جنگی که خط قرمزها را زیر پا گذاشت

پیام های نبرد جدید دمشق

۰۲ فروردین ۱۳۹۶ | ۲۱:۳۸ کد : ۱۹۶۸۰۱۷ اخبار اصلی خاورمیانه
بعضی از دیپلمات های عرب بر این اعتقادند که سقوط بعضی مسلمات و اصولی که پیش از این غیرقابل قبول می آمد اکنون به معنای نوعی تغییر خط قرمزهاست که نشان می دهد نشست اخیر آستانه تا چه حد ناموفق بوده است.
پیام های نبرد جدید دمشق

دیپلماسی ایرانی: مراجع ناظر بر اوضاع سوریه بر این اعتقادند که درگیری شدید اخیری که در دمشق شعله ور شده نشان می دهد که مساله سوریه وارد مرحله تازه ای شده و قواعد رویارویی حکومت با مخالفانش وارد مسیر دیگری شده است که هیچ آینده ای را نمی توان برای آن تصور کرد.

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، منابع مطلع غربی می گویند که تحولاتی به وجود آمده که اصول ثابت بین المللی بر سر سرنوشت دمشق، پایتخت سوریه را تغییر می دهد. به گفته این منابع پیش از این از سوی جامعه جهانی تصمیمی گرفته شده بود مبنی بر این که دمشق، پایتخت سوریه سقوط نکند، این تصمیم از زمان دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق ایالات متحده امریکا گرفته شده است. با وجود تحولات اخیر به نظر می رسد این تصمیم همچنان به قوت خود باقی است اگر چه تلاش هایی برای تغییر موازنه در دمشق برای فشار به حکومت بشار اسد آغاز شده است.

منابع آگاه می افزایند که تمامی حامیان منطقه ای مخالفان سوری تا پیش از این به تصمیم جهانی در این رابطه احترام می گذاشتند، اما تحولات نظامی اخیر که در دمشق روی داده نشان می دهد که این توافق دیگر همانند سابق معتبر نیست و سقوط دمشق دیگر خطر قرمز محسوب نمی شود، این بدان معناست که تمایل جهانی به سمت سرنگونی دمشق متمایل شده است.

به گفته این منابع در روزهای اخیر تغییراتی به وجود آمده که در پرونده سوریه بی سابقه است، تا آن جا که اسرائیل علنا اعلام می کند که اهدافی را در داخل سوریه بمباران می کند و دمشق نیز برای نخستین بار از موشک های زمین به هوا علیه جنگنده های اسرائیل استفاده می کند. این در حالی است که بعضی از ناظران بر این اعتقادند که حمله موشکی سوریه علیه جنگنده های اسرائیلی در حقیقت پیامی از سوی روسیه و ایران به اسرائیل بوده است مبنی بر این که اسرائیل نباید به معادله جاری در سوریه بی اعتنا باشد و بدون توجه به اصول ثابت حاکم بر سوریه فقط به فکر پیگیری منافع خودش بیفتد. عده ای نیز خلاف این نظر معتقدند و می گویند که حمله اسرائیل تمردی از سوی این رژیم علیه موافقت ها و تسویه حساب هایی است که در امور سوریه صورت گرفته است.

بعضی از دیپلمات های عرب بر این اعتقادند که سقوط بعضی مسلمات و اصولی که پیش از این غیرقابل قبول می آمد اکنون به معنای نوعی تغییر خط قرمزهاست که نشان می دهد نشست اخیر آستانه تا چه حد ناموفق بوده است. این دیپلمات ها می گویند که خودداری مخالفان از حضور در نشست آستانه نشان از تشدید مخالفت ها با توافق روسیه – ترکیه دارد که فردای پایان جنگ حلب به دست آمد، در عین حال نشان می دهد که نشست ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه با رجب طیب اردوغان، نخست وزیر نیز نتایج ضعیفی در بر داشته است.

دیپلمات های عرب همچنین می گویند که تحرکات اخیر مخالفان سوری در پایتخت سوریه از یک سو و زمزمه گشودن جنگی جدید در شهر حماه از سوی دیگر به معنای تلاش برای از بین بردن معادله ای است که حکومت سوریه و ایران بعد از سقوط حلب تعریف کردند. معادله ای که به موجب آن حکومت سوریه و ایران امیدوار بودند به زودی درگیری های نظامی در سوریه پایان یابد.

این منابع می گویند که گشودن جبهه دمشق با وجود تمامی ابعاد و محدودیت هایش می خواهد پیام روشنی را به حکومت سوریه و متحدان آن در آستانه مذاکرات ژنو 5 بدهد که قرار است در 23 ماه جاری میلادی برگزار شود.

بسیاری از ناظران نیز بر این اعتقادند که شعله ور شدن جبهه های جدید، به ویژه در دمشق می تواند نشان از تغییر شرایط بازی بر اساس دیدگاه دولت جدید امریکا در جهت درگیر شدن بیشتر در عرصه سوریه بر اساس پیمان های جدیدی باشد.

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: سوریه جنگ در دمشق


نظر شما :