اردوغان: روسیه، ایران و ترکیه نقش مهمی در راهحل سوریه دارند
رئیس جمهور ترکیه در گفت وگویی با یک روزنامه قطری، به برخی از مسایل مهم منطقه ای پرداخت و اعلام کرد آنکارا دستور کار مخفی با دوحه ندارد .
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه در آستانه سفر خود به قطر و در اولین گفت وگوی خود با روزنامه «العرب» قطر به روابط ترکیه ودوحه و مهم ترین مسایل منطقه ای از سوریه گرفته تا مصر پرداخت .
وی روابط ترکیه و قطر را به ویژه پس از تشکیل شورای موسوم به «شورای عالی همکاری استراتژیک»، «راهبردی» خواند و افزود ترکیه جدول کار با دستور کار محرمانه با قطر ندارد.
اردوغان در خصوص مسأله سوریه گفت از سال 2012 و آغاز حوادث سوریه ، ترکیه سعی کرده با عربستان سعودی و قطر هماهنگی و همکاری مستقیم برای آنچه وی آن را «امنیت و آرامش ملت سوریه» نامید، داشته باشد و در ادامه گفت تبادل نظرهای کنونی فرصتی طلایی برای حل این مسأله خواهد بود.
رئیس جمهور ترکیه در خصوص هماهنگی روسی-ایرانی-ترکیه در پرونده سوریه گفت: این کشورها نقش های مهمی برای راه حل چندجانبه سوریه دارند.
وی در ادامه مصر را یک کشور موثر در منطقه توصیف کرد و گفت ترکیه روابط تاریخی مهمی با مصر دارد و اکنون مشکلی با این کشور ندارد.
بخشی از این مصاحبه به شرح زیر است:
++روابط قطر-ترکیه رابه ویژه پس از ایجاد شورای عالی همکاری راهبردی میان دو کشور چگونه ارزیابی می کنید؟
***همانطور که می دانید روابط قطر و ترکیه در تمامی جهت ها، خصوصا در سال های اخیر پیشرفت سریعی داشته و اکنون به سطح «راهبردی» رسیده است. شیخ «تمیم بن حمد » (امیر قطر) در دسامبر 2014 به ترکیع آمد و در آن سفر بر تاسیس کمیته عالی راهبردی توافق کردیم و این گامی بسیار مهم بود.
وی در ادامه گفت: همکاری میان آنکارا و دوحه برای آینده منطقه بسیار مهم است و این پیام را برای تمام کسانی که نگران این موضوع هستند ، میفرستم: « ما هیچ جدول کار محرمانه یا دستور کار سری قطر نداریم، ما هیچ دیدگاه مغایر یا آنچه علنا اعلام کرده ایم، نداریم» . تمامی کشورها را بار دیگر دعوت دعوت می کنیم که دامنه همکاری بینمان را گسترش دهیم.
اردوغان در ادامه بر حفظ سطح روابط سیاسی و نظامی و دفاعی با قطر به ویژه پس از ایجاد یک پایگاه نظامی ترکیه ای در قطر تأکید کرد.
++ آیا هماهنگی ترکیه با قطر و عربستان در مسأله سوریه می تواند منجر به تغییری به نفع معارضان سوری شود؟
*** اول و قبل از هر چیزی مایلم این حقیقت را بگویم که ما از آغاز حوادث سوریه در سال 2011 با عربستان سعودی و قطر به خاطر امنیت و آرامش مردم سوریه –به تعبیر وی- به صورت مستقیم در تماس و هماهنگی بودیم، می خواهیم خونریزی در این کشور تمام شود؛ شهرهای سوریه تخریب و زیرساخت های آن نابود شد، ما دائما برای صلح در اولین زمان ممکن تلاش می کنیم، سفر دوره ای ما در منطقه که شامل بحرین، عربستان و قطر است، فرصتی طلایی برای محکم شدن روابط و تبادل نظرات درباره مسایل منطقه ای و در مقدمه آنها موضوع سوریه خواهد بود.
++ افق هماهنگی ترکی-روسی- ایرانی در پرونده سوریه چیست؟
*** بگذارید از این قضیه با در نظر گرفتن سه مسأله مهم سخن بگویم: روسیه به صورت نظامی در سوریه از سپتامبر 2015 حضور دارد و ایران بر نظامیان شیعه مورد حمایت دولت سوریه تأثیر دارد ، ما مرزهای طولانی با سوریه داریم و اکنون نزدیک به 3 هزار آواره سوری را در خاک خود جای داده ایم و به همین دلیل بار بسیاری را متحمل می شویم. این کشورها نقش های بسیار مهمی در راه حل چندجانبه موضوع سوریه بازی می کنند.
صلح در سوریه در وهله اول به نفع دولت سوریه و در وهله دوم به نفع این سه کشور است. آتش بس در حلب و مذاکرات آستانه بدون شک گام هایی جدی است . اخیرا کورسویی از نور امید دیده شده است و ما نباید این نور را خاموش کنیم بلکه باید در روشن تر کردن آن بکوشیم و به همین دلیل مذاکرات ژنو در 20 فوریه در تحقق این هدف بسیار مهم است و معتقدم در کنار انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا ، تلاش کشورهای منطقه در حل مسأله سوریه موثر خواهد بود.
++ مصر در تمامی زمان ها کشوری موثر در منطقه بوده است؛ حل بحران در آن را چگونه می بینید؟
*** مصر از تأثیرگذارترین کشورهای منطقه است، ما روابط تاریخی مهم و محکمی با مصر داریم، ما هیچ مشکلی با مصر نداریم اما روابط دیپلماتیک ما اکنون در حد «کاردار» است. این در حالی است که روابطمان در زمینه اقتصاد و تجارت ادامه دارد و اینها گام های مهمی است.
نظر شما :