چهل و سومین بخش از سلسله یادداشت های جدید سرکیس نعوم:
ضعیف ظاهر شدن الازهر در رشد افراطگرایی موثر بوده است
دیپلماسی ایرانی: امسال برای هفتمین سال متوالی است که دیپلماسی ایرانی یادداشت های سرکیس نعوم را منتشر می کند. این یادداشت ها بعد از سفر وی به امریکا و دیدارش با مقامات فعلی و سابق امریکایی به طور مرتب در روزنامه النهار منتشر شده است. به دلیل تغییراتی که در روزنامه النهار ایجاد شده نتوانستیم به همه این یادداشت ها دسترسی داشته باشیم اما آن دسته از یادداشت هایی که امکان دسترسی به آنها وجود داشته و از اهمیت و جذابیت بالایی برخوردار بوده است را تهیه و منتشر می کنیم. در این جا چهل و سومین بخش از این یادداشت ها را می خوانید:
به یکی از بارزترین و مطلع ترین ایرانی های مقیم نیویورک گفتم: «روسیه عربستان و ایران را بعد از فوت ملک عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه سابق عربستان، راضی کرد که در سطح عالی درباره موضوع یمن و قضایای دیگر گفت وگو کنند. در آخرین لحظه عربستان از حضور در جلسه عذرخواهی کرد در حالی که وزیر امور خارجه ایران به محل جلسه رسیده بود. شاید چون ترامپ رئیس جمهور امریکا شده بود، عربستان نظرش را عوض کرد. اما شاید هم اشتباه کرد برای این ترامپ هنوز قدرت را به دست نگرفته بود، در یمن هم برای عربستان نمی جنگید. بعد از آن مقادیر متنابهی سلاح فروخت تا برای شهروندانش فرصت شغلی ایجاد کند.»
نظر داد: «آیا عربستان می تواند بجنگد و از خودش دفاع کند؟ آیا ارتش حرفه ای دارد، یا این که نیروهای متفرقی هستند که به دلیل مسائل داخلی به وجود آمده اند.»
سپس گفت: «ما در عربستان هیچ طمعی نداریم. می خواهیم با آن زندگی کنیم. قطعنامه 598 شورای امنیت که به جنگ عراق – ایران پایان داد، بندی دارد که بر لزوم تفاهم میان عراق و ایران و کمک به آنها برای حل مشکلات مربوط به امنیت و مرزهایشان تاکید کرده است. ما همیشه پیشنهاد داده ایم و همچنان هم پیشنهاد می دهیم که این توافق را تعمیم دهیم. این ماده را بگیریم و توسعه اش دهیم و از خلال آن با عربستان به توافق برسیم تا همه قضایای مورد اختلاف را حل کنیم.»
در آخرهای دیدارمان به موضع افراط گرایی یا تندروی اسلامی پرداختیم. گفت: «این افراط گرایی چشمه های متعددی دارد که با تو موافقم بارزترین آن وهابیت است، و همچنین عدم ورود الازهر که میانه رو است برای این که نقش لازم را بر عهده بگیرد تا این چشمه ها خشک شوند. عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر خواستار به روزرسانی اسلام شد اما الازهر علنا با آن موافقت نکرد. علما در عربستان اکثرشان تندرو هستند. ما وقتی که عربستان برخی از نظامیانش را به سوریه فرستاد که به داعش و تندروها پیوستند، متعجب نشدیم.»
بعد در آخر گفت: «ما به هر حال تماس هایمان با امریکایی ها را قطع نمی کنیم.»
ادامه دارد...
نظر شما :