مانور نظامى اسرائيل با چه هدفى انجام شد؟

۰۲ تیر ۱۳۸۷ | ۱۵:۲۴ کد : ۲۱۳۴ اخبار اصلی
نویسنده خبر: على موسوى خلخالى
جمعه 20 ژوئن روزنامه نیویورک تایمز چاپ آمریکا نوشت که اسراییل در اوایل ماه جاری دست به تمرین نظامی گسترده­ای زده است که ظاهرا می تواند تمرینی برای حمله هوایی احتمالی به تأسیسات هسته­ای ایران باشد .
مانور نظامى اسرائيل با چه هدفى انجام شد؟

تهدیدهای متقابل ایران و اسرائیل علیه یکدیگر روز به روز شدیدتر می­شود. اسرائیل ایران را تهدید می­کند و ایران نیز در دفاع از خود پاسخی شدیدتر به اسرائیل می­دهد. اسرائیل عملیات تحریک­آمیز انجام می­دهد و تلاش می­کند با به راه کشاندن ایران بهانه به دست آورده و اوضاع را متشنج کند در مقابل ایران به اصطلاح دم به تله نمی­دهد و دائما وعده می­دهد که اگر اسرائیل دست به اقدامی بزند به شدت واکنش می­دهد.

 

جمعه 20 ژوئن به طور ناگهانی خبری تیتر نخست رسانه­های جهانی قرار گرفت که به نقل از روزنامه نیویورک تایمز چاپ آمریکا بود. این روزنامه در شماره روز جمعه 20 ژوئن به نقل از مقام­های امریکایی نوشت، اسراییل در اوایل ماه جاری دست به تمرین نظامی گسترده­ای زده است که ظاهرا می تواند تمرینی برای حمله هوایی احتمالی به تأسیسات هسته­ای ایران باشد .

 

این مقام­های امریکایی که نخواستند نامشان فاش شود، به این روزنامه گفته­اند که در مانور مزبور که در هفته اول ماه ژوئن برفراز آسمان مدیترانه شرق یونان انجام شد بیش از یک­صد جنگنده اف-16 و اف-15 به پرواز در آمدند.

 

این روزنامه در گزارش خود افزود که مقام­های اسراییلی حاضر نیستند درباره جزییات این تمرین نظامی سخنی به میان بیاورند ولی یک سخنگوی ارتش اسراییل در این باره گفته است که نیروی هوایی اسراییل همواره ماموریتهای مختلفی را تمرین می کند تا بتواند با چالش­هایی که اسراییل را در معرض خطر قرار می دهند مقابله کند.

 

به نقل از یک مقام آمریکایی عضو وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) که نیویورک تایمز از وی بعنوان شخصی که در جریان این مانور نظامی قرار دارد نام برد ، یکی از هدف­های اسراییل تمرین تاکتیکها و سوختگیری هوایی و بررسی توان خود برای حمله احتمالی به تأسیسات هسته ای ایران و ردگیری موشکهای دور برد است .

 

وی افزود: «هدف دیگر اسراییل ارسال پیامی آشکار به ایران است برای این که به آن کشور بگوید اگر از غنی سازی اورانیوم دست نکشد، آماده انجام حمله نظامی علیه آن است.»

 

آزمایش مسافت­های بالای پروازی تا سقف 1500 کیلومتر و چگونگی سوخت­گیری در چنین مسافت­هایی در صورت پایان یافتن سوخت جنگنده از مهمترین محورهای این مانور اعلام شده است.

 

در همین حال ستاد ارتش یونان یونان آنچه در روزنامه نیویورک­ تایمز آمده است را تایید کرد و آن را در راستای افزایش توانمندی­های دو طرف دانست.

 

در همین حال نخستین واکنش به اقدام­های تحرک­آمیز اسرائیل را محمد البرادعی رئیس آژانس بین­المللی انرژی هسته­ای از خود نشان داد. وی در گفت و گو با شبکه العربیه گفت: «بدتر از هر چیز حمله نظامی به ایران است و به اعتقاد من هر عملیات نظامی علیه تهران خاورمیانه را به یک کره آتشین تبدیل می­کند و ایران را تحریک خواهد کرد تا به طور جدی به سمت ساخت سلاح هسته­ای متمایل شود.»

 

وی در ادامه افزود: «حتی اگر بگوییم ایران امروز سلاح هسته­ای نمی­سازد، حمله نظامی باعث می­شود که به سرعت به سمت ساخت آن حرکت کند و در آن موقع همه ایرانی­ها حتی ایرانی­های ساکن خارج نیز از کشورشان برای ساخت سلاح هسته­ای حمایت خواهند کرد. به ویژه این که من معتقدم ایران خطر چندانی برای دنیا نیست.»

 

البرادعی همچنین هشدار داد، اگر هر گونه علیات نظامی علیه ایران انجام شود، فورا از سمتش استعفا خواهد داد.

 

البرادعی بر ادامه گفت و گوها با ایران تاکید کرد و گفت: «ما باید برای قانع کردن ایران و رساندن پرونده هسته­ای آن به مرحله مطلوب مذاکرات بیشتری با تهران انجام دهیم.»

 

پس از البرادعی روسیه نیز نسبت به هر گونه اقدام نظامی علیه ایران هشدار داد. سفیر روسیه در سازمان ملل در گفت و گو با روزنامه­نگاران گفت: «تهدید نظامی علیه فعالیت­های هسته­ ایران باعث خواهد شد قدرت­های جهان همگی وارد یک جنک تمام عیار شوند.»

 

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز با شرکت در یک کنفرانس مطبوعاتی در مسکو نسبت به تکرار سناریویی مشابه سناریوی عراق این بار در مورد ایران هشدار داد و گفت: «سیاست­های هر کشوری لازم است که بر اساس واقعیت­ها باشد. واقعیت­ها را به یاد آورید، دقیقا شبیه همان واقعیت­هایی است که قبل از حمله به عراق مطرح بوده است.»

 

لاوروف در ادامه گفت: «از همکاران آمریکایی و اسرائیلی خود خواسته­ایم که اگر مدعی هستند ایران به دنبال دستیابی به بمب هسته­ای است، اطلاعاتی که بتواند این موضوع را ثابت کند، به ما ارائه دهند اما تا کنون هیچ چیزی از آنها در این زمینه ندیده­ایم.»

 

واکنش اسرائیل

 

در این میان اسرائیل نیز هر گونه حمله نظامی به ایران را رد کرد و آن را سیاستی اشتباه دانست. ایهود باراک نخست­وزیر اسرائیل در گفت و گو با شبکه خبری بی­بی­سی گفت: «ما تهدید نظامی علیه ایران نمی­کنیم و برنامه­ نظامی نیز علیه تهران نداریم.»

 

ارتش اسرائیل نیز هر گونه حمله نظامی احتمالی علیه ایران را رد کرد و مانور نظامی مشترک خود با یونان را برنامه­ای برای حمله به ایران ندانست.

 

سخنگوی ارتش اسرائیل همچنین اعلام کرد، مانورهای این رژیم تنها برای افزایش آمادگی نیروهای اسرائیلی برای دفاع از خود در برابر هر گونه حمله احتمالی است.

 

اما ارتش اسرائیل توضیح بیشتری نداده و به همین اندازه بسنده کرده تا شک و شبهه نسبت به نیات اسرائیل همچنان بالا باشد.

 

اما اگر به زمان مانور که در ابتدای ماه ژوئن بوده با اظهارات شائول موفاز که دقیقا در همان زمان­ها ایراد شده، بنگریم متوجه می­شویم که اظهارات موفاز با وجود آن که با انتقادهای گسترده مقام­های اسرائیلی از جمله دفتر نخست­وزیری انجام شد چندان به یکدیگر بی­ربط نبوده است.

 

واکنش ایران

 

اما اقدام­های اخیر اسرائیل و اظهارات ضد و نقیض مقام­های اسرائیلی باعث واکنش شدید ایران شد. آیت الله احمد خاتمی خطیب نماز جمعه تهران با هشدار به اسرائیل هر گونه حمله نظامی به ایران را زیان­بار دانست و تاکید کرد، واکنش تهران بسیار تکان دهنده خواهد بود.

 

وی همچنین گفت: «اگر دشمنان به ویژه اسرائیلی­ها و حامیان آنها ایالات متحده آمریکا بخواهند به زور متوسل شوند آگاه باشند که واکنش ایران بسیار کوبنده خواهد بود.»

 

خاتمی همچنین تاکید کرد، ملت ایرانی ملتی منطقی و شجاع است و پاسخش به بحث­های منطقی نیز منطقی است.

 

به گزارش شبکه خبری الجزیره، محمود احمدی­نژاد رئیس جمهوری ایران نیز در واکنش به خبرهای اخیر درباره تهدید نظامی اسرائیل علیه ایران گفت: «دشمنان ما نا امید هستند و به فضل خداوند هر کس بخواهد به ایران دست­درازی کند، دستانشان به سرعت قطع خواهد شد.»  

 

­واکنش امریکا

 

ایالات متحده آمریکا که فشارهای مضاعفی را به ایران وارد می­آورد تا برنامه هسته­ای تهران را متوقف کند و بارها نیز هم سو با اسرائیل به تهدید ایران از جمله تهدید نظامی نیز روی آورده در رابطه با آنچه در روزنامه نیویورک­تایمز آمده است، اعلام کرد، ترجیح می­دهد بحران هسته­ای ایران از طریق راه­های دیپلماتیک حل و فصل شود.

 

زلمای خلیل زاد سفیر ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل در این باره گفت: «واشنگتن ترجیح می­دهد مسئله هسته­ای ایران از راه­های دیپلماتیک حل و فصل شود. من هم مقاله روزنامه نیویورک تایمز را دیدم. همه می­دانند نظر ما درباره برنامه هسته­ای ایران چیست.»

 

وی در ادامه مدعی شد: «اکنون توپ در زمین ایران است و این تهران است که الآن باید درباره پیشنهادهای ارائه شده به وی در قالب بسته پیشنهادی نظر دهد.»

 

در همین حال خبرگزار رویترز به نقل از دیپلمات­های غربی گزارش داد، بسته پیشنهادی غرب که هفته گذشته توسط خاویر سولانا مذاکره کننده خارجی اتحادیه اروپا تقدیم ایران شد، پیشنهاد داده در ابتدا توقف غنی­سازی در برای توقف تحریم­ها باشد تا زمینه گفت و گوها فراهم شود.

 

یکی از دیپلمات­های بریتانیایی به این خبرگزاری گفته است، به ایران پیشنهاد شده به مدت 7 هفته ایران سانتریفیوژهای خود برای غنی­سازی اورانیوم فعالند را افزایش ندهد در مقابل افزایش فشارهای جدید برای اعمال تحریم­ها از سوی غرب نیز متوقف خواهد شد.

 

تهران آماده مذاکره

 

در همین حال منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد، جمهوری اسلامی ایران حاضر است درباره مفاد اقتصادی بسته پیشنهادی اروپا با طرف­های اروپایی به مذاکره بپردازد.

 

این در حالی است که خاویر سولانا روز گذشته اعلام کرده بود، هنوز پاسخ روشنی از ایران درباره بسته پیشنهادی دریافت نکرده است.

 

سعید جلیلی جليلى دبير شورايعالى امنيت ملى ایران نیز گفت: ايران با ارائه بسته پيشنهادى رويکردى راهبردى دارد که بر اساس آن براى انجام مذاکرات با 1+5 بر اساس قاعده برد - برد و اعتماد متقابل طرفين به يکديکر آمادگى کامل دارد.

  

سعيد جليلى در سخنانى که از طريق ويدئو کنفرانس براى 200 تن از شخصيت‌هاى برجسته سياسى، امنيتى، دانشگاهى و خبرنگاران آلمانى در اجلاس نورنبرگ آلمان شرکت داشتند به ايراد سخنرانى پرداخت، موافقت جمهورى اسلامى ايران براى آغاز مذاکرات با 1+5 را فرصتى طلايى براى تحکيم و گسترش صلح و ثبات امنيت منطقه‌اى و جهانى خواند.

 

جليلى خطاب به نخبگان آلمان تاکيد کرد: جمهورى اسلامى ايران به عنوان عضو «ان. پي. تى» و آژانس بين‌المللى انرژى اتمى همچنان به تعهدات پذيرفته شده خود عمل خواهد کرد و زير بار تحميل هيچ گونه خواست غيرمنطقى براى محروميت از اعمال حقوق خود در ادامه فعاليت‌هاى صلح‌آميز هسته‌اى نخواهد رفت.

 

جليلى اظهار داشت: يکى از اقدامات متصور براى همکارى ايران با اتحاديه اروپا تمرکز بر مشترکات دو بسته پيشنهادى ايران و 1+5 است که همکارى در آنها به سود طرفين، منطقه و جهان خواهد بود.

 

دبير شورايعالى امنيت ملى همچنین گفت: همانطور که آقاى سولانا نيز اعلام کردند بسته‌هاى پيشنهادى ايران و 1+5 حاوى سرفصل‌هاى مشترکى است.

 

وى افزود: دو طرف اگر با ديد عميق‌تر و بلندنگرانه‌ترى به مسائل و موضوعات بسته مورد علاقه بنگرند روشن خواهند شد که چالش‌هاى جدى‌تر و فرصت‌هاى مهم‌تر و بزرگترى براى تعامل و گفتگو وجود دارد.

 

غلامحسين الهام سخنگوى دولت نیز در نشست هفتگى با خبرنگاران در پاسخ به سئوالى درباره تعليق غنى‌سازى اورانيوم و مذاکرات هسته‌اى، گفت: تعليق غنى‌سازى بحثى نيست که منطق داشته و قابل قبول باشد و بر همين اساس، ادامه مذاکرات نيز بر مبناى موضوع تعليق نخواهد بود.

 

وى درباره برخى تهديدات اخير اسرائیل نیز گفت: « حرف‌هاى رژيم صهيونيستى همان نگرش جمهورى اسلامى ايران را ثابت مى‌کند که اين رژيم خطرناک و مخل امنيت جهانى و صلح در سطح منطقه و جهان است و وجود آن هم‌معنى با تخريب، تحريم و ترور است.»

 

الهام تصريح کرد، البته اينکه آيا اين رژيم توانايى تعرض به ايران را داشته باشد، بايد گفت چنين گستاخى‌اى براى تعرض به منافع و تماميت کشور ما اقدام محالى است.

على موسوى خلخالى

نویسنده خبر

مترجم، روزنامه نگار و معاون سردبیر دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر


نظر شما :