با افتتاح ۴ فاز جدید پارس جنوبی آماده برداشت روزانه ایران از قطر سبقت گرفت

۲۲ بهمن ۱۳۹۷ | ۱۳:۰۸ کد : ۱۹۸۱۶۴۹ سرخط اخبار

هم‌زمان با برگزاری مراسم چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی، با راه اندازی چهار فاز جدید پارس جنوبی، ایران از قطر در برداشت روزانه گاز در این میدان مشترک سبقت گرفت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس، همان‌طور که وزیر نفت در نشست خبری به مناسبت دهه فجر اعلام کرده بود، چهار فاز جدید 13، 22، 23 و 24 پارس جنوبی آماده بهره برداری رسمی شدند و پیش بینی می‌شود، در روزهای آینده این چهار فاز گازی توسط ریاست جمهوری به صورت رسمی افتتاح شود.

همان طور که می‌دانید طرح توسعه فازهای 13، 22 تا 24 پارس جنوبی از ظرفیت تولید روزانه 113 میلیون مترمکعب گاز غنی، 100 میلیون مترمکعب گاز متان، 150 هزار بشکه میعانات گازی، 800 تن گوگرد گرانول، سالانه 2 میلیون و 100 هزار تن گازمایع و دو میلیون تن اتان به عنوان خوراک اصلی صنایع پتروشیمی برخوردار است.

در شرایط فعلی ظرفیت تولید گاز غنی ایران از میدان گازی مشترک پارس جنوبی روزانه 600 میلیون مترمکعب در روز است که با احتساب بهره برداری از این چهار فاز جدید این ظرفیت از مرز 700 میلیون مترمکعب در روز عبور می‌کند.

این گزارش حاکی است، علاوه بر این هم اکنون ظرفیت تولید روزانه گاز شیرین  در منطقه پارس جنوبی حدود 570 میلیون مترمکعب است که با بهره برداری از این فازهای جدید این ظرفیت نیز به حدود 670 میلیون مترمکعب در روز می‌رسد، ضمن آنکه ظرفیت تولید میعانات گازی از 810 هزار بشکه فعلی به 960 میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.

باید گفت یکی از مهمترین محصولات تولیدی فازهای جدید پارس جنوبی گاز اتان است که به عنوان خوراک مجتمع‌های الفینی و در نهایت تولید محصولات مختلف پلیمری شامل انواع پلی اتیلن سبک، سنگین، سبک خطی، پروپیلن و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد که با بهره برداری از فازهای جدید این ظرفیت از 6 به حدود هشت میلیون تن در سال افزایش می یابد.

از سوی دیگر ظرفیت تولید گازمایع پارس جنوبی شامل پروپان و بوتان هم از هفت میلیون و 500 هزار تن فعلی به حدود 9 میلیون و 600 هزار تن در سال افزایش می‌یابد و ظرفیت تولید روزانه گوگرد به عنوان یک محصول زیست محیطی هم از سه هزار و 750 تن در روز به چهار هزار و 550 تن افزایش می یابد.

*صف آرایی 30 سکوی گازی ایران در برابر قطر

به گزارش خبرنگار فارس، به همت صنعتگران ایرانی با بهره برداری از چهار فاز جدید پارس جنوبی تعداد سکوهای گازی ایران در این حوزه مشترک به 30 سکو افزایش می‌یابد که در صورت بهره برداری از فاز 14 پارس جنوبی و ساخت سکوهای اقماری تعداد سکوها تا 35 سازه نیز  قابل افزایش است.

همزمان با افزایش تعداد سکوها، با بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی تعداد چاه های گازی ایران در این حوزه مشترک به 293 حلقه، وسعت خطوط لوله زیردریایی پرفشار به مرز 3000 کیلومتر و تعداد ردیف های شیرین سازی گاز پالایشگاهی به 50 ردیف افزایش می یابد.

همان طور که زنگنه در نشست خبری خود اعلام کرد  میدان گازی پارس جنوبی محصول انقلاب اسلامی است، زیرا پیش از پیروزی انقلاب  نه تنها یک مترمکعب گاز در این حوزه مشترک برداشت نمی‌شد که حتی این میدان عظیم گازی هم کشف هم نشده بود.

تولید و برداشت گاز پارس جنوبی از سال 1380 با ظرفیت روزانه دو میلیون مترمکعب در روز آغاز شده و هم اکنون این ظرفیت با افزایش چندین برابری به مرز 700 میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است.

در کنار افزایش ظرفیت تولید گاز و سایر محصولات گازی، یکی از مهمترین دستاوردهای توسعه پارس جنوبی در طول دوره چهل سال انقلاب را می توان در طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی سازه‌های مختلف دریایی و پالایشگاه های ساحلی عنوان کرد به طوری که هم اکنون تمامی این مراحل بدون حضور حتی یک شرکت خارجی توسط شرکت های پیمانکار توانمند ایرانی همچون صدرا، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، مپنا، ایدرو، پتروپارس، اویک، تاسیسات دریایی و غیره انجام می‌شود.

*ثبت رکوردهای جدید گازی در 40 سالگی انقلاب 

در کنار افزایش ظرفیت تولید گاز و حتی سبقت از قطر در پارس جنوبی و توانمندی سازندگان، پیمانکاران و مشاوران ایرانی، مهمترین دستاورد توسعه این میدان مشترک در چهل سالگی پیروزی انقلاب را می توان در ثبت رکوردهای جدید ساخت، نصب و راه اندازی فازهای جدید این میدان گازی اعلام کرد.

به عبارت دیگر این مهم بدون حضور حتی یک مهندس خارجی، در طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبی در حوزه ساخت و راه‌اندازی سکوهای دریایی، احداث خطوط لوله زیر دریایی و حفاری چاه ها رکوردهای جدیدی در تاریخ صنعت نفت ایران به ثبت رسیده است.

رضا مویدی مسئول برنامه‌ریزی و کنترل پروژه طرح فاز 13 پارس جنوبی با بیان اینکه شتاب‌بخشی به توسعه فاز 13 پارس جنوبی در طول 20 ماه گذشته تاکنون، به طور محسوسی افزایش یافته است، گفته است: از ابتدای سال 96 تاکنون فاز 13 با پیشرفت 11.4 درصدی در کل طرح، پیشرفت 13 درصدی در بخش ساخت و راه‌اندازی سکوها، پیشرفت 31 درصدی در بخش احداث خطوط لوله اصلی و فرعی و پیشرفت 11.5 درصدی در بخش حفاری رکورددار بوده است.

در همین حال، وزیر نفت، عسلویه را بی‎نظیرترین سرمایه‎گذاری صنعتی انقلاب اسلامی خوانده و تاکید کرده است: استقرار صنایع گاز و پتروشیمی به صورت فشرده در پهنایی به وسعت ۸۰ کیلومتر، دستاورد مسلم صنعت نفت ایران و حاصل تلاش کارکنان صنعت نفت، سازندگان، پیمانکاران و مشاوران طی دو دهه اخیر است.

کلید واژه ها: پارس جنوبی ایران قطر


( ۲ )

نظر شما :