بدترین توافق هم حتی مطلوب اسرائیل نیست
تلاش نتانیاهو برای اعمال نفوذ بر مذاکرات ایران و امریکا

دیپلماسی ایرانی: دور پنجم گفتوگوهای ایران و امریکا در رم در حالی آغاز شده است که رسانهها گزارش دادهاند که «ران درمر» وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی و «دیوید بارنیه» رئیس موساد، روز جمعه در حاشیه مذاکرات غیرمستقیم با ایران در رم با «استیون ویتکاف» فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه دیدار میکنند.
البته این نخستین باری نیست که اسرائیل در جریان مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا قرار میگیرد. دفعه پیش نیز استیو ویتکاف، نماینده ارشد دونالد ترامپ در امور خاورمیانه و مسئول مذاکرهکننده با ایران بعد از مذاکرات به تل آویو رفت و طرف اسرائیلی را در جریان مذاکراتش با ایران قرار داد.
حالا رفته رفته سایه سنگین اسرائیل بر مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا بیشتر خود را نشان میدهد. اسرائیلیها تلاش دارند به هر قیمتی شده جلوی هر گونه توافقی با ایران را بگیرند؛ برای آنها حتی بدترین توافق ایران با امریکا بدترین توافق برای آنهاست، در حقیقت آنها دنبال به بنبست کشیدن مذاکرات هستند و نمیخواهند اساسا هیچگونه توافقی حاصل شود.
از سوی دیگر، به گزارش سیانان، اسرائیل خود را برای شکست مذاکرات و انجام حمله نظامی به ایران به محض شکست گفتوگوها آماده میکند. البته نفس درز این خبر در صورت صحت، میتواند از یک سو عملیات روانی امریکاییها برای تحت فشار گذاشتن طرف ایرانی در آستانه مذاکرات باشد، و از سوی دیگر اقدامی عامدانه برای مهار فشارهای روزافزون اسرائیل تا افکار عمومی که در حال حاضر به دلیل جنگافروزیهای این رژیم در غزه و کلا غرب آسیا، به شدت ضد اسرائیلی شده است علیه تلآویو تهییج شود. در عین حال میتواند بیانگر اختلافات امریکا و اسرائیل بر سر ایران نیز باشد.
با این حال بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، که همه نقطه ثقل سیاست خارجی خود را روی فشار بر ایران مترکز کرده و تلاش دارد هیچ مذاکرهای با ایران به سرانجام نرسد مگر اینکه آنچه میل اوست نیز در هر گونه توافق احتمالی با ایران لحاظ شود، همهگونه تلاش میکند تا مذاکرات ایران و امریکا به بنبست بکشد.
در حالی که گفته میشود روابط تل آویو و واشینگتن به دلایل مختلف ازجمله موضوع ایران و پرونده فلسطین و غزه، به گرمی سابق نیست، این گونه به نظر میآید که طرف اسرائیلی قصد دارد نهایت فشار ممکن را به دولت ترامپ وارد کند تا لااقل در موضوع ایران بدون آنچه مد نظر اسرائیل است توافقی به دست نیاید. دولت تلآویو برای رسیدن به این اهداف حتی حاضر است در واشینگتن کودتایی رنگین راه بیندازد و رئیس جمهوری امریکا را از خود برنجاند.
هر چه مذاکرات ایران و امریکا بیشتر رو به جلو رود دخالتهای تخریبی اسرائیل نیز بیشتر خواهد شد. بهویژه که روی جناح جنگطلب جمهوریخواه دولت امریکا به شدت تاثیرگذار است و میتواند اراده خود را بر آنها تحمیل کند. آیا اسرائیل آن قدری فشار میآورد تا ترامپ را به کودتایی خودخواسته بکشاند و جریانهای ضد جنگ را از دولتش کنار بگذارد؟! آیا تن دادن به چنین تحولی میتواند به سود ترامپ باشد درحالی که بر پایان دادن به جنگها تاکید میکند و برای رسیدن به توافق با ایران از خود اشتیاق نشان میدهد؟! آیا چنین اتفاقی خلاف شعارهای ترامپ نخواهد بود؟! اگر ترامپ واقعا به دنبال رسیدن به توافق با ایران است نباید در آستانه هر مذاکره یا بعد از آن پای صحبتها و توصیههای طرف اسرائیلی بنشیند، چرا که دیگر برای همه روشن شده آنچه اسرائیل فکر میکند فقط جنگ است و توجهی هم به عواقب آن ندارد. آیا دولت امریکا میپذیرد به چنین ماجراجویی پرهزینهای تن دهد؟
نظر شما :