البرادعى به زودى از رياست آژانس خداحافظى مىکند
هیات امنای سازمان بینالمللی انرژی هستهای روز دوشنبه 6 اکتبر در وین تشکیل جلسه داد تا در نشست یک روزهای جانشینان محمد البرادعی، رئیس فعلی آژانس را بررسی کند. این نشست در راستای نشست روز 29 سپتامبر تا 4 اکتبر به مدت شش روز که با همین هدف منعقد شده بود و تا پاسی از شب نیز ادامه یافت، برگزار شد. در این نشست نمایندگان 35 کشور جهان حضور مییابند و برای دوره 2008 تا 2009 رئیس و دو معاون او را انتخاب میکنند.
به گزارش برخی منابع خبری، شبه اجماعی بر روی خانم طاوس فاروخی، نماینده الجزایر در آژانس به جای مسلنکو شوکنیک، سفیر شیلی در آژانس به عنوان یکی از معاونان رئیس آینده آژانس انجام شده است. برای جانشینی دکتر محمد البرادعی که عدم تمایلش برای ادامه فعالیت در این سمت برای دور چهارم را اعلام کرده است، از میان نماینده ژاپن در آژانس و عبد الصمد منتی، نماینده آفریقای جنوبی در آژانس یک نفر انتخاب میشود تا جای محمد البرادعی در دور بعدی آژانس را بگیرد.
در نشست روز دوشنبه 6 اکتبر، 11 عضو جدید دورهای آژانس نیز شرکت دارند که از مهمترین آنها میتوان به وحید منور، نماینده افغانستان که به عنوان نماینده کشورهای خاورمیانه و جنوب آسیا، میسا در هیات امنای آژانس که با حمایت قوی امریکا و غربی انتخاب شد، اشاره کرد. پیش از این قرار بود نماینده سوریه به عضویت هیات امنای آژانس انتخاب شود که پس از کنارهگیری سوریه از عضویت در آن در لحظات آخر حضور وی نیز منتفی شد. بسیاری از کارشناسان این حرکت سوریه را شکست دیپلماتیک دمشق پس از فشارهای بسیار ایالات متحده و اتهامهایی که متوجه آن کرد، به حساب میآورند. نماینده افغانستان پس از کنارهگیری رقیب سوری راهی این نشست شد.
وحید منور که 37 سال سن دارد از این که توانسته به این سمت انتخاب شود، بسیار خشنود است و از این که ایالات متحده برای رسیدن به این منصب از وی حمایت کرده به خود میبالد و خشنودی را پنهان نمیکند. وی در این رابطه در گفت و گو با روزنامه الشرقالاوسط گفت: «این انتخاب افتخاری برای افغانستان محسوب میشود و افغانستان آمادگی دارد تمام تلاش خود را برای ایفای بهترین نقش ممکن در این پست انجام دهد.»
سوریه بر سر فعالیتهای مخفی هستهایش با آژانس و غرب چالش دارد و تا کنون حاضر نشده با آژانس برای دیدن تاسیسات هستهایش به توافق برسد.
در ساعات پایانی روز چهار اکتبر بررسی خواست کشورهای عربی برای بررسی توان هستهای اسرائیل که از سوی 16 کشور عربی پیشنهاد شده بود به پیشنهاد کانادا لغو شد. در رایگیری انجام شده بر سر این طرح 46 کشور به پیشنهاد کانادا رای مثبت دادند در حالی که 43 کشور به آن رای منفی داده و 7 کشور نیز از رای دادن منصرف شدند. بر این اساس کشورهای عربی بار دیگر در برابر یک حرکت دیپلماتیک در برابر اسرائیل شکست خوردند. کشورهای عربی تا کنون بارها از آژانس انرژی هستهای خواستهاند که به اسرائیل فشار آورد تا به عضویت سازمان عدم گسترش سلاحهای هستهای و کشتار جمعی در آید که در هر بار با مخالفت اسرائیل مواجه شده است. پیشنهاد کشورهای عربی از حمایت قوی ایران و کوبا و تعدادی از کشورهای عضو سازمان عدم تعهد برخوردار بود.
افزوده میشود کشورهای عراق و سوریه از رای دادن به نفع طرح کشورهای عربی امتناع کردند و نماینده 13 کشور عربی نیز در لحظه رایگیری صندلیهای خود را ترک کردند تا در لحظه رای گیری در جلسه حاضر نباشند.
نمایندگان این 13 کشور اعلام کردند، به دلیل جلوگیری از ایجاد اختلال در روند صلح خاورمیانه از رای دادن به این پیشنهاد انصراف دادهاند. اسرائیل تنها دولت در خاورمیانه است که از امضای منع گسترش تسلیحات هستهای اجتناب میکند در حالی که از حق خود میداند که از تمام خدمات و مساعدتهای زیست محیطی و زیربنایی که آژانس به اعضای خود ارائه میدهد برخوردار باشد.
نظر شما :