انفجار ابهامآميز دمشق و ترس از آينده امنیت سوریه
صبح دیروز ساعت 7:45 در مسیر فرودگاه دمشق و در برابر یکی از ساختمانهای وزارت امنیت این کشور خودروی بمبگذاری شدهای با 200 کیلو تیانتی منفجر شد که باعث کشته شدن حداقل 17 تن و زخمی شدن نزدیک به 14 نفر دیگر شد. این انفجار در خیابان المحلق در جنوب دمشق و در منطقه عموما شلوغ بالمارده نزدیک منطقه سیده زینب که عمدتا شیعهنشین هستند، منفجر شد.
تاکنون هیچ سازمان یا گروهی مسئولیت این انفجار را بر عهده نگرفته است. اما دولت سوریه اعلام کرده، این انفجار یک عملیات تروریستی بوده ولی هیچ گروه یا شخصی را مسئول این انفجار ندانسته است. با این حال سازمان مبارزه با تروریسم سوریه مسئولیت تحقیق بر سر این پرونده را بر عهده گرفته و تلاش دارد، عاملان این عملیات تروریستی را کشف کند.
عملیات تروریستی دمشق با واکنش صریح مجامع بینالمللی مواجه شد. شورای امنیت این عملیات را به شدت محکوم کرد. ایالات متحده امریکا نیز ضمن محکوم کردن این انفجار به طور موقت کنسولگری خود در دمشق را بست و اعلام کرد تا اطلاع ثانوی فقط به شهروندان امریکایی در حالتهای فوقالعاده خدمات ارائه خواهد داد.
کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز نگرانی خود را از این انفجار ابراز داشت و گفت: «هر گونه فعالیت تندروها باعث نگرانی ما میشود.»
نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه نیز وقوع این حادثه را محکوم کرد و آن را منطبق با رفتار بربرها و کورکورانه دانست و گفت، ما با سوریه در مبارزه با تروریسم همراهیم.
دیمتری مدودف، رئیس جمهوری روسیه نیز با ارسال نامه تسلیتی به بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه این حادثه تروریستی را عملی وحشیانه و مشمئزکننده دانست.
دیوید میلیبند، وزیر امور خارجه بریتانیا نیز این عملیات را به شدت محکوم کرد و آن را عملی نابخشودنی دانست. کشورهای اسپانیا و ایتالیا نیز هر کدام با صدور بیانیهای این عملیات را محکوم کردند.
در میان کشورهای عربی، میشل سلیمان، رئیس جمهوری لبنان ضمن محکوم کردن این انفجار گفت، لبنان با سوریه در مبارزه با تروریسم همراه است. حسنی مبارک، رئیس جمهوری مصر نیز با ارسال نامه تسلیتی به همتای سوری خود، مراتب همدردی خود را با دولت سوریه ابراز داشت. ملک عبدالله پادشاه اردن نیز این حادثه را محکوم کرد و آن را عملیات تروریستی که ملت سوریه را هدف قرار داده، دانست.
محمد ششم، پادشاه مغرب نیز این حادثه را یک عملیات تروریستی شنیع دانست و کشورهای امارات متحد عربی، کویت، سازمان کنفرانس اسلامی و ایران نیز این عملیات را به شدت محکوم کردند.
جنبش اخوان المسلمین سوریه نیز با صدور بیانیهای این عملیات را محکوم کرده و آن را تعدی به بیگناهانی که شکی در بیگناهیشان نیست، دانست.
در همین حال سازمان حقوق بشر سوریه که مقر آن در لندن است، خواستار باز شدن فضای سیاسی سوریه و حضور قدرتمند دموکراسی در این کشور با هدف جلوگیری از تکرار چنین عملیات جنایتکارانهای شد و ضمن صدور بیانیهای در این زمینه اعلام کرد، با این کار بهتر میتوان عاملان این ترور را کشف و تسلیم دادگاه مردمی سوریه کرد.
ابهامات
در گذشتهای نه چندان دور دمشق به دومین شهر امن جهان تبدیل شده بود. پس از گذشت روزهای خونین دهه هشتاد، سوریه توانسته بود، رفته رفته به سمت آرامش حرکت کند و در سال 2003 خود را جزء پنج کشور امن جهان معرفی کند.
اما چند سالی است این خوشنامی دچار خدشه شده است. سوریه از سال 2003 تا کنون شاهد حداقل 8 فعالیت تروریستی کوچک و بزرگ بوده که حداقل سه تای آنها تنها در سال جاری میلادی به وقوع پیوسته است. نخستین انفجار در اوایل سال جاری در برابر سازمان امنیت سوریه به صورت بسیار مرموز به وقوع پیوست که منجر به مرگ عماد مغنیه یکی از چهرههای بارز حزب الله شد و دیگری نزدیک به سه ماه پیش به وقوع پیوست که طی آن یکی از نزدیکان بشار اسد و مشاوران ارشد سیاسی، امنیتی و نظامیاش که به دست راست وی مشهور بود، کشته شد.
تا کنون برای هیچ کدام از این سه حادثه هیچ توضیحی داده نشده است. عوامل ترور عماد مغنیه هنوز اعلام نشده و دولت سوریه به هیچ عنوان حاضر نیست درباره آن اظهار نظر کند یا حتی کشوری حتی ایران را در جریان تحقیقات لازم برای کشف عوامل ترور این حادثه دخالت دهد. در مورد ترور دست راست بشار اسد نیز دولت سوریه هیچ توضیحی تا کنون ارائه نداده است.
نکته ابهامآمیزی که درباره ترور روز گذشته به وجود آمده، محل انجام عملیات است. دولت سوریه بیمحابا اعلام میکند که این حادثه تروریستی درباره یکی از ساختمانهای سازمان امنیت سوریه آن هم در مسیر منتهی به فرودگاه بینالمللی دمشق به وقوع پیوسته است. آیا کشوری که دستگاه امنیتیش به اندازهای قوی است که میتواند کشور را به یکی از کشورهای امن دنیا تبدیل کند، نسبت به تامین امنیت محیط پیرامون ساختمانهای سازمان امنیتش ناتوان است؟ دولت سوریه به گفته خود به اندازهای قدرت دارد که حرکت کوچکترین چیز مشکوکی را تحت کنترل خود دارد، اگر این ادعا را درست تلقی کنیم، میتوانیم باور کنیم که حادثه دیروز واقعا تصادفی بوده است؟
در این جا نمیخواهیم ثابت کنیم که حادثه دیروز تروریستی نبوده. نمیتوانیم هم چنین ادعایی را به دلیل نداشتن مدارک کافی به اثبات برسانیم. گرچه در این میان میتوانیم بگوییم که این حادثه کار القاعده هم نبوده است. زیرا اگر القاعده دست به چنین کاری میزد، فورا آن را به گردن میگرفت.
در این میان چیزی که بسیاری از کارشناسان مطرح میکنند و از بابت آن ابراز نگرانی میکنند، بروز اختلافهای تازه و جدی در دستگاه نظام سوری است. اختلافهایی که به اعتقاد تحلیلگران عامل اصلی فعالیتهای تروریستی در ماههای اخیر در سوریه بوده است. اگر سه ترور به وقوع پیوسته امسال را در سوریه بررسی کنیم، وجود عامل اختلاف را در میان آنها به وضوح میبینیم. انفجار در برابر دستگاه امنیتی، کشته شدن افراد مهم و باز هم امنیتی و اجتناب از اعلام عوامل ترور آن هم به دلایل امنیتی. از این رو میتوان گفت، تحلیل کارشناسان در این زمینه تا حدودی صحیح است و در عین حال نگرانیشان نیز قابل درک است. زیرا تداوم این اختلافها میتواند به تصفیه حسابهای خونین و گستردهای کشید شود که سرانجام آن به هیچ وجه مشخص نیست.
با وجودی که پیشبینی میشد، با بازگشت آرامش و آشتی به لبنان فضای امنیتی سوریه نیز رو به آرامش بگذارد، حادثه تروریستی دیروز این زنگ خطر را به صدا در آورد که امنیت در لبنان میتواند به معنای تامین امنیت در سوریه نباشد، به ویژه این که اختلافها در نظام سوریه روز به روز عمیقتر شود و از آن بدتر به آنها اجازه بروز خارجی نیز داده نمیشود. این حالت را میتوان به فرد بیماری تشبیه کرد که در ظاهر حالش خوب است اما در درون بیماری وی را به سوی مرگ میکشاند. اگر این بیماری درونی درمان نشود، آن موقع همان طور که کارشناسان میگویند، میتوان روزهای وخیمی را برای آینده سوریه تصور کرد.
نظر شما :