آمریکا و خیانت به مذاکره

۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ | ۱۱:۵۱ کد : ۱۹۸۳۳۴۸ سرخط اخبار

مصطفی داننده در عصر ایران نوشت: «ایران، یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام اعلام کرد که دیگر خود را متعهد به رعایت محدودیت‌های مربوط به نگهداری ذخایر اورانیوم غنی شده و ذخایر آب سنگین نمی‌داند. ایران همچنین به کشورهای متعهد در برجام ۶۰ روز مهلت داد تا برای اجرای تعهدات خود بویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی اقداماتی را انجام دهند.

خروج ایالات متحده و تصمیم جدید ایران به معنای واقعی کلمه، برجام را به کما برد و امروز همه نگران فردای برجام هستند. پایان برجام برای جهان یعنی پایان گفت‌وگو. گفت‌وگوهای هسته‌ای میان ایران و کشورهای ۱+۵ از سال ۲۰۰۶ آغاز و در سال ۲۰۱۵ به سرانجام رسید. دو طرف ۱۱ سال پشت میز نشستند، گفت‌وگو کردند، چانه زدند، قهر کردند تا بالاخره برجام به دنیا آمد.

تقریباً می‌شود گفت به جز چند کشور محدود همه جهان از این توافق راضی بودند و آن را مقدمه‌ای برای گسترش گفت‌وگو در جهان معرفی کردند.

برجام تازه داشت راه رفتن را یاد می‌گرفت که ترامپ از راه رسید و اعلام کرد پای برجام نمی‌ماند و از آن خارج خواهد شد. موش‌دوانی‌های اسرائیل و عربستان به عنوان دو مخالف جدی توافق هسته‌ای ایران نیز تأثیر فراوانی در این تصمیم ترامپ داشت. رئیس جمهوری آمریکا برجام را بدترین توافق تاریخ آمریکا خواند و بالاخره در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ خورشیدی، ترامپ امضای خروج خود را پای برجام انداخت.

ایران بعد از خروج آمریکا از برجام شرایط سخت اقتصادی را تحمل کرد و حالا با گذشت یک سال از آن روز، ایران بعد از دیدن ناتوانی اروپا در برابر تحریم‌های آمریکا تصمیم گرفت وارد فاز جدیدی شود.

خروج آمریکا، تصمیم جدید ایران و انفعال کشورهای اروپایی حکایت تلخی برای دیپلماسی در جهان است. اتفاقاتی که برای برجام افتاد، باعث شد نگاه‌ها به مذاکره و گفت‌وگو منفی باشد. در همین ایران، خیلی‌ها شرایط بد اقتصادی ایران را حاصل مذاکره کردن با آمریکا می‌دانند و می‌گویند حداقل زمانی که مذاکره نکرده بودیم شرایط بهتری داشتیم.

الان در هر جای دنیا، کسی به دنبال مذاکره باشد، مخالفین مذاکره، برجام را به سر نیزه می‌زنند و می‌گویند از گفت‌وگوی ایران با کشورهای ۱+۵ درس عبرت بگیر و وارد این بازی نشو!

واقعاً رفتار ترامپ با برجام مانند رفتار یک قلدر بود که می‌خواست حرف، حرف خودش باشد؛ بدون این که به عواقب و اعتبار کشورش فکر کند. در حالی که تمام طرف‌های برجام مخالف خروج آمریکا بودند، ترامپ پایش را در یک کفش کرد که از توافق هسته‌ای خارج خواهیم شد.

آمریکا امروز مهم‌ترین خائن به مذاکره است. ایران در زمینه توافق هسته‌ای به تمام بندهای برجام پایبند بود، درست برخلاف ایالات متحده.

شاید برخی بگویند تصمیم‌های ترامپ برای منافع ملی آمریکاست اما باید به آنها گفت که آمریکا ترینیداد و توباگو نیست که تصمیماتش اثری بر جهان نداشته باشد. چه بخواهیم و چه نخواهیم آمریکا هر تصمیمی می‌گیرد بر کل مردم دنیا اثر می‌گذارد.

تصمیم‌های ترامپ از آغاز ریاست‌جمهوری‌اش تا به امروز به ضرر صلح جهانی بوده و هیچ کمکی به بشریت نکرده است. انسانیت در زمان ترامپ قربانی پول نفت شده است. بی‌جهت نیست که خیلی از مردم در سراسر دنیا دعا می‌کنند که شاهد تکرار ریاست‌جمهوری او نباشند.»

کلید واژه ها: مذاکرات ایران و امریکا


( ۴ )

نظر شما :