همه منتظر آینده اند

چالش زمان در پرونده ایران و آمریکا

۰۱ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۵:۰۵ کد : ۱۹۸۵۰۸۲ آمریکا نگاه ایرانی
نویسنده خبر: جلال خوش چهره
جلال خوشچهره در یادداشتی می نویسد: روسیه، چین و حتی دولت‌هایی چون ژاپن نیز با نگاه به عمق استراتژی ضد ایرانی دولت ترامپ، همچنان به زمان چشم دوخته‌اند تا نتایج آرایش بازی ایران و امریکا را شاهد باشند. به نظر می‌رسد ترجیح این گروه از دولت‌ها نیز در حال حاضر حفظ وضع موجود باشد. 
چالش زمان در پرونده ایران و آمریکا

دیپلماسی ایرانی: اکنون همه طرف‌های درگیر مناقشه ایران و امریکا در حال خرید زمان هستند. این وضع، شکلی از بلاتکلیفی را در تشخیص آنچه ممکن است سرانجام به برون رفت از آن بیانجامد، ایجاد کرده است. 

واشنگتن به رغم همه ادعاها درباره اهداف و نتایج اجرای «سیاست فشار حداکثری» علیه ایران، دریافته است که این کشور برخلاف تصورات تیم تندرو دولت «دونالد ترامپ» شکننده نیست، بلکه توانسته بر بسیاری از مشکلات ناشی از منازعه با امریکا در سطوح مختلف کنترل لازم را داشته و بلکه اوضاع را مدیریت کند. کاهش نرخ ارز و توزیع معمول اقلام مصرفی در بازار، شکلی از عادی‌سازی اوضاع را فراهم کرده که با هدف واشنگتن در القای اضطراب و ایجاد شوک بر افکار عمومی جامعه ایرانی فاصله دارد. همین مهم سبب شده تا همه ناظران به کاخ سفید یادآور شوند که جغرافیای منازعه با ایران متفاوت از همه منازعاتی است که تا پیش از این دولتمردان امریکایی در منطقه و دیگر نقاط جهان تجربه کرده‌اند. با این‌حال، واشنگتن همچنان خود را به زمان سپرده است تا از یکسو اعمال سیاست‌های ایذایی به فرسایش مقاومت تهران بینجامد و از سوی دیگر شرایط عینی و ذهنی لازم برای اقدام‌های احتمالی آینده در دو سطح گفت‌وگو یا رودررویی فراهم شود. 

اتحادیه اروپا نیز در بلاتکلیفی میان حمایت از برجام و یا همسو شدن با واشنگتن بسر می‌برد. گاه چنین به‌نظر می‌رسد که برخلاف نمایش‌ها و سیاست‌های اعلامی درباره ضرورت پایان‌بخشی به وضع کنونی، اروپائیان ترجیح می‌دهند وضع کنونی تا بروز افق آینده ادامه یابد. در این‌صورت، نه واشنگتن می‌تواند به ایجاد اجماع و ائتلاف برای هرگونه اقدام دیگر علیه ایران دست یابد و نه ایران مجال بیشتری در دستیابی به مطالبتش خواهد یافت. 

نشانه‌های سرخوردگی در متحدان منطقه‌ای واشنگتن وجه دیگری از بلاتکلیفی جاری است. برخلاف تصورات نخست، حالا اسرائیل، عربستان و امارات دریافته‌اند که تشویق‌های مالی و سیاسی ـ تبلیغاتی آنان نتوانسته واشنگتن را بیش از آنچه تاکنون علیه ایران اجرا کرده به عمل وادارد. تردید دولت ترامپ در اقدامی بیش از آنچه تاکنون انجام داده  به تردید متحدان او در هزینه‌کردهایشان انجامیده است. آنان نیز مانند دیگران خود را به زمان سپرده‌اند تا در آینده چه پیش آید. 

روسیه، چین و حتی دولت‌هایی چون ژاپن نیز با نگاه به عمق استراتژی ضد ایرانی دولت ترامپ، همچنان به زمان چشم دوخته‌اند تا نتایج آرایش بازی ایران و امریکا را شاهد باشند. به نظر می‌رسد ترجیح این گروه از دولت‌ها نیز در حال حاضر حفظ وضع موجود باشد. 

تهران اما در دوسطح بازدارندگی و تلاش برای برون‌رفت از چاله‌های سیاست فرساینده‌سازی امریکا مشغول است. در این دو سطح نیز عنصر زمان برای تهران کلیدی است. حفظ خود در جامعه جهانی و در این‌حال مدیریت اوضاع با پرهیز از تأثیرپذیری از سیاست فشار حداکثری واشنگتن، ابتکاری است که درحال‌حاضر تهران به کمک دیپلماسی فعال و قدرت دفاعی خود به اجرا گذاشته است. در واقع تهران نیز فرسوده سازی سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ را با مقاومت چند لایه در سطوح سیاسی، اقتصادی و نظامی به چالش گرفته است. نیاز به هوشیاری تهران بیش از همه طرف‌های مربوط به مناقشه جاری است؛ چراکه از یک‌سو باید با فشار حداکثری واشنگتن مقابله کند. از سوی دیگر، مانع اجماع سازی واشنگتن شده و در این‌حال دیگر طرف‌ها را برای برون رفت از وضع فرساینده کنونی وادار به اقدام لازم کند. زمان برای همه طرف‌ها تعیین کننده خواهد بود./ابتکار

جلال خوش چهره

نویسنده خبر

کلید واژه ها: ایران و امریکا ایران و منطقه دونالد ترامپ


( ۹ )

نظر شما :

ابراهیم قدیمی ۰۱ مرداد ۱۳۹۸ | ۲۰:۴۰
چند مطلب کوتاه عرض کنم. الف-امریکا ایران را تحریم نکرده است. در واقع امریکا دیگران را در معامله با ایران تحریم کرده است. اگر معامله کنند مشمول مجازات امریکا میشوند. ب- بجز عربستان واسرائیل بنظر میرسد محرک دیگر اصلی انگلستان است. که ما اورا از قلم انداخته ایم.از توقیف کشتی حامل نفت ایران در جبل الطارق این برداشت کاملا صحیح است. این مریکا نیست که انگلیس را تحریک میکند. این خود انگلیس است که عمری است این کاره است.ممکن است طرف خارجی مسائل سوریه بجز اسرائیل و عربستان وامریکا انگلستان هم رکن اصلی باشد.انگلستان جناب پرزیدنت ترامپ را با تمام زیرکی که خیال می کند دارد فریب داده است. ج- عربستان در شرایط فعلی در حال اماده شدن برای تحویل وتحول از سلمان بن عبدالعزیز که گرچه عمر دست حضرت حق است ایشان بد جوری بوی الرحمن میدهد میباشد. تمام تمرکز نیروی خارجی در داخل عربستان هم با احتمال زیاد جهت حمایت از محمد ابن سلمان پس از قرائت الرحمن جهت ابوی است.کوتاه امدن های عربستان هم بهمین علت است.زمانی که محمد ابن سلمان جای خود را محکم کرد صدام حسین لیبرال میگردد. د- امریکا علاقمند به اتخاذ موضعی جهت بخطر انداختن موقعیت جناب پرزیدنت ترامپ در انتخابات سال اینده ندارد.لذا ایران امسال است که وقت برای حل مسائل بهر صورتی که خود صلاح میداند دارد.پس از انتخابات و انتخاب مجدد پرزیدنت ترامپ اوضاع تغییر خواهد کرد. چالش زمان درمسائل بین ایران وامریکامیتواند تحت تاثیر علل فوق باشد.
امیر ۰۴ مرداد ۱۳۹۸ | ۰۹:۲۹
«واشنگتن به رغم همه ادعاها درباره اهداف و نتایج اجرای «سیاست فشار حداکثری» علیه ایران، دریافته است که این کشور برخلاف تصورات تیم تندرو دولت «دونالد ترامپ» شکننده نیست، بلکه توانسته بر بسیاری از مشکلات ناشی از منازعه با امریکا در سطوح مختلف کنترل لازم را داشته و بلکه اوضاع را مدیریت کند.» واقعا؟ بعد از زدن پهپاد آمریکایی، ما اوضاع رو کنترل کردیم یا ترامپ؟ شما و دیگر کارشناسان خوب میدانید که پروژه تحریم و فشار بر ایران بر خلاف حمله نظامی یک پروژه زمان بر میباشد! زمان به نفع فروش زیر 300 هزار بشکه ای و ذخایر ارزی تحلیل رفته ما نیست! فکر میکنید چرا وقتی فروش نفت ما اینقدر پایین است ناگهان دلار هم پایین می آید؟ از منظر اقتصادی همچین چیزی ممکن است؟ یا بهتر است بگوییم بعد از زدن پهپاد آمریکایی و گرفتن نفتکش انگلیسی برای جلوگیری از نابودی کامل اقتصاد باقی دلارهای ذخیره دولت وارد بازار شده تا قیمت ها مصنوعی کنترل بشوند؟ با این وضعیت مشخص است که دولت دارد انتحاری کار میکند و چند ماه دیگر جناب آقای روحانی خدمت رهبری رفته و اعلام خواهند کرد که کفگیر به ته دیگ خورده!