین متعهد شدند که موسسات مالی جهانی نقش بیشتری را در مواجهه با بحران مالی جهانی ایفا کنند.
در همین حال 20 رهبر حاضر در نشست دیروز توافق کردند که در تاریخ 30 آوریل سال آینده میلادی دیدار دیگری با یکدیگر درباره اجرای تعهدات مالی توافق شده، داشته باشند. همچنین در تاریخ 31 مارس وزیران مالی این کشورهای گرد هم میآیند تا درباره طرح های پیشنهادی خود برای حل بحران مالی جهانی تصمیمگیری کرده و درباره چگونگی اجرای آنها با یکدیگر بحث و تبادل نظر کنند.
در همین رابطه نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه پیشنهاد داد که نشست آتی در لندن پایتخت بریتانیا برگزار شود و دولت بریتانیا رهبری آن را بر عهده بگیرد. اما گوردون براون نخست وزیر بریتانیا از پذیرش این مسئولیت اجتناب کرد و گفت، ظرف 10 روز آینده درباره محل برگزاری نشست آتی تصمیم گیری خواهد شد.
در همین رابطه جورج بوش، رئیس جمهوری ایالات متحد اعلام کرد، کاخ سفید کارهای بزرگ و مهمی را برای حل بحران مالی جهانی و جلوگیری از برخورد با بحرانهای بدتر مالی اتخاذ کرده است.
بوش درباره دستاوردهای نشست 20 نیز گفت: «ما توافق کردیم تدابیر تازهای اتخاذ کنیم و سازمان های مالی را به گونهای بازسازی کنیم تا دیگر شاهد بحرانهای مالی بزرگ این چنینی در آینده نباشیم. بحران مالی یک شبه پدید نمیآید و یک شبه نیز حل نمیشود اما اگر همکاریهایمان را گسترش داده و برای حل آن عزممان را ثابت کنیم میتوانیم آن را نیز حل و فصل کنیم.»
در همین حال باراک اوباما، رئیس جمهوری منتخب امریکا نیز بر حل بحران اقتصاد جهانی تاکید کرد و از نمایندگان کنگره کشورش خواست راهکارهای تازهای برای کمک به امریکاییهای بحران زده تدوین کنند.
مشاوران اوباما نیز تاکید کردند وی متعهد شده است که با 20 کشور حاضر در کنفرانس واشنگتن همکاری کند تا بحران کنونی اقتصادی بهبود یابد.
از سوی دیگر پاسکال لامی، مدیر سازمان تجارت جهانی نیز گفت: «رهبران جهان نشست دوحه را فرصتی میدانند که به واسطه آن بتوانند به سمت آزادسازی اقتصاد جهانی حرکت کنند و متعهد شوند که به کمک آن تلاش بیشتری برای آزادسازی جهان انجام دهند. من از رهبران جهان میخواهم تعهدات خود را از میز مذاکرات برداشته و آنها را عملی کنند.»
رابرت زولیک، رئیس بانک مرکزی نیز از کشورهای مجموعه 20 خواست تا برنامههای خود را به سمت منافع کشورهای فقیر نیز متمایل کنند. وی همچنین از آنها خواست تعهدات خود را به سرعت عملی کرده و با آن جامه عمل بپوشانند.
نظر شما :