نگاهى به سرمقالههاى مطبوعات جهان - ۲۴ سپتامبر
روزنامه الاهرام چاپ مصر سرمقاله امروز خود را به شست و سومین نشست سازمان ملل اختصاص داده و با عنوان درباره عملگرایی سازمان ملل، نوشت، در شست و سومین نشست سازمان ملل قضایای مهمی چون مبارزه با فقر و گرسنگی در جهان، بحران گرجستان، برنامه هستهای ایران و بحران شدید مالی که بازارهای بورس جهانی را در نوردیده است و به بازارهای بورس آسیا نیز رسیده پرداخته شده است.
در ادامه این یادداشت آمده است، این سازمان همیشه جایگاهی برای ایراد سخنان آزاد رهبران جهان بوده و رهبران همواره در خور موقعیتشان از آن به نفع خود و کشورشان سخنرانی کردهاند. اما آنچه در این یادداشت مورد بحث است، جایگاه این سازمان در عرصههای بینالمللی است. تا کنون سازمان ملل نتوانسته در بحرانهای جهانی فعالیت در خور توجه این سازمان از خود نشان دهد. مثلا سازمان ملل درباره بسیاری از وتوهای کشورهای دیگر سکوت اختیار میکرد و توان اعتراض به آنها را نداشته است.
روزنامه فایننشال تایمز سرمقاله امروز خود را به نوسانات قیمت دلار در برابر دیگر ارزهای جهانی در پی تحولات اخیر بازار سرمایه اختصاص داده و با عنوان دلار افسار وامهای معوقه را کشید، نوشته است، نوسانات شدید قیمت دلار طی هفته گذشته که بیشتر به یک طوفان اقتصادی شبیه بود حیرت همگان را برانگیخت. گرچه به نظر میرسد این طوفان عمر زیاد طولانیای نداشته باشد. سرمایهگذاران چشم به بازارهای خارج از ایالات متحده دوختهاند. موقعیتهای اقتصادی و زمینههای سرمایهگذاری مو به مو مورد کاوش قرار میگیرد و حساسیتها نسبت به بازار سرمایه بسیار افزایش یافته است.
در ادامه این یادداشت آمده است، مشکل اصلی از آنجا آغاز شد که چهارمین بانک عظیم امریکا ورشکست شد و دولت امریکا برای نجات دو شرکت بزرگ بیمه فانی مئی و فردی مک از خطر ورشکستگی وارد عمل شد. ایالات متحده با این کار سهام هر کدام از این دو شرکت را 80 سنت افزایش داد که این موضوع توازن بازار را مختل کرد و توانست تاثیر به سزایی در بازارهای سرمیاه اروپا و ژاپن گذارده و امنیت آنها را مختل کند.
روزنامه لس آنجلس تایمز سرمقاله امروز خود را به سارا پیلین معاون جان مککین رئیس جمهوری امریکا اختصاص داده و با عنوان پیلین شیفه بزرگ نفت، نوشته است، خانم پیلین با چهار بچه و کلی مشکلات خانهداری علاقه بسیاری به اقتصاد دارند. ایشان در پی بحران مالی شدیدی که بازارهای امریکا و اروپا را تحت تاثیر قرار داد و تا بازارهای بورس آسیا نیز رسید که منجر به تزریق 700 میلیارد دلار به بازار امریکا شد، ظاهرا موضوع اقتصاد بسیار مورد پسند ایشان قرار گرفت و از آن روز به اقتصاد علاقهمند شد. ایشان برای بهبود قیمت نفت و بازارهای نفتی پیشنهاد تزریق نفت به بازار را دادهاند که بسی جای تامل دارد.
در ادامه این یادداشت آمده است، جان مککین خانم پیلین را از سرزمینی انتخاب کرد که در آن ثروتهای نفتی بسیار وجود داشته است. پیلین به همین دلیل تبحر ویژهای به بازار نفت دارد. وی در تعریف از مککین گفته است، چقدر سخت است که فردی خیال کند میداند در حالی که چیز زیادی نمیداند و چه خوب است کسی فردی را انتخاب کند که خوب میداند و بداند خود از دانستههای آن فرد چیزی نمیداند باید از او کمک بگیرد.
روزنامه نیویورک تایمز سرمقاله امروز خود را به بحران مالی جاری در بازارهای جهانی اختصاص داده و با عنوان حمایت ناکافی از وام دهندگان، نوشته است، پس از فشارهای بسیار به خزانهداری امریکا و پرسشهای بسیاری که متوجه رئیس خزانهداری امریکا شد، کاخ سفید تصمیم گرفت برای حمایت از بازار سرمایهداری امریکا 700 میلیارد دلار به بازار تزریق کند. این تصمیم در حالی اتخاذ شد که نه کسی از آن حمایت کرد و نه کسی به انتقاد قاطع از آن پرداخت.
در ادامه این یادداشت آمده است، مقامهای ارشد خزانهداری امریکا توضیحات مختصری درباره دلایل اتخاذ چنین تصمیمی ارائه دادند و گفتند که این تصمیم را برای جلوگیری از ورشکستگی بانکها و موسسات وامدهنده اتخاذ کردهاند. تصمیم خزانهداری امریکا تا حدودی توانست جلوی مرگ زودرس بازار امریکا را بگیرد ولی آیا این کمک به تنهایی کافی است؟ در حالی که کارشناسان پیشبینی کردهاند این بازار به رقمی بیش از یک تریلیون دلار نیاز دارد آیا این مقدار تزریق پول کافی است؟
نظر شما :