روزهای خطرناگ سولیالیستها
ورشکستگی مادورو را به زیر میکشد؟
دیپلماسی ایرانی: براساس بررسی موسسه های اعتبارسنجی و نیز سازمان قدرتمند تجاری بین المللی ISDA، ونزوئلا توانایی عمل به تعهدات مالی خود را از دست داده است. گفته می شود که ورشکستگی دولت این کشور را تهدید می کند.
ونزوئلا که زمانی ثروتمندترین کشور آمریکای جنوبی به شمار می رفت پس از سال ها سوء مدیریت با شتاب به دامان ورشکستگی می غلتد. در بازارهای مالی موضوع بر سر پرداخت میلیاردها دلار است. ورشکستگی چه پیامدهای مشخصی برای ونزوئلا دارد؟
ونزوئلا کشوری است که دارای ذخائر وسیع نفتی است. با این حال این کشور هم اکنون گرفتار بحرانی است که آن را به سمت ورشکستگی سوق می دهد. نشانه های فزاینده آن را می توان در بازارهای مالی مشاهده کرد. سازمان تجاری بین المللی ISDA در این باره هشدار داد.
کارشناسان در این مورد با یکدیگر هم نظرند که سوء مدیریت دولت سوسیالیستی ونزوئلا را به ورشکستگی کشانده است. زمانی این کشور ثروتمند بود، اما حال از مدیریت بدی رنج می برد که از ویژگی های آن محدود و متکی کردن اقتصاد به صادرات نفت است. ۹۵ درصد درآمد ونزوئلا از فروش نفت به دست می آید.
سقوط بهای نفت در سراسر جهان ضربه سختی برای اقتصاد ونزوئلا بوده است. درآمد حاصل از فروش نفت در سال ۲۰۱۴ در این کشور بالغ بر ۳۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بود. این درآمد در سال ۲۰۱۶ به شدت کاهش یافت و به ۵ میلیارد و ۳۰۰ هزار دلار رسید. همچنین تورم شدید با نرخ حدود یکهزار درصد از ارزش پول این کشور به شدت کاسته است. واردات مواد غذایی و دارویی نیز رفته رفته گران تر شده است. هم اکنون می توان در خیابان های پایتخت ونزوئلا، کاراکاس، مردمی را دید که در زباله ها به دنبال یافتن غذا هستند.
به سختی بتوان گفت که دولت ونزوئلا هم اکنون ورشکسته است یا نه ، چون تعریف واحدی از اینکه چه موقع یک دولت ورشکسته می شود وجود ندارد. دولت ها حق اعلام ورشکستگی ندارند. این درحالی است که اشخاص می توانند زمانی که توانایی پرداخت قروض خود را نداشته باشند اعلام ورشکستگی کنند.
به طور معمول وقتی درباره ورشکستگی یک کشور سخن می گویند که دولت آن دیگر نتواند به تعهدات مالی خود عمل کند. ونزوئلا هم اکنون در چنین وضعیتی به سر می برد: طبق بررسی دو موسسه فیچ و استاندارد و پورز که اعتبار مالی شرکت ها و دولت ها را ارزیابی می کنند، ونزوئلا نتوانسته بهره وام هایی را که گرفته است به موقع پرداخت کند.
البته عدم پرداخت بهره وام هایی که یک دولت گرفته همیشه به معنای ورشکستگی آن دولت نیست. ممکن است که ونزوئلا بهره وام ها را بپردازد. از این رو دو موسسه یاد شده بیشتر بر این موضوع تاکید می کنند که ونزوئلا برای پرداخت بهره وام هایی که گرفته دچار محدودیت یا مشکل شده است. هنوز نمی توان گفت که آیا ونزوئلا در طولانی مدت ورشکسته خواهد شد یا نه و باید دید که ناتوانی این کشور در به جا آوردن تعهدات مالی اش موقتی است یا رفع خواهد شد.
در تعیین اینکه یک کشور ورشکسته است یا نه در کنار نظر موسسه هایی چون فیچ و استاندارد و پورز، سازمان تجاری بین المللی ISDA هم نقش ایفا می کند. این سازمان نظر دو موسسه یاد شده را تأیید کرده است.
نیکلاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا، اعلام کرده که کشورش حاضر به مذاکره با طلبکاران است. هدف مادورو این است که از طریق مذاکره طلبکاران را راضی به بخشش قروض یا به تمدید مدت ادای قروض بکند. روسیه که یکی از معدود متحدان ونزوئلاست با ایجاد تسهیلات برای پرداخت قروض این کشور موافقت کرده است.
ورشکستگی دولت ونزوئلا می تواند موجب سرنگونی رئیس جمهور این کشور شود. کارشناسان امور سیاسی ونزوئلا می گویند که بسیاری از سوسیالیست ها دارای سهام کنسرن نفتی PDVSA هستند و امکان دارد ثروت خود را از دست بدهند. از این رو فشار بر مادورو زیاد است تا نگذارد دولت ورشکسته شود.
منبع: دویچه وله/ مترجم: روزبه آرش
نظر شما :