ایران، عمق استراتژیک کشورهای عربی

۰۸ مهر ۱۳۸۷ | ۱۷:۱۰ کد : ۲۷۸۶ گفتگو
گفت‌وگو با صباح زنگنه، کارشناس مسائل خاورميانه
ایران، عمق استراتژیک کشورهای عربی
در هفته گذشته برخی اخبار از آغاز تحرکات دیپلماتیک بین تهران و قاهره حکایت داشت. این در حالی است که اخیرا مقامات مصر و ايران ضمن تاکید بر اهمیت مناسبات دوجانبه براى امنيت و ثبات در منطقه خاورميانه و خليج فارس، برای تقويت مناسبات در راستاى خدمت به منافع دو ملت، دولت و منافع کشورهاى عربى و اسلامى ابراز تمایل کرده اند.
 
روابط ایران و مصر در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی­نژاد رئیس جمهوری ایران دو مرتبه رو به بهبودی بود که با وجود این که مقام­های عالی­رتبه ایرانی با همین هدف سفرهای مکرری را به مصر انجام دادند، روابط دو کشور عادی نشد.
 
از همين رو گفت و گويی با صباح زنگنه، کارشناس مسائل خاورمیانه انجام داديم که در ادامه مى آيد :
 
-          اخیرا شاهد برخی فعالیت ها برای برقرای مجدد روابط بین تهران و قاهره هستیم. بهبود و برقراری این رابطه را چگونه ارزیابی می کنید؟
برقراری روابط ایران و مصر، امری طبیعی و عدم برقراری آن، امری غیر طبیعی است، اما تنش های پیش آمده در روابط دو کشور، برقراری کامل این روابط را به تاخیر انداخته است، البته در سطح امور اقتصادی و مبادلات بازرگانی و علمی، ارتباط دو کشور پا برجاست. حتی همکاری های سیاسی بین المللی نیز بین ایران و مصر وجود دارد.
 
آنچه اکنون بین تهران و قاهره موجود نیست؛ همکاری های دو جانبه سیاسی است که سطح روابط دو جانبه را از سطح سفارت کاهش داده و بايد به سطح رسمی کامل دیپلماتیک ارتقا یابد.
 
برقراری روابط به تامین منافع ملی هر دو کشور کمک خواهد کرد. از سوی دیگر علاوه بر منافعی که آغاز روابط بین تهران و قاهره دارد، کشورهای منطقه نیز از همکاری این دو کشور بزرگ، بهره مند شده و در نهایت، این فرایند برای ثبات و امنیت منطقه مثبت خواهد بود.
 
 
- با توجه به تنش هایی که بین دو کشور ایجاد شده و اوج گیری تبلیغات مخالف علیه طرف مقابل در هر یک از دو کشور، تا چه حد می توان به رفع تیرگی ها و آغاز روابط دیپلماتیک بين تهران و قاهره امید داشت؟
با مذاکره و تفاهم همه سوء تفاهم ها و تنش های پیش آمده قابل رفع است، حسن نیت دو دولت نیز همین امر را نشان داده است. به نظر می رسد هر دو کشور در تلاش هستند تا تنش های پیش آمده را از بین ببرند و زمینه هم برای این امر مساعد است .
 
-          با توجه به تلاش رئیس جمهور مصر برای ترمیم وجهه کشورش در جهان عرب، تاکید بر پان عربیسم از سوی مصر و همراهی این کشور و دیگر کشورهای عربی در این زمینه را مانعی در برابر بهبود روابط تهران و قاهره نمی دانید؟
مانعی نخواهد بود، چراکه جمهوری اسلامی ایران، عمق استراتژیک کشورهای عربی است و کشورهای عربی نیز عمق استراتژیک و طبیعی ایران محسوب می شوند. بنابراین توسعه روابط کشورهای عربی، لطمه‌ای به توسعه روابط ایران و کشورهای عربی نخواهد زد و بلکه برعکس موجب تقویت این روابط نیز خواهد شد.
 
-          جایگاه مصر را - در صورت بهبود روابط تهران و قاهره- در حمایت از برنامه هسته ای ایران چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا مصر در این خصوص حامی ایران است یا مانعی در برابر این کشور؟
هم مصر و هم کشورهای حوزه خلیج فارس در کنار تعدادی دیگری از کشورهای در خاورمیانه علاقمند به داشتن برنامه هسته ای صلح آمیز هستند، بنابراین این تمایل نشان می دهد که کشورهای مذکور باید از روند فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران حمایت کنند.
 
برنامه هسته ای ایران به عنوان تجربه ای ارزشمند، در مقابل کشورهای منطقه است و از تجربیات جمهوری اسلامی ایران نیز در این زمینه می توانند بهره مند شوند.
 
مسیری که کشورهای عربی خاورمیانه در دست یابی به فن آوری هسته ای طی می کنند، مشابه مسیر ایران است، بنابراین هسته ای شدن ایران، الگوی مناسبی برای آنها خواهد بود و هرگونه مانعی که در برابر برنامه هسته ای ایران قرار گیرد، در مرحله بعد برای این کشورها نیز ایجاد خواهد شد.

نظر شما :