شروط لازم براى امضاى تفاهمنامه طولانى مدت ميان عراق و امريکا
موضوع توافقنامه امنیتی طولانی مدت میان عراق و ایالات متحده امریکا که این روزها برای چندمین بار در مذاکرات و گفت و گوها و حرکتهای سیاسی مطرح شده با حیات و آینده ملت عراق رابطه مستقیم دارد. این توافقنامه چیزی نیست که تنها به دولت مرتبط باشد و آن را یک قرار و مدار دولتی بدانیم. از این رو واجب و لازم است که برای اتخاذ هر گونه تصمیمی درباره آن از سوی هر فرد یا مجمعی به اراده ملت عراق مراجعه شود یا از مرجعیت علیای دینی عراق کسب تکلیف کرد.
به همین دلیل و از آنجا که این موضوع از اهمیت بسیاری برخوردار است، باید توجه داشت که استقلال عراق خط قرمزی محسوب میشود که عبور از آن به هیچ وجه بخشودنی نیست و باید مورد توجه قرار بگیرد. از این رو ضروری است قبل از امضای هر گونه توافقنامهای سه شرط ابدی و غیر قابل گذشت و پنج شرط حقوقی که حق مسلم ملت عراق است، مورد توجه دستاندرکاران و مذاکرهکنندگان توافقنامه طولانی مدت عراق و امریکا قرار بگیرد.
سه شرط ابدی و غیر قابل گذشت عبارتند از:
1 – لازم است که تمام حقایق و زیر و زبرهای این توافقنامه به صورت شفاف در اختیار ملت عراق قرار بگیرد و هیچ نکته ابهامی باقی نماند. حتی اگر به هر دلیلی محل اختلافی وجود داشت، باید حتی الامکان برطرف و حداقل جایی برای مذاکره درباره آن میان مذاکرهکنندگان در هر زمان ممکن باقی بماند.
2- لازم است با مرجعیت عالی عراق درباره آن به طور کامل و مفصل و مشروح مشورت شود. ضروری است که از هیچ کدام از نظریات و آرای مرجعیت درباره این توافقنامه تعدی صورت نگیرد و هر گونه پیشنهاد، نظر یا دیدگاهی که مرجعیت بر آن تاکید دارد، در توافقنامه امنیتی مد نظر و مورد تاکید باشد. فراموش نکنیم این توافقنامه به کل زندگی ملت عراق مرتبط است و امنیت و شرف و عزت و استقلال عراق که میتواند آنها را از تمام بحرانها نجات دهد، به این توافقنامه مرتبط است. دولت بداند که اگر بدون آن که نظر مرجعیت را درباره این توافقنامه کسب کند اقدام به امضای آن کند نه تنها این توافقنامه از اعتبار ساقط خواهد شد بلکه دولت نیز سقوط خواهد کرد.
3- لازم است که این توافقنامه برای کسب مشروعیت ملی در میان مردم به رای گذاشته شود تا مردم خود مستقیم درباره موافقت یا مخالفاتشان درباره آن نظر دهند. ما به هیچ وجه حاضر نیستیم توافقنامه امنیتیای را به رسمیت بشناسیم که در آن ملت هیچ نظری درباره آن ندارند. این توافقنامه حیات سیاسی و کرامت و شان عراقیها را شامل میشود.
گروه مذاکرهکننده عراقی وظیفه دارد با شجاعت هر چه تمامتر در مذاکرات از حق مسلم ملت عراق دفاع کند و در کسب هر سه شرط فوق مجدانه و بدون هیچ کوتاهی تلاش کند.
پنج شروط حقوقی که ملت عراق حق دارند از آن بهرهمند باشند.
1- رفع هر گونه مصونیت از هر سرباز امریکایی. آنچه امریکاییها در این زمینه خواهان آن هستند و تلاش میکنند برای سربازان و شرکتهای امنیتی ویژهشان در کشتار بیگناهان عراقی مصونیت بگیرند و آنها را در دادگاههای کشورشان محاکمه کرده که احتمالا بر اساس یک دادگاه فرمایشی و نه بر اساس دادگاهی مبتنی بر استقلال کشور محاکمه میشوند در هر حالت آن مردود است.
2- لازم است عراق از بند هفتم منشور سازمان ملل خارج شود. چه فایدهای دارد اگر ما توافقنامه امنیتی را امضا کنیم اما همزمان در بند هفت منشور سازمان ملل باقی بمانیم. لازم است این فرض در نظر گرفته شود که کشورهای دیگر خود مصدر تروریسم نشوند. اگر بدین ترتیب ما توافقنامه را امضا کنیم طرفهای مقابل عراق محرک تروریسم خواهند شد.
3- لازم است یک جدول زمانبندی شده برای خروج نیروهای امریکایی از عراق تعیین شود. ظاهرا در این زمینه توافقات اولیهای حاصل شده و قرار است آخرین سرباز امریکایی تا سال 2011 عراق را ترک کند.
4- هیچ سرباز خارجی حق ندارد بدون اذن دولت عراق و بدون آگاهی آن اقدام به بازداشت، درگیری و زندانی کردن افراد در داخل عراق کند. معنای استقلال هم دقیقا همین است که حکومت در دست عراقیها باشد. کاری خلاف این مضمون دیگر معنای استقلال نخواهد داشت.
5- لازم است محدودیت، مکان و تعداد نیروهای اشغالگر خارجی مستقر در عراق مشخص باشند و لازم است که حضورشان به گونهای تعریف شود که عاملی برای تجاوز به هر کدام از کشورهای مجاور عراقی تلقی نشوند. ما باید بدانیم کدام سرباز خارجی از عراق خارج میشود، کی وارد میشود، تعدادشان چقدر است، مقصدشان کجا است و تمام این موارد به گونهای تعریف و انجام شوند که دقیقا مشخص شود، اراده ملت عراق وجود دارد.
دولت عراق وظیفه دارد اکنون که مسئولیت مذاکره با طرفهای امریکایی برای انعقاد توافقنامه طولانی مدت به دوشش افتاده تمام موارد ذکر شده فوق چه شروط ابدی و غیر قابل گذشت و چه شروط حقوقی را مد نظر داشته باشد. دولت وظیفه دارد استقلال و کرامت ملت عراق را در نظر داشته باشد و بداند امضای این توافقنامه حق هیچ جناح و فرقه سیاسی نیست بلکه مبتنی بر رای و اراده 30میلیون عراقی است. ما از دولت عراق انتظار داریم با وجود فشارهای زیادی که برای امضای این توافقنامه متوجه آن است شجاعانه عمل کرده و از حق ملت عراق دفاع کند. ملت عراق همانی است که در انتفاضه شعبانیه 1991 پانصد هزار شهید داد. ما اکنون در همان جایگاه هستیم. فراموش نکنیم اگر دولت فاسد بعثی ملت عراق را در آن سال به بدترین شکل ممکن قلع و قمع کرد و اگر ملت عراق تا پایان جان در برابر ستمهای آن ایستاد دلیلی نداشت جز این که از استقلال و کیان عراق دفاع کند. این را هم نباید فراموش کنیم که این ملت عراق بود که دولت و نظام صدام حسین را تغییر داد. و الا کسانی که امروز داعیه آزادی عراق را دارند همان کسانی هستند که از سال 1991 تا 2003 در کنار نظام فاسد صدام بودند.
*امام جمغه نجف و و يکى از مقامهاى عالى رتبه مجلس اعلاى اسلامى عراق
نظر شما :