ترکیه جای شرکای اقتصادی نظام سابق سوریه را می‌گیرد

۲۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۴:۴۵ کد : ۲۰۳۰۵۴۶ سرخط اخبار

میدل ایست نیوز: سقوط نظام بشار اسد در سوریه موجب شده است، مبادلات تجاری این کشور با شرکای نظام سابق مثل ایران و روسیه کاهش یابد و ترکیه و کشورهای عربی نفوذ خود در اقتصاد سوریه را افزایش دهند.

به گزارش العربی الجدید، از زمان سقوط نظام بشار اسد در هشتم دسامبر 2024، جدول مبادلات و شرکای تجاری سوریه دستخوش تغییر شده است به طوری که عرضه کالاها و محصولات برخی کشورها و در رأس آنها ایران و روسیه و حتی چین در بازار سوریه کاهش یافته و جای آن را کالاهای ساخت دیگر کشورها به خصوص ترکیه و کشورهای عضو شورای همکاری پر کرده ‌است. این تغییر و تحولات نشان‌دهنده تغییر ائتلاف‌ها پس از روی کار آمدن حاکمیت جدید در سوریه است.

افزایش نفوذ اقتصادی ترکیه در سوریه
فعالان بازار در سوریه پیش‌بینی می‌کنند سهم ترکیه در اقتصاد سوریه هم از نظر صادرات و هم از نظر سرمایه‌گذاری، در آینده افزایش چشمگیری پیدا خواهد کرد که علت آن نیز نزدیک بودن فاصله و داشتن مرزهای مشترک طولانی است. حمایت ترکیه از حاکمیت جدید سوریه نیز، شانس حضور گسترده‌ ترکیه در سوریه را افزایش داده است.

به گفته یک بازرگان سوری، تغییرات ایجاد شده در بازار از جمله کاهش قیمت‌ها و افزایش کیفیت محصولات، به نفع مصرف‌کنندگان سوری تمام شده است چرا که قبلا چین و روسیه و مشخصا ایران، با بهره گیری از محاصره بین المللی سوریه و نیاز بازار این کشور، کالاهایی با کیفیت پایین به این کشور صادر می‌کردند ولی اکنون تولیدکنندگان ترک، کالاهای رقیب را با قیمت پایین‌تر و کیفیت بهتر، در بازار سوریه عرضه کرده‌اند.

پیامدهای سیطره اقتصادی ترکیه بر سوریه
«محروس شوکت» بازرگان سوری مقیم ترکیه گفت، برخی شرکت‌های ترکیه عملا احداث شعبه در سوریه یا تاسیس شرکت‌های جدید در سوریه را آغاز کرده‌اند چرا که مالیات‌ها در سوریه بسیار پایین‌تر از ترکیه است و نیروی کار ماهر و ارزان نیز در دسترس قرار دارد.

وی افزود، ایران به طور کامل از بازار سوریه کنار گذاشته شده است ولی روسیه و بلاروس که از متحدان اسد بودند احتمالا در بخش‌هایی که ترکیه در آنها مزیت رقابتی ندارد مانند روغن‌ها صنعتی و صنایع نفتی، می‌توانند به فعالیت بپردازند.

با این حال برخی اقتصاددانان سوری معتقدند ورود ترکیه به بازار سوریه ممکن است بر بخش تولید و صنعت سوریه تاثیر منفی بگذارد و مانع قدرت گرفتن این بخش‌ها شود چرا که بخش صنعت ترکیه بسیار قوی‌تر از سوریه است و با توجه به فقدان عوارض گمرکی، بخش صنعت سوریه نمی‌تواند با بخش صنعت ترکیه رقابت کند.


( ۲ )

نظر شما :