گزارش دیپلماسی ایرانی از جلسه هفتگی سخگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران

پیگیری کردیم، حرف های منتسب به طرف روسی تایید نشد

۲۷ خرداد ۱۳۹۷ | ۱۴:۱۰ کد : ۱۹۷۷۱۷۹ خاورمیانه انتخاب سردبیر
لوایح FATF و CFT در کمیسیون مجلس به تصویب رسیده است. قطعا این لایحه مزایای بسیاری برای جمهوری اسلامی ایران دارد که مطالعات و بررسی های دو ساله نهادهای مربوطه شاهد آن است.
پیگیری کردیم، حرف های منتسب به طرف روسی تایید نشد

دیپلماسی ایرانی: بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه در جلسه هفتگی خود با خبرنگاران در مقر وزارت امور خارجه به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به خروج شرکت های خارجی از ایران، سرانجام برجام چه خواهد شد، گفت: «هنوز قضاوت در این باره دور هست. با خروج غیرقانونی دونالد ترامپ از برجام برخی شرکت ها که در بازار امریکا سهم دارند یا امریکایی ها سهمداران آنها هستند، احساس نگرانی کرده اند و اقدام به خروج از کشور کرده اند. هنوز گفت وگوهای ما با طرف های اروپایی ادامه دارد و هنوز به نتایج مشخصی نرسیده است. اما وزارت امور خارجه برای پیگیری حقوق شرکت ها و طرف های ایرانی مطابق با منافع ملی به مذاکرات و رایزنی های خود در این رابطه ادامه خواهد داد.»

قاسمی در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات شبه جزیره کره با امریکا گفت: «مواضع کلی ما همیشه روشن بوده و ما از صلح و ثبات در شبه جزیره کره حمایت کرده ایم، ولی با توجه به تجربه ما در تعامل با امریکا به ویژه در دولت فعلی به ریاست ترامپ که از بسیاری از معاهده های رسمی و بین المللی از جمله برجام نسبت به رفتارهای امریکایی ها بسیار بدبین هستیم. ما نتایج مذاکرات را نمی دانیم اما به طرف کره ای توصیه می کنیم که با هوشیاری این مذاکرات را پیگیری کند.»

سخنگوی وزرات امور خارجه در مورد مواضع روس ها بر سر حضور ایران در سوریه و توافقاتی که گفته می شود با طرف اسرائیلی درباره حضور ایران در سوریه صورت گرفته است، گفت: «تا آن جا که اطلاع دارم اتفاق جدیدی نیفتاده، مواضع روس ها در قبال ایران و سوریه کاملا روشن است و با طرف های روسی همیشه ارتباط داشته ایم. دیدار روزهای گذشته روسای جمهوری ایران و روسیه نیز موید وضوح مواضع دو طرف است. حضور ما در سوریه به دعوت طرف سوری و برای مبارزه با تروریسم بوده که به موفقیت هایی نیز رسیده است. اخباری که در رسانه ها به نقل از طرف روسی نقل شد در پیگیری ها ما تایید نشد.»

وی درباره اعضای نشست کمیسیون مشترک کارشناسی برجام و این که گفته می شود تصمیمات آن بار حقوقی دارد یا خیر گفت: «امریکا به صورت غیرقانونی از برجام خارج شده و تمامی نهادها و افراد حقیقی و حقوقی در این باره مواضع خوبی اتخاذ شده است. برای اولین بار کارگروه کارشناسی برجام، 4+1 بدون حضور امریکا در تهران برگزار شد که نمایندگان ایران و کشورهای 4+1 در آن حضور داشتند و درباره برجام و این که چگونه می توانند تعهدات برجامی خود را انجام دهند، بحث شد و در سطح کارشناسی مورد بررسی قرار گرفت. موضوعات متعددی مطرح شد و قرار است که این مذاکرات همانند وضعیت فعلی که در فضای خوبی برگزار می شود، ادامه پیدا کند، و امیدواریم در سطح وزرای امور خارجه نیز برگزار شود. امیدواریم بعد از این مذاکرات بتوانیم به اطمینان و جمع بندی های لازم برسیم تا در نهایت بتوانیم تصمیم نهایی خود را درباره برجام و این که در آن بمانیم یا نمانیم اتخاذ کنیم.»

قاسمی درباره بررسی وضعیت معاهده CFT  و FAFT گفت: «در مورد این لایحه حدود دو سال مطالعات دقیق در وزارت دارایی، اطلاعات، امور خارجه و نهادهای ذی ربط دیگر صورت گرفته بود و تصور بر این بود که روز گذشته این لایحه به تصویب نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی برسد اما با توجه به مخالفت تعدادی از نمایندگان محترم و اصرار آنها بر این که باید اصلاحات دیگری در آن صورت بگیرد و تصور این که ممکن است این لایحه روز گذشته نتواند رای لازم را کسب کند، تصمیم مجلس بر این شد که برای دو ماه به تعویق بیفتد تا بعد از بررسی های بیشتر به رای گذاشته شود. البته این لایحه در کمیسیون مجلس به تصویب رسیده است. قطعا این لایحه مزایای بسیاری برای جمهوری اسلامی ایران دارد که مطالعات و بررسی های دو ساله نهادهای مربوطه شاهد آن است.»  

وی در ادامه افزود: «من خوش بینم اما پیش بینی نمی کنم، دو ماه آینده زمان طولانی است و امیدوارم که این لایحه تصویب شود و مشکل خاصی در این زمینه وجود نداشته باشد.»

وی همچنین پیام ویدئویی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل که درباره کم آبی در ایران منتشر شده است را مضحک، بچه گانه و ناپخته خواند و گفت که ملت فرهیخته ایران همان طور که همیشه خودش توانسته مشکلاتش را حل کند در این مساله نیز خود به تنهایی مشکلاتش را حل خواهد کرد و نیاز به کمک رژیم کودک کش اسرائیل ندارد.

وی درباره سفر نتانیاهو به اروپا و این که با وجود این که اروپایی ها از برجام حمایت کردند اما آنها نسبت به مسائل موشکی و منطقه ای ایران ابراز نگرانی ابراز داشته اند، گفت: «ما مواضع خود را به روشنی بیان کرده ایم. ما در منطقه به دنبال امنیت، ثبات و مبارزه با تروریسم هستیم و فکر می کنیم امنیت به دست نمی آید جز با یک همکاری جمعی. همه کشورهای منطقه باید برای تامین امنیت منطقه با یکدیگر گفت و گو و همکاری داشته باشند و یک کار جمعی را انجام دهند. آن چه متاسفانه وجود دارد جوسازی های رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی با بیان اتهامات واهی است. مواضع ما برای کسانی که از فکر و اندیشه لازم برخوردار هستند، روشن است و در عمل شاهد تلاش های ما در مبارزه با تروریسم و تامین امنیت منطقه بوده اند. بی شک بازنده این میدان و این بازی این رژیم اشغالگر و ایالات متحده به عنوانی حامی آن خواهد بود.»

وی درباره مواضع اروپا برای حفظ برجام گفت: «آن چه ما در تماس هایمان با اروپایی ها احساس کردیم اصرار بسیار آنها به حفظ برجام است. آنها از خروج امریکا از برجام بسیار ناخرسندند و به ما اصرار دارند که حتما در برجام بماند و می خواهند خودشان هم برجام را حفظ کنند. ما در حال رایزنی با آنها درباره چگونگی حفظ برجام هستیم. در داخل خود اروپایی ها و حتی در تماس آنها با دیگر کشورهای جهان بحث ها و رایزنی های بسیاری در حال انجام است تا بتوانند به تعهدات خود در برجام عمل کنند تا برجام حفظ شود. برای انجام این تعهدات باید یک سری مکانیسم جدید درباره مسائل انرژی، تجارت، بانکی، مراودات مالی، سرمایه گذاری، نفت و گاز و حمل و نقل تعریف شود تا خواسته های ایران تامین شود. ما با آنها دائما در حال رایزنی مرتب هستیم و آنها پیشرفت های خود را به طور مرتب به ما اطلاع می دهند و این مذاکرات ادامه خواهد یافت تا در نهایت به نتیجه برسد.»

قاسمی درباره عضویت ایران در سازمان شانگهای و مذاکرات دو روز گذشته این سازمان در چین گفت: «پروسه شانگهای یک پروسه پیچیده و طولانی است. ما عضو ناظر هستیم و خواستار عضویت کامل هستیم. باید یک سری اقدامات در ایران صورت پذیرد تا بتوانیم به عضویت شانگهای داریم. چیزی در حدود 30 یا 31 موافقتانه وجود دارد که کشور عضو باید آنها را امضا کند. موافقتنامه یک پروسه طولانی دارد. باید این لوایح به مجلس برود و به تصویب آن و شورای نگهبان برسد. خود لوایح بسیار طولانی و مفصل هستند که بررسی آنها زمان بر است. ما خواستار عضویت دائم در این نشست داریم. حضور آقای دکتر روحانی در نشست سران که دو روز گذشته برگزار شد، موید این حرف است. ایشان دیدارهای دو جانبه خوبی را با کشورهای عضو از جمله رئیس جمهوری روسیه داشتند. سفر ایشان سفر خوب و سودمندی بود و امیدوار هستم که این سفر ثمرات خوبی را برای کشور به ارمغان بیاورد.»

وی درباره اتهاماتی که درباره تنش های آبی عراق به ایران زده می شود گفت: «ما و عراق دو کشور همسایه هستیم که باید روابط خوبی را با یکدیگر داشته باشیم و این فراتر از دولت هایی است که در این کشور بر سر کار می آید. روابط مطلوب ایران و عراق دشمنانی دارد که تلاش می کنند در این روابط خلل ایجاد کنند و تلاش های مذبوحانه ای را در این رابطه انجام می دهند. با شناختی که از طرف عراقی داریم و نگاهی که جمهوری اسلامی ایران به این کشور دارد این تلاش های مذبوحانه آثار مخربی را داشته باشد. درباره مساله تنش آبی و اتهام انحراف آبی که به ایران زده می شود، اطلاع خاصی ندارم و شما را به افراد مطلع رجوع می دهم.» 

وی درباره اظهارات دکتر ولایتی درباره لزوم وجود نسخه فارسی برجام و تاکید ایشان بر لزوم نزدیکی بیشتر ایران به روسیه گفت: «ایشان 16 سال وزیر امور خارجه بوده و از چهره های فرهیخته و ارزشمند کشور هستند. این که گفته می شود سفر ایشان به روسیه از آقای دکتر ظریف بیشتر است، صحیح نیست. ایشان به عنوان مسئول امور بین الملل دفتر رهبری سفرهایی را به روسیه انجام داده اند. ایشان روابط بسیار خوبی با وزارت امور خارجه دارد و فعالیت های ایشان به هیچ وجه به معنای موازی کاری با وزارت امور خارجه نیست. من فکر نمی کنم که آقای ولایتی به دنبال یک رابطه یک بعدی در رابطه با روسیه باشند، ایشان بر اساس منافع ملی صحبت می کنند و حرف ها و اظهار نظرهایشان معنایی غیر از آن ندارد.»

قاسمی درباره نشست های ایران و کشورهای اروپایی درباره یمن گفتند: «ما گفت وگوهایی را با کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس و ایتالیا در مونیخ و رم داشتیم. ما تلاش داریم با توجه به وضعیت بغرنج و بسیار پیچیده که مردم یمن زیر بمباران ها تحمل می کنند، نظر کشورهای اروپایی را جلب کنیم تا راهکار انسان دوستانه ای را برای پایان دادن به مصیبت های مردم یمن پیدا کنیم. با همین هدف مذاکرات را شروع کرده ایم. این روند را ما سعی می کنیم ادامه بدهیم و باید در این چارچوب و مسیر جلوی بمباران بی رحمانه عربستان به یمن متوقف شود تا راه امدادرسانی و کمک به مردم یمن آغاز شود و امیدوارم در این زمینه به نتایج خوبی برسیم.»

انتشار اولیه: دوشنبه 24 خرداد 1397 / انتشار مجدد: یکشنبه 27 خرداد 1397

کلید واژه ها: بهرام قاسمی


نظر شما :