نگاهی به رویدادهای مهم جهان در هفته گذشته

۰۸ شهریور ۱۳۸۷ | ۰۰:۵۹ کد : ۲۵۵۵ اخبار اصلی
هر پنج‌شنبه با ديپلماسى ايرانى؛ مروری بر مهم ترین اخبار و رویدادهای هفته گذشته از گوشه و کنار جهان.
نگاهی به رویدادهای مهم جهان در هفته گذشته
توجیه های لازم برای آمریکا فراهم شد
 
در پی افزایش مناقشات میان روسیه و گرجستان و حمایت صریح ناتو از گرجی‌ها، ناو جنگى "يو.اس.اس تايلور" آمريکا براى شرکت در مانور درياى سياه از تنگه "چاناک ‌قلعه" ترکيه وارد آب‌هاى مرمره شد. آمریکا همچنین با بهره گیری از فضای تهدیدی که روسیه در منطقه ایجاد کرد، بار دیگر موضوع استقرار نیرو و سامانه های ضد موشکی را در همجواری روسیه مطرح کرد.
با وجودی که طرح موسوم به صلح مدودف – سارکوزی پیاده شد و نیروهای نظامی از اوستیا خارج شدند، گرجستان تا 18 شهریور را وضعیت نظامی اعلام کرد.
با ادامه تنش سیاسی در روابط مسکو با غرب به‌ویژه آمریکا، رئیس جمهور روسیه نسبت به قطع کامل روابط با ناتو و کاهش روابط تجاری با غرب هشدار داد. دیمیتری مدودوف اعلام کرد: در صورتی که کشورهای عضو ناتو همکاری‌ها با روسیه را به حالت تعلیق درآورند، ما برای قطع همکاری با این سازمان نظامی تا حد قطع کامل روابط آماده ایم.
در همین حال کارمن رومرو سخنگوی ناتو نیز اعلام کرد: روابط ناتو - روسیه به تعهد مسکو به پیمان صلح بستگی دارد.
 
چنی در راه گرجستان
 
اما قرار است دیک چنی معاون رئیس جمهوری آمریکا به زودی برای دیدار از کشورهای گرجستان، اوکراین و آذربایجان به منطقه سفر کند. کاخ سفید دوشنبه خبر داد که دیک چنی در دیدار از سه کشور گرجستان، اوکراین و آذربایجان با رهبران این کشورها دیدار خواهد کرد. جورج بوش از چنی خواسته با متحدان واشنگتن درباره منافع دوجانبه به بحث و تبادل نظر بپردازد.
 
اتحاد آمریکا و اروپا در برابر استقلال طلبان گرجی
 
مهم ترین رخداد مربوط به تحولات روسیه، تصمیم دومای این کشور بود که خواستار به رسمیت شناختن استقلال مناطق آبخازیا و اوستیای جنوبی شد. البته تفلیس تصمیم دومای روسیه را بی اهمیت خواند اما صدر اعظم آلمان و رئيس جمهور آمريکا با صراحت از رئيس جمهور روسيه خواستند تا از به رسميت شناختن استقلال دو منطقه جدايى طلب آبخازى و اوستياى جنوبى خوددارى کند. آنگلا مرکل در این باره گفت: من انتظار دارم که رئيس جمهور روسيه قطعنامه مصوبه دو پارلمان اين کشور را امضا نکند. چرا که اين اقدام وضعيت بحرانى را پيرامون تماميت ارضى گرجستان به وجود خواهد آورد.
بوش نیز گفت: آبخازى و اوستياى جنوبى همچنان بخشى از خاک گرجستان هستند و مرزهاى گرجستان مانند هر کشور مستقل ديگرى قابل احترام است.
به هر شکل ديميترى مدودف رئيس جمهور روسيه روز سه‌شنبه (5 شهريور) احکامى را در ارتباط با به رسميت شناختن استقلال اوستياى جنوبى و آبخازيا امضا کرد. مدودف پيش از امضاى اين احکام از ديگر کشورها نيز خواست تا اقدام روسيه را تکرار کنند.
تحليلگران غربى اقدام روسيه را در به رسميت شناختن استقلال اين دو منطقه انتقامى از غرب در موضوع استقلال کوزوو از صربستان مى‌دانند که روسيه با آن به شدت مخالف بود.
کشورهاى غربى در پى تصميم مسکو در به رسميت شناختن مناطق جدایى‌طلب آبخازى و اوستيا اين اقدام روسيه را محکوم کردند و از مسکو خواستند تا به تعهدات خود مبنى بر خروج و عقب‌نشينى نيروهايش از خاک گرجستان پايبند بماند. در همین باره آمريکا تهديد کرد در صورتى که روسيه خواستار به رسميت شناخته شدن بين‌المللى اين دو منطقه شود، در شوراى امنيت اين درخواست را وتو خواهد کرد. کاندوليزا رايس ‌وزير امور خارجه‌ آمريکا گفت: آبخازيا و اوستياى جنوبى بخشى از مرزهاى گرجستان که از سوى جامع بين‌المللى به رسميت شناخته شده هستند و اين وضعيت همين‌گونه باقى خواهد ماند.
 
بایدن وارد می شود
 
باراک اوباما نامزد دمکرات‌ها در انتخابات رياست جمهورى آمريکا، سناتور جوزف بايدن را به عنوان معاون خود در صورت پيروزى در انتخابات معرفى کرد.
بایدن از اعضاى حزب دمکرات آمريکا اکنون در حال سپرى کردن ششمين دوره سناتورى خود است. جو بايدن طولانى‌ترين دوره نمايندگى از ايالت دلاوار را در سنا داشته است. او همچنين در صد و دهمين دوره کنگره آمريکا رياست کميته روابط خارجى را عهده‌دار است.
تحليلگران بر این عقیده اند که اوباما با انتخاب بايدن بر پاره ای ضعف های خود در مسائل سیاست خارجی و اقتصادی اعتراف کرده و از این طریق خود را تقویت کرده است.
بايدن به عنوان رئيس کميته‌ روابط خارجى سناى آمريکا در زمينه‌ مناظرات سياسى تجربيات زيادى دارد؛ اگرچه سابقه‌ وى در قبال جمهورى اسلامى ايران برای آمریکایی ها انتقادبرانگیز بوده است. منتقدان بر این باورند که طرفدارى بايدن از تعامل و گفتگو با ايران - که بيش از يک دهه به طول انجاميده - دنبال کردن برنامه‌ هسته‌‌اى ايران را براى تهران آسان‌تر کرده است.
 
اختلافی میان دموکرات‌ها نیست
 
در پی انتشار اخباری مبنی بر اختلاف بین دموکرات‌ها، مشاوران ارشد باراک اوباما و هیلاری کلینتون از اتحاد دموکرات‌ها برای پیروزی خبر دادند.
دیوید اکسل رود استراتژیست ارشد اوباما و مگی ویلیامز دستیار ارشد کلینتون در بیانیه مشترکی اعلام کردند: با وجود اینکه بعضی از رسانه‌های طرفدار جمهوریخواهان از اختلاف شدید بین کلینتون و اوباما سخن می گویند، واقعیت این است که تیم های تبلیغاتی دو طرف در تلاش برای پیروزی نامزد دموکرات ها هستند.
در این هفته هیلاری کلینتون هم در سخنرانی ای که در کنوانسیون دموکرات‌ها انجام داد، از طرفداران خود خواست از باراک اوباما حمایت کنند.
پیشتر برخی رسانه های هوادار جمهوریخواهان از اختلاف های عمیق بین کلینتون و اوباما خبر داده بودند.
 
اوباما اسرائیل را قوی ترین متحد آمریکا خواند
 
نامزد دموکرات ریاست جمهوری آمریکا بار دیگر رژیم صیهونیستی را قوی ترین متحد کشورش خواند و بر تعهد واشنگتن برای حمایت از این رژیم در برابر ایران تاکید کرد.
روزنامه اسرائیلی جروزالم پست گزارش داد، باراک اوباما همچنین اعمال فشارهای بیشتر جامعه جهانی بر برنامه هسته ای ایران را خواستار شد.
وی که در آیوا سخنرانی می کرد، گفت: جهان باید با فشار بر برنامه هسته ای ایران خیال اسرائیل را از تهدید این کشور راحت کند.
 
اوباما و مک‌کين در نظرسنجى‌ها برابرند
 
اولين نظرسنجى انجام شده پس از انتخاب جوزف بايدن به عنوان دستيار انتخاباتى باراک اوباما، از برابر بودن پایگاه مردمی دو نامزد دمکرات و جمهوريخواه حکایت دارد.
براساس جديد ترين نظرسنجى انجام شده توسط سى ان ان که نتايج آن روز يکشنبه 24 اوت منتشر شد، اين مسئله گامى به عقب براى اوباما به حساب می آید که ماه گذشته در نظر سنجى‌ها 51 به 44 از مک کين پیش بود.
 
میراث پرویز مشرف
 
پرویز مشرف که 9 سال قبل در یک کودتای نظامی در پاکستان به قدرت رسیده بود هفته گذشته سرانجام انصراف داد تا آینده ای نامعلوم را برای پاکستان رقم بزند.
در پی این اقدام آصف علی زرداری که به دارا بودن پرونده فساد مالی شهره است از سوی حزب مردم نامزد ریاست جمهوری این کشور شد.
همچنین در ادامه تنش سیاسی در پاکستان درباره انتخاب رئیس جمهور و بازگشت به کار قضات عزل شده، نواز شریف رهبر حزب مسلم لیگ - شاخه نواز نیز از خروج حزبش از ائتلاف حاکم خبر داد.
حزب مسلم لیگ - شاخه نواز اعلام کرد: حزب مردم به قول خود مبنی بر بازگرداندن قضات برکنار شده از سوی "پرویز مشرف" رئیس جمهور سابق پاکستان عمل نکرده و پیش از نامزد کردن "آصف علی زرداری" رهبر خود در هفته گذشته برای پست ریاست جمهوری با شرکایش رایزنی نکرده است.
نواز شریف سپس در یک کنفرانس مطبوعاتی از مشخص شدن کاندیدای حزبش برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری خبر داد. وی نامزد حزب متبوع خود را "سعید الزمان صدیقی" رئیس اسبق دادگاه عالی این کشور معرفی کرد.
 
خروج شریف از ائتلاف تاثیری بر روابط واشنگتن - اسلام آباد ندارد
 
وزارت خارجه آمریکا در واکنش به خروج حزب مسلم لیگ شاخه نواز از ائتلاف با دولت پاکستان اعلام کرد: خروج نواز شریف از ائتلاف تاثیری بر روابط واشنگتن -اسلام آباد و اقدام مشترک آنها در مبارزه با تروریسم ندارد.
"رابرت وود" سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با اشاره به خروج حزب نواز شریف از ائتلاف حاکم پاکستان گفت:‌ این یک مسئله داخلی در پاکستان است. من فکر نمی کنم که این مسئله تاثیری بر تلاش های مشترک ما برای مبارزه علیه افراطی گرایی داشته باشد.
 
بازگشت هشت قاضى برکنار شده پاکستانى به پست‌هايشان
 
دولت پاکستان ضمن بازگرداندن هشت تن از قضات برکنار شده‌ اين کشور در استان سند به پست‌هايشان، از احتمال آزادى افتخار محمد چودرى خبر داد.
يوسف رضا گيلانى نخست وزير پاکستان اعلام کرد که دولتش براى بازگرداندن قضات برکنار شده‌ پاکستان در دوره‌ حکومت پرويز مشرف از جمله افتخار محمد چودرى قاضى القضات پاکستان تلاش خواهد کرد. وى قرار است موضوع بازگشت قضات به پست‌هايشان را به پارلمان بسپارد و پارلمان درباره‌ بازگشت اين قضات قبل يا بعد از انتخاب رئيس‌جمهور تصميم‌گيرى کند.
 
وى افزود: يکى از مهم ترين دلايل و اهداف برکنارى مشرف بازگرداندن قضاتى بود که در دوره‌ حکومت وى برکنار شدند.
 
وزیر خارجه فرانسه برای تقویت روابط اعراب و اسرائیل آمد؟
 
یکی از مهم ترین اتفاق های هفته گذشته در لبنان سفر وزیر امور خارجه فرانسه به این کشور برای گفتگو با مقامات و نیز آماده سازی برای سفر نیکلا سارکوزی به این کشور بود.
برنار کوشنر همچنین به سوریه رفت تا درباره تبادل سفرا میان دمشق و بیروت پیش از پایان سال جاری میلادی صحبت کند.
کوشنر در پی دیدار با بشار اسد رئیس جمهور سوریه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ولید المعلم وزیر امور خارجه این کشور در شهر دمشق گفت: من حسن نیت برای تداوم فرایند عادی سازی روابط با لبنان همراه با تعیین زمان تبادل سفرا پیش از پایان سال جاری را احساس کردم و از این مسئله خرسندم.
سفر کوشنر به سوریه اولین سفر یک مسئول فرانسوی از زمان تصمیم پاریس در سال 2005 میلادی برای تعلیق روابط سطوح بالای خود با دمشق به شمار می رفت. تحلیل گران سفر وزیر خارجه فرانسه را در راستای زمینه سازی برای بهبود روابط سوریه و اسرائیل و لبنان قلمداد کردند.
از بیروت همچنین خبر رسید که یک هیئت آمریکایی به زودی به لبنان سفر خواهد کرد. لبنان در حال آماده سازی برنامه سفر میشل سلیمان به نیویورک در مجمع عمومی سازمان ملل و برپایی نشستی با جورج بوش درباره پایان تنشها در لبنان و طرح های امنیتی در این کشور است.
 
دیدار باراک با رئیس جمهور مصر
 
ایهود باراک وزیر جنگ رژیم صهیونیستی ششم شهریور در دیدار با حسنی مبارک رئیس جمهور مصر در شهر اسکندریه درباره پرونده نظامی اسیر این رژیم (گلعاد شالیت) در بند گروه های مبارز فلسطینی گفتگو کرد.
مسئله هسته ای ایران از دیگر محورهای دیدار باراک و مبارک بود. دو طرف همچنین به مذاکرات غیرمستقیم میان رژیم اسرائیل و سوریه و مذاکرات با تشکیلات خودگردان فلسطین پرداختند. در این دیدار وضعیت نوار غزه نیز مورد بحث قرار گرفت.
 
ابومازن و اولمرت شام می خورند
 
منابع آگاه فلسطینی خبر دادند: ابومازن رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین یکشنبه آینده برای بحث و گفتگو درباره روند مذاکرات میان دوطرف و اجرای مرحله اول طرح نقشه راه با ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم صهیونیستی دیدار خواهد کرد.
این دیدار پس از پایان سفر ابومازن به لبنان انجام خواهد شد.
 
قابل تمدید؛ آمریکایی ها تا 2011 در عراق
 
مطابق تفاهم نامه میان آمریکا و عراق بحث درباره آینده حضور نیروهای امریکایی در این منطقه نهایی و زمان خروج این نیروها پایان سال 2011 میلادی اعلام شد.
اين توافقنامه در 3 بخش سياسى، اقتصادى و امنيتى تنظيم شده است. در بخش سياسى، آمريکاييان تأکيد کرده‌اند به قانون اساسى عراق احترام گذاشته و از دولت قانونى براى اجراى طرح آشتى ملى و مقابله با هرگونه انقلاب يا کودتاى نظامى حمايت خواهند کرد. درمحور اقتصادى، علاوه بر لغو بدهى‌هاى عراق و پيشرفت اقتصاد اين کشور از طريق فعال‌سازى معاهده بين‌المللى شرم‌الشيخ بر تشويق شرکت‌هاى خارجى براى سرمايه‌گذارى در عراق تأکيد شده است. همچنين در محور امنيتى توافقنامه مذکور بر حمايت آمريکا از دولت عراق در برابر خطرات خارجى و داخلى و همکارى براى تقويت نيروهاى نظامى عراق و آموزش و تسليح آنها تأکيد شده است.
البته لحظاتى پس از آنکه نخست وزير عراق از توافق بغداد با واشنگتن براى خروج کامل نيروهاى بيگانه بعد از سال 2011 خبر داد، کاخ سفيد با واکنش به اين موضوع هر گونه توافق با بغداد را درباره آينده نيروهاى آمريکايى در عراق رد کرد. تونى فراتو سخنگوى کاخ سفيد گفت: مذاکرات در این باره ادامه دارد و هنوز هيچ توافق نهايى حاصل نشده است.
 آخرین اظهارنظر در این باره متعلق به جلال طالبانى رئيس‌جمهور عراق بود که در گفتگويى با تلويزيون الحره اظهار داشت: آمريکا مى‌خواست تا سال 2015 در عراق حضور داشته باشد و طرف عراقى سال 2010 را مناسب مى‌دانست. در هر حال ما توافق کرديم تا اين امر سال 2011 باشد.
طالبانى افزود: دولت عراق اين حق را دارد که در صورت لزوم حضور نيروهاى آمريکايى در عراق را تمديد کند.
 
تقویت مناسبات عراق با سوریه
 
از عراق همچنین خبر می رسد هوشیار زیباری وزیر امور خارجه این کشور در سفری به سوریه ضمن بررسی اوضاع منطقه و روابط دوجانبه، موضوع بازگشایی سفارت عراق در سوریه را هم پیگیری خواهد کرد.
به تازگی توافقنامه هایی میان این دو کشور در زمینه های اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاری به‌ویژه درخصوص استفاده از بنادر، ایجاد خط آهن میان دو کشور، خطوط انتقال نفت و گاز و برق منعقد شده است.
 
ترکیه باید اصلاح شود
 
"اولی رن" مسئول توسعه اتحادیه اروپا از ترکیه خواست تا اصلاحات مد نظر این اتحادیه را با سرعت بیشتری ادامه دهد.
وی با اعلام اینکه اتحادیه اروپا انتظار دارد ترکیه با توسعه آزادی ها در مسیر همگرایی بیشتر با این اتحادیه گام بردارد گفت : با وجود درخواست کمیسیون اروپا برای تغییر قانون فعالیت احزاب سیاسی در ترکیه، ‌دولت اردوغان در این زمینه هیچ اقدامی صورت نداده است. 
اولی رن تاکید کرد: اجرای برخی اصلاحات در ترکیه برای جلوگیری از بحران‌هایی که هر سال در این کشور تکرار می شود ضروری است. این قبیل بحران‌ها به روند همگرایی ترکیه و اتحادیه اروپا و ثبات سیاسی ترکیه زیان وارد می کند. بحران‌های اخیر نشان داد که ترکیه برای رسیدن به معیارهای اتحادیه اروپا به اصلاحات فوری در قانون اساسی نیاز دارد.
اتحادیه اروپا از سال 2003 میلادی بحث بر سر عضویت ترکیه در این اتحادیه را آغاز کرده است.
 
جنجال بر سر هواپيماى ربوده شده سودانى
 
يک فروند هواپيماى سودانى که با 87 مسافر از مرکز استان دارفور عازم خارطوم پايتخت سودان بود ربوده شد.
ربايندگان ابتدا خلبان را وادار کردند به مصر برود اما دولت مصر اجازه فرود به آن را نداد وهواپيما به ليبى هدايت شد و در شهر الکفره فرود آمد.
در همین حال دولت سودان این حادثه را اقدامى تروريستى و مرتبط با بحران دارفور قلمداد کرد. دولت سودان اعلام کرد ربايندگان بايد با محکوميت و مجازات همه جانبه از سوى جامعه بين المللى روبرو شوند. آنها مدعی بودند ربودن اين هواپيما را نمى‌توان بى ارتباط با حوادثى که در دارفور رخ مى‌دهد دانست.
فردای روز گروگانگیری تمام گروگان های حاضر در هواپیما آزاد شدند. این اتفاق در حالی رخ داد که ربایندگان هواپیما با رد هر گونه درخواست مذاکره ای از آزادی گروگانها خودداری کرده و خواستار پرواز به پاریس شده بودند.
 
جزاير سه‌گانه در دستور کار شوراى همکارى خليج فارس
 
"عبدالرحمن بن حمد العطيه" دبير کل شوراى همکارى کشورهاى حوزه خليج فارس اعلام کرد: موضوع جزاير سه گانه مورد اختلاف بين ايران و امارات موضوع اصلى دستور کار نشست سه‌شنبه وزراى امور خارجه کشورهاى حوزه خليج فارس در شهر جده عربستان خواهد بود. 
دستور کار اين نشست شامل محورهاى متعددى است که از مهم‌ترين آنها، مسئله اختلاف بين ايران و امارات درباره جزاير سه‌گانه تنب ‌بزرگ‌‌، تنب کوچک، ابوموسى و روابط کشورهاى حوزه خليج فارس با تهران عنوان شده است.
عبدالرحمن العطيه افزود: شوراى همکارى خليج فارس بر مواضع ثابت کشورهاى عضو در حمايت از حق حاکميت کامل امارات متحده عربى بر جزاير سه‌گانه تاکيد خواهد کرد و از ايران مى‌خواهد اختلاف موجود را از طريق مذاکرات مستقيم يا ديوان عدالت بين‌المللى حل و فصل کند.
 
اعزام نیروهای انگلیسی به افغانستان
تحرکات شدید طالبان در افغانستان و پاکستان انگلستان را وادار کرد تا تصمیم به اعزام 4500 نیروی نظامی جدید به این کشور بگیرد.
وزير امور خارجه فرانسه نیز درباره حضور نيروهاى اين کشور در افغانستان گفت: نيروهاى فرانسوى تا هر زمانى که لازم باشد در افغانستان خواهند ماند هر چند امکان دارد که تلفات بيشترى بدهيم.

نظر شما :