جعفری: حساسیتها درباره حضور سردار سلیمانی در عراق را درک نمیکنم
وزیر امور خارجه عراق در گفت وگویی تفصیلی با یک روزنامه مصری به شرح وقایع و تحولات منطقه پرداخت و اعلام کرد، روابط میان قاهره و بغداد در مرحله آتی شاهد فضاهای گسترده تری خواهد شد.
به گزارش ایسنا، ابراهیم جعفری، وزیر امور خارجه عراق در مصاحبه با روزنامه الاهرام درخصوص پیام های دیدارش با عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر در این زمان و بازده این دیدار بر آینده روابط مصر و عراق و همچنین تاثیر آن بر تلاش های عراق در زمینه مبارزه با تروریسم به ویژه در مورد روند آزادسازی موصل گفت: دیدار با عبدالفتاح سیسی وجوه مختلفی داشت چراکه برخی بسیاری از وجهه فرهنگی این رئیس جمهور را نمی شناسند اما او گنجینه فرهنگی برجسته و درکی از فضای فرهنگی عربی دارد. ما در این دیدار در این خصوص صحبت کردیم به ویژه در مورد فعال سازی بعد فرهنگی در مرحله کنونی برای پر کردن خلأ و شکاف ها در مقابل تررویسمی که از نبود این بعد فرهنگی سوءاستفاده می کند و گروه هایی از جوانان را به کار می گیرد.
وی افزود: اما در مورد رویکرد سیاسی این دیدار باید بگویم که این دیدار بر دیدگاه رئیس جمهور مصر برای توسعه نظام های سیاسی در منطقه برای جلوگیری از مداخله های تروریستی متمرکز بود و تحولات آزادسازی موصل نیز از توجهات رئیس جمهوری مصر بنا به پیشینه نظامی وی دور نمانده بود. وی در مورد تحولات این عملیات و نظارت بر اوضاع آینده جویا شد.
جعفری ادامه داد: این دیدار همچنین به امکانات موجود برای تحکیم روابط مصر و عراق و راه های توسعه این روابط و ایجاد فضاهای گسترده تر مقابل این روابط پرداخت و رئیس جمهوری مصر بر پشتیبانی و حمایت کشورش از عراق در جنگ علیه تروریسم در زمینه امنیتی و اطلاعاتی تاکید کرد. در این دیدار همچنین به بررسی امکان ایجاد تسهیلات برای سفر و اقامت عراقی ها در مصر به ویژه در مورد ویزای آنها پرداختیم. ما در این دیدار به فرصت ها و امکانات سرمایه گذاری مشترک نیز پرداختیم به ویژه مصر ظرف سال های مدیدی سابقه همکاری با عراق را داشت و عراقی ها در برخی مرحله ها میزبان میلیون ها مصری شدند. ما تلاش کردیم که در این دیدار شرایط را به سمت همبستگی و عمیق تر کردن بیشتر روابط مشترک سوق دهیم. رئیس جمهوری مصر نیز از جانب خود بر تمایلش برای حفظ حاکمیت، وحدت، ثبات، امنیت و استقلال عراق و مخالفت با مداخله در امور داخلی این کشور تاکید کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی عراق در پاسخ به اینکه آیا مصر از مقادیری از نفت عراق برخوردار خواهد شد، گفت: این مساله به صورت تفصیلی در دیدار وزیر نفت عراق با همتای مصری اش و حاشیه نشست سازمان کشورهای عربی تولیدکننده نفت در قاهره در روز پنجشنبه گذشته مورد بررسی قرار گرفت.
موصل
ابراهیم جعفری در ادامه درباره کندی در عملیات ارتش عراق در موصل گفت: بی شک کند بودن عملیات نظامی از عمد صورت می گیرد و این تصمیم عراق است و ما می خواهیم از زمان استفاده کرده تا اهداف عملیات را محقق سازیم به ویژه اینکه دشمن ما که داعش است، از ساکنان غیرنظامی به عنوان سپرهای انسانی استفاده می کند و در نتیجه سریع انجام دادن عملیات به ضرر شهروندان خواهد بود و این معادله بسیار دقیق است که باعث می شود توجیهات برای کند بودن عملیات واقع بینانه باشد تا زمان کافی فراهم شود خللی به تعهدات انسانی در قبال شهروندان صورت نگیرد. من در این خصوص تاکید دارم که عراق با تمامی قدرت برای آزادسازی موصل تلاش می کند و عملیات با روند خوبی انجام می شود.
جعفری در پاسخ به سوال الاهرام پیرامون اینکه سوال هایی مبنی بر نقش سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در نبرد آزادسازی موصل و دیدار وزیر خارجه عراق با وی مطرح است، تاکید کرد: دوست دارم در این زمینه تاکید کنم که بسیج مردمی بخشی از نیروهای مسلح عراق است و رهبری آن بر عهده حیدر العبادی، نخست وزیر عراق و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق است اما در مورد سردار قاسم سلیمانی باید بگویم که وی فقط یک مستشار است و نقشش از دادن مشورت به نیروهای مسلح فراتر نمی رود و بیشتر از این نیست و من اینجا این سوال را می پرسم که چرا این همه حساسیت نسبت به یک مستشار ایرانی وجود دارد در حالی که در عراق ده ها مستشار از ایالت متحده، انگلیس، کانادا و کشورهای دیگر هستند. به همین دلیل کمک گرفتن از مستشاران در عراق مساله محرمانه نیست و ما از مستشاران در زمینه خاصی کمک می گیریم و کاملا مقوله مداخله آنها در امور داخلی مان را که یک مساله دیگری می شود، رد می کنیم.
طرح سازش ملی
وی در پاسخ به طرح سازش ملی که توسط عمار حکیم، رهبر ائتلاف ملی با هدف تحقق آشتی میان مردم عراق مطرح شده و اینکه آیا توافق ملی درباره این طرح وجود دارد یا اینکه اهل تسنن همچنان محافظه کارانه با این طرح تعامل می کنند، گفت: این طرح قبل از یک دوره زمانی حدود شش ماه تا یکسال مطرح شد و گروهی از شخصیت های سیاسی از جمله فرستاده ویژه سازمان ملل به عراق به تبلیغ این طرح پرداختند و سند خوبی برای ادامه کار در این طرح جهت اجرایی کردن آن آماده شد و عمار حکیم توجهاتش در این خصوص ادامه داد و ما امیدواریم که وی در تلاش هایش برای تحقق آشتی ملی موفق شود. علاوه بر وی فرستاده سازمان ملل نیز در این خصوص تلاش می کند و در هر حال ما نیازمند سازش ملی هستیم تا فاصله میان گروه های سیاسی کمتر شود و تحکیم پایه های نظام می طلبد که سازش ملی در موازات با عملیات نظامی و امنیتی ادامه داشته باشد.
حلب
این مقام عراقی درباره تحولات اخیر در حلب و پیامدهای بحران سوریه بر اوضاع عراق تصریح کرد: نمی توان گفت که بحران در یک کشوری بر کشور مجاور دیگر که نزدیک به آن نیز است، تاثیر نمی گذارد چراکه پیامدهای بحران در یک کشور بر کشورهای دیگر به ویژه اگر ارتباط جغرافیایی و تاریخی با هم داشته باشند، همانند آنچه در عراق و سوریه شاهد آن هستیم، تاثیر می گذارد و گرنه ترور سفیر روسیه در ترکیه چگونه باید در مورد آن برداشت صورت بگیرد؟ آیا این ترور ربطی با رخدادهای حلب نداشت؟ یقینا داشت. در نتیجه میان رخدادها در حلب و عراق رابطه وجود دارد. همچنین پیروزی ها در موصل و رخدادها در سوریه تاثیر می گذارد و هر دو کشور در وضعیت جنگی مشترک هستند هرچند که میدان های این جنگ فرق می کند اما آن جنگی واحد علیه تروریسم است. ما باید تمامی اختلافات جانبی، چه محلی، منطقه ای یا بین المللی را برای برخورد با خطر روزافزون تروریسم کنار بگذاریم.
نشست سه جانبه ایران، ترکیه و روسیه
وی در پاسخ به اینکه آیا عراق نیازمند دیدار سه جانبه ای میان روسیه، ترکیه و ایران است همانند آنچه که اخیراً در مورد سوریه صورت گرفت، گفت: زمانی که نیازی برای هماهنگی در سطح اطلاعاتی و امنیتی وجود داشته باشد ما در درخواست برای چنین دیداری تردیدی به خود راه نمی دهیم چراکه دشمنی وجود دارد که ما با آن رودررو هستیم که اصرار داریم نبرد با این دشمن را فیصله دهیم.
اختلافات با ترکیه
ابراهیم جعفری در پاسخ به اینکه حیدر العبادی چند روز قبل در محدود شدن دامنه اختلافات با ترکیه صحبت کرد و تا چه میزان ممکن است این امر در زمانی کوتاه حل شود و آیا این اظهارات حکایت از پایان بحران با آنکارا دارد که ناشی از اعزام نیروهای ترکیه ای به اردوگاه بعشیقه در موصل است، تاکید کرد: روابط با کشورهای جهان بالاخص با کشورهای همسایه حتی در زمان بحران ها قطع نشده است و عراق به گزینه حفظ این روابط پایبند است. با اینکه حاکمیت عراق به دلیل مداخله نظامی ترکیه در اردوگاه بعشیقه نقض شد اما ما نخواستیم که روابط با ترکیه را بحرانی تر کنیم. با وجود اینکه مسئولان ترک اظهارات رسانه ای را مطرح ساختند که ما از آن راضی نبودیم اما ما معتقدیم که اشتراک جغرافیایی وجود دارد و قابل تغییر نیست. ما به ابعاد مربوط به ارتباط جمعیتی میان مردم عراق و ترکیه پایبند هستیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا نیروهای ترکیه ای در اردوگاه بعشیقه نقشی در نبردها علیه داعش در موصل داشتند، گفت: آنها در هیچ یک از عملیات نظامی شرکت نکرده و به هیچ وجه نقشی نداشتند.
توانمندی عراق برای مقابله با چالش های خارجی
وی در پاسخ به این سوال که چگونه توانایی عراق را برای حفظ انسجامش در رویارویی با چالش های داخلی و خارجی ارزیابی می کند، گفت: عراق توانایی اش برای حفظ انسجام و وحدت خود در دو سطح را ثابت کرده چراکه در سطح نظامی ارتش، پلیس، بسیج مردمی، پیشمرگ ها، نیروهای مبارزه با تروریسم و عشایر در جنگ علیه داعش حضور دارند و من اینجا به این مساله اشاره می کنم که در نیروهای بسیج مردمی افرادی از اهل تسنن، تشیع، مسیحی ها و ایزدی ها حضور دارند و در سطح سیاسی نیز باید بگویم که گروه های عراقی شاهد هم گرایی گسترده ای بین خود بوده و به وحدت نزدیک شده اند و همگان نشان دادند که توانایی را برای فراموش کردن و پشت سر نهادن تمامی اختلافات دارند و این مساله امیدبخش است و بی شک پیروزی های نظامی حاصل شده علیه داعش نتیجه وحدت در گفتمان سیاسی است که تروریسم را محکوم می کند و به وحدت، تمامیت ارضی و استقلال عراق و وحدت در تحرکات نظامی پایبند است و تمامی اینها نتیجه طبیعی این تحولات مثبت در عراق است.
وی در آخرین سوال در پاسخ به چالش های خارجی نیز گفت: این مساله در گرو آمادگی یک کشور برای پذیرش این چالش ها است. چالش خارجی معمولا به تنهایی نمی تواند ضرر برساند مگر اینکه ابزارهای داخلی داشته باشد که فضا را برای گسترش تاثیرات این مداخله خارجی فراهم می کند اما این فضا در عراق وجود ندارد و در نتیجه رویکرد داخلی مستحکمی علیه چالش خارجی وجود دارد.
نظر شما :