دیدار تاریخی رهبران کره شمالی و ایالات متحده از نگاه تحلیلگران

نشستی که بیش از همه به سود کیم جونگ اون تمام شد

۲۳ خرداد ۱۳۹۷ | ۰۳:۱۹ کد : ۱۹۷۷۲۱۷ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
مایکل کوفریگ، پژوهشگر مرکز مطالعات بین المللی در واشنگتن در این باره گفت: «این پیروزی بزرگی برای کیم است، او توانست عملا با دیدار رو در رو با رئیس جمهوری امریکا دستاوردی را محقق کند. پدر و پدربزرگش نیز همین زیرکی را داشتند.»
نشستی که بیش از همه به سود کیم جونگ اون تمام شد

دیپلماسی ایرانی: دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی در دیدار تاریخی شان توافق کردند که «گذشته را پشت سر بگذارند.» آنها همچنین سندی را امضا کردند که به موجب آن رهبر کره شمالی به «خلع سلاح کامل هسته ای در شبه جزیره کره» تعهد می دهد.

وقتی که از ترامپ درباره خلع سلاح هسته ای کره شمالی، بارزترین موضوع نشست، پرسیده شد، جواب داد: «ما عملا نشان دادیم.» و سپس افزود: «خیلی زود شروع می شود.»

در این سند هیچی اشاره ای به خواسته امریکا مبنی بر «خلع سلاح کامل و بی بازگشت» که قبلا دائما از سوی مقامات امریکایی گفته می شد، نشد، این بدان معناست که امریکایی ها از مساله خلع سلاح هسته ای و قبول عملیات بازرسی عقب نشسته اند اما در عین حال بر اساس آن چه در سند آمده بر پایبندی کره شمالی بر خلع سلاح تاکید شده است.

نشست سنگاپور نخستین نشست میان روسای جمهور امریکا و رهبر کره شمالی است که دو طرف تا این اندازه طولانی با یکدیگر نشست برگزار می کنند. در حالی که تا همین چند ماه پیش با توجه به اتهامات و دشنام هایی که دو طرف علیه یکدیگر می دادند تصور برگزاری چنین نشستی دور از ذهن بود.

کیم گفت: «ما گذشته را پشت سر گذاشتیم. این مقدمه خوبی برای صلح است.»

ترامپ نیز گفت: «تمایل داریم روابط ویژه ای با کره شمالی داشته باشیم.» وی همچنین با تبسمی بر لب گفت: «دیدار بسیار خوبی بود، بهتر از آن چه تصور می شد، توانستیم پیشرفت بزرگی داشته باشیم.»

مایکل کوفریگ، پژوهشگر مرکز مطالعات بین المللی در واشنگتن در این باره گفت: «این پیروزی بزرگی برای کیم است، او توانست عملا با دیدار رو در رو با رئیس جمهوری امریکا دستاوردی را محقق کند. پدر و پدربزرگش نیز همین زیرکی را داشتند. این دیدار نقطه ایجابی برای ایالات متحده و جامعه جهانی در سطح مذاکرات است و انتظار می رود که این گفت وگوها طولانی و سخت باشند.»

چین، متحد کره شمالی از این نشست استقبال کرد و اعلام کرد «این آغاز تاریخ جدیدی است» و خواستار «خلع سلاح کامل هسته ای شبه جزیره کره» شد.  

مسئولان دو کشور در مجموع 40 دقیقه گفت وگوی دو جانبه و نهار کاری، نزدیک به پنج ساعت مذاکره کردند.

کیم به همراه کیم یونگ شول، دستیار ویژه اش که اخیرا از کاخ سفید دیدن کرد، و همچنین شماری از اعضای احزاب حاکم بر کره شمالی از جمله خواهرش، کیم یو جونگ در این نشست حاضر شد. در تیم امریکایی نیز در کنار ترامپ، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه و جان بولتون، مشاور امنیت ملی امریکا حضور داشتند.

دیدار رهبران کره شمالی و امریکا در حالی در سنگاپور انجام شد که رهبر کره شمالی از زمان به قدرت رسیدنش تا کنون هیچ سفر خارجی رسمی انجام نداده است. کیم جونگ اون دوشنبه شب در خیابان های سنگاپور قدم زد و بارزترین اماکن گردشگری این کشور را از نزدیک دید.

کره شمالی به دلیل برنامه هسته ای اش از تحریم های سنگین سازمان ملل رنج می برد که چند سالی است بر آن تحمیل شده است. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده برای ماندن کره شمالی در مذاکرات و راضی کردن آن برای عمل به خلع سلاح هسته ای سند مشترکی را با کیم جونگ اون امضا کرد که به موجب آن یک سری تضمین های امنیتی را به او تعهد داد.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه امریکا و بازیگر اصلی این مذاکرات روز دوشنبه اعلام کرد که ایالات متحده آمادگی دارد «ضمانت های امنیتی استثنائی و متفاوتی» را به پیونگ یانگ بدهد در صورتی که کره شمالی به مطالبات امریکا جواب مثبت دهد.

انتظار می رود نخستین گام در این زمینه امضای توافقنامه مقدماتی بر سر جنگ کره (1950 تا 1953) باشد. از آن موقع تا کنون دو کشور در موقیت آتش بس به سر می برند و هنوز به معاهده صلح نرسیده اند، این بدان معناست که دو کره همچنان در وضعیت جنگی هستند.

بسیاری از تحلیلگران می گویند که بارقه امیدی به وجود آمده است اما همگی به یاد می آورند که در گذشته در سال 1994 و 2005 نیز مذاکرات مشابهی میان دو طرف انجام شد و حتی توافقاتی نیز به امضا رسید اما در نهایت همه تلاش ها به شکست انجامیدند.

کیلسی دافنبورت از اعضای جمعیت نظارت بر اسلحه در این باره می گوید: «نتیجه نشست هر چه باشد ترامپ آن را پیروزی اعلام خواهد کرد اما واقعیت این است که خلع سلاح هسته ای در شبه جزیره کره سال ها طول خواهد کشید. آن چه عملا می توان به آن امید بست این است که آیا کره شمالی واقعا اقدامات ملموسی برای پایان دادن به تهدیدات سلاح های هسته ای انجام خواهد داد یا خیر.»

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه امریکا تاکید می کند که این بار وضعیت کاملا متفاوت است و این دیدار ثمرات خود را نشان خواهد داد.

انکیت پاندا، تحلیلگر مسائل بین المللی در حساب توئیتری خود نوشت: «شیوه برگزاری نشست از دست دادن ها تا اعلام رسیدن به دکورها با در نظر گرفتن تمامی جزئیات نشان از آن دارد که دیداری میان دو کشور مستقل که روابط طبیعی دیپلماتیک با یکدیگر دارند انجام شده است.» وی در ادامه می افزاید: «نمی توان انکار کرد که این نشست بر مشروعیت حکومت کره شمالی افزود.»

منبع: میدل ایست آنلاین / ترجمه: علی موسوی خلخالی

کلید واژه ها: رهبر کره شمالی خلع سلاح هسته ای دیدار دونالد ترامپ و کیم جونگ اون نشست سنگاپور


نظر شما :