ایران در مقام دیپلماسی از کردها در برابر اردوغان دفاع کند
لزوم انتخاب کابوس داعش در برابر حامی آن
نویسنده: نوذر طهماسبی
دیپلماسی ایرانی: گرچه ایران نیز نسبت به تجاوز نظامی اردوغان به شمال سوریه واکنش منفی نشان داد اما بهتر است ایران به صراحت و قاطعیت در برابر اردوغان موضعگیری کند و از کُردها حمایت کند. ایران با تشکیل دولت کُردی در شمال سوریه مخالف است و همچون ماجرای استقلال شمال عراق با تشکیل دولت کُردی در شمال سوریه یا هر جای منطقه نیز مخالفت میکند اما جدال اردوغان و کُردها مستلزم موضع گیری صریح ایران در این بین است.
کُردها پیوندهای وثیق تاریخی و فرهنگی با ایران دارند. آنان همتباران ایرانیان و بخشی از ایران فرهنگی- تایخی هستند. کُردها نه با آمریکا، نه روسیه و نه اردوغان پیوندی ندارند ولی آنان منکر پیوندهای ژرف تاریخی و فرهنگی با ایرانیان نیستند.
اردوغان، فردی که داعیۀ امپراتوری و نوعثمانی گری دارد و حتی در گذشته در ترکستان موهومی او بخش هایی از خاک آذربایجان ایران نیز به عنوان قسمتی از امپراتوریاش با رنگ قرمز در نقشه خیالاتش نقش بسته بود؛ اکنون بی محابا به کُردها حمله میکند. حملهای که باید مقابلش ایستاد و به او نهیب زد که نباید سرکشانه در منطقه جولان دهد.
سلطان اردوغان که حمایتش از تروریسم و داعش بر کسی پوشیده نیست و زمانی طرح تشکیل دولت داعش در سوریه برای کنترل کُردهای منطقه را داشت؛ اکنون علیه کُردها لشکرکشی میکند، عفرین را جولانگاه پندارهای عثمانیگری خود کرده و کُردها را تروریسم میخواند.
نباید به ناحق منکر نقش کُردها در مقابله با داعش و بنیادگرایی در رقه، منبج، حلب، حسکه و دیرالزور شد.
عقل و احساس حکم میکند تا بین حامی داعش و کابوس داعش، دومی یعنی همتباران کُرد را انتخاب کرد. گرچه سیاست ورزی و رویکرد سیاسی دولت ایران نیازمند نوعی محافظه کاری و برانداز کردن معقولانه تحولات شمال سوریه است اما در سطح روشنفکری و مدنی حمایت از کُردها در چارچوب کشور سوریه و تأمل نقادانه از سیاستهای اردوغان در شرایط فعلی لازم به نظر میآید.
کُردها نیروی مهمی هستند که میتوانند سدّی محکم در برابر الگوی رفتاری اردوغان باشند تا شمال سوریه به باتلاقی مهم برای سیاستهای سلطان مبدّل شود. اردوغان اکنون باید در نزدیکیهای فرات سیلی محکمی بخورد تا بفهمد امپراتوریگری از طریق اسلحه و موشک حاصل نمیشود. از این قرار، بهتر است عفرین به جهنم و گورستان رجب طیب تبدیل شود.
اگر میگوییم کُردها ایرانی هستند مرادمان بحث تاریخ و فرهنگ است. گرچه سیاست و حقوق مرزها را جدا کرده اما تاریخ و فرهنگ، ایران فرهنگی را از بین نبرده است. از فرات تا سمرقند و بخارا اندیشه و آرمان ایرانشهر جولان میدهد تا اردوغان و اردوغانصفتان از ترس و اضطراب لحظهای آرام نگیرند. این یعنی اندیشه و فرهنگ ایرانی قلبها را شکافته و اندیشهها را تسخیر کرده است. رجب طیب باید بیاموزد که صدای پای اندیشهها از صدای پای مخوفترین ارتشهای دنیا رساتر است. اردوغان باید هراسان دست به شمشیر ببرد زیرا کُردهای ترکیه نیز همچون کُردهای سوریه و عراق خود را ایرانی میدانند و برایشان روشن است که «هر جا کُرد است، آنجا ایران است» و هر جا کُردی نفس میکشد، اندیشه و فرهنگ ایرانی زندگی میکند، خواه ترکیه، سوریه، عراق یا ایران باشد. بدینسان، مصلحت ایران این است که جلوی زیادهخواهیهای رجب طیب بایستد و در مقام دیپلماسی و بیان، نهیبوار از کُردها در برابر اردوغان حمایت کند.
الگوی رفتاری اردوغان شباهت بسیاری به سبک و سیاق عثمانی دارد تا جمهوری ترکیه که قانع به مرزهای آناتولی باشد. اکنون باید مقابل این آوازههای نوعثمانی گری ایستاد تا فردا «فیل سلطان یاد هندوستان» نیافتد و بیش از این ورای حد و مرزش طغیان نکند.
نظر شما :