سیگنال برای دیدار یا اهدافی دیگر در میان است
واعظی و درخواست ملاقات ترامپ؟
نویسنده: صادق ملکی، تحلیلگر و کارشناس ارشد سیاسی
دیپلماسی ایرانی: واعظی گفته ترامپ از روحانی هشت بار درخواست ملاقات کرده و ایشان رد کرده است. به احتمال زیاد واعظی واقع و غیرواقع را تواما گفته اند. با توجه به شخصیت جنجالی و علاقمندی ترامپ به خبرسازی، درخواست ملاقات می تواند صحیح باشد، اما طرح هشت بار درخواست ملاقات می تواند حاصل تملق از کسی باشد که به وی در ریاست جمهوری مقام داده است.
خوب است که واعظی سال ها در کسوت دیپلمات ارشد بوده و با فنون و رموز دیپلماتیک آشناست. وی حتما می داند درخواست ملاقات ها آدابی داشته و معمولا حاصل سیگنال های دو طرفه است. با این وجود، خبر و محتوای آن چندان برای مخاطب ایرانی آن هم در این روزهای سخت، خوشایند نیست. اگر این میزان خبر اشتیاق ترامپ برای ملاقات صحت داشته باشد، رد آن خطای بزرگ بوده است. حتی می توان گفت فارغ از وعده انتخاباتی ترامپ، عملکرد دلواپسان و... رد این درخواست از طرف روحانی، در خروج ترامپ از برجام تاثیر داشته است.
سال ها پیش در محافلی که بعدها خبر آن علنی شد آقای خاتمی از اشتیاق کلینتون برای گرفتن عکس دسته جمعی و مواجهه شدن در آنسانسور سازمان ملل و خودداری ایشان گفته و برخی برای رئیس جمهور وقت کف زدند. نهایت شد، آنچه امروز بدان رسیدیم.
جسارت ملاقات و شکستن تابو اگر به زمان و وقتش بود، شاید امروز دیگر لازم نبود برای مذاکره و .... به سراغ واسطه های نیم قد و تمام قدی برویم که ملاحظات ما را در سایه مطالبات خود قرار داده و برای ما پادرمیانی کنند. نمی دانم و نمی دانیم هدف این سخن چیست و کیست؟ واعظی آیا به مانع داخلی اشاره دارد یا می خواهد پیام دهد و از آمادگی روحانی برای ملاقات در اجلاس سالانه سازمان ملل خبر دهد. هرچه باشد نه خبر و نه نوع بیان، شیوه ای حرفه ای نیست.
آشفتگی و سردرگمی استرتژیکی که در عرصه اقتصادی گریبانگیر دولتمردان شده به بدنه سیاسی و اظهارات مقامات نیز سرایت کرده است.
سیاست مداران عاشق دوربین که با خبرسازی به بازی در برابر دوربین می پردازند، بعضا فاجعه در صحنه و میدان سیاست می آفرینند. هنوز جامعه سیاسی عراق تب دار این نوع اظهارات است. اظهاراتی که فارغ از تاثیرات بر روند انتخابات عراق، در عدم تشکیل دولت در این کشور و هیجان های سیاسی امروز آن کماکان به تاثیرات خود ادامه می دهد.
مقامات و مخصوصا دیپلمات ها کم سخن می گویند. اگر قرار باشد اظهارنظر کنند چندین بار فکر و محاسبات سخن را کرده و پس از آن اظهار نظر می کنند.
ما هنوز پس از چهل سال حرفه ای نشدیم و کماکان در مسیر آزمون و خطا حرکت می کنیم. شاید که نه قطعا یکی از علل اصلی این خطاها حاکم بودن رابطه سالاری در تصدی مقام ها و.... است.
نکته آنکه
صداقت اگرچه رنگی در سیاست ندارد اما در نقطه منافع ملی باید صراحت لهجه داشت و حداقل خود بود. سوال – آقای واعظی نظر شما چیست؟ آیا باید آقای روحانی سال گذشته ملاقات می کرد یا نه؟ آیا این اظهارات شما اعلام آمادگی برای ملاقات است؟
کاش آدم ها و بخوانید کشورها خود را نفروشند و اگر می فروشند ارزان نفروشند. اسارت در قالب توهم خود کوچک بینی و خود بزرگ بینی عامل دور شدن از مسیر عقلانیت است.
نظر شما :