دیدبان روسیه: جایزه منطقه ای کتاب سال ایران و اسلام با هدف شناسایی و معرفی آثار علمی ارزشمند در دو رشته مطالعات اسلامی و ایرانی، برای اولین بار عصر امروز در کتابخانه ادبیات خارجی مسکو برگزار شد.
به گزارش دیدبان روسیه این جایزه شامل سه بخش تالیف، ترجمه و تصحیح در منطقه روس زبان است و موضوعات در رشته مطالعات اسلامی شامل معارف اسلامی، تاریخ اسلام، پیامبر اسلام، رجال، اخلاق، علوم قرآنی، حدیث، ترجمه متون اسلامی، قرآن پژوهی و تفسیر، فقه و حقوق، علم کلام و فلسفه را در بر می گیرد.
در رشته مطالعات ایرانی نیز موضوعات این جایزه شامل زبان و زبان شناسی ایرانی، مردم شناسی، تاریخ علم در ایران، شعر و ادب فارسی، تاریخ ایران، هنر و معماری ایرانی، تاریخ و تمدن ایران باستان، ترجمه آثار اندیشمندان ایرانی، مطالعات ایران امروز بود.
یک گروه از برجسته ترین اسلام شناسان روسیه تحت سرپرستی پروفسور پرزوروف اسلام شناس شهیر و عضو آکادمی علوم روسیه داوری آثار اسلام شناسی و یک گروه از برجسته ترین ایران شناسان روسیه تحت سرپرستی پروفسور میخاییل ناومکین عضو آکادمی علوم روسیه ارزیابی و داوری آثار واصله به دبیرخانه را به عهده داشتند.
آثار برتر و نفرات برگزیده در مراسمی که به همین مناسبت عصر امروز همزمان با نمایشگاه کتاب "نان فیکشن" در کتابخانه ادبیات خارجی (رودامینو) مسکو برگزار شد که مقامات علمی و فرهنگی ایران و روسیه در آن حضور داشتند.
گفتنی است رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه با همکاری دبیرخانه جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، موسسه خانه کتاب ایران، بنیاد بین المللی ایران شناسی – مسکو، بنیاد مطالعات اسلامی- مسکو، انستیتو اطلاعات علوم اجتماعی آکادمی علوم فدراسیون روسیه، انستیتو شرق شناسی آکادمی علوم فدراسیون روسیه جایزه منطقه ای کتاب سال اسلام و ایران در حوزه روس زبان را برگزار کردند.
► معرفی آثار برتر اول تا سوم و نظرات داوری مسابقه نخستین جایزه منطقه ای "کتاب سال: ایران. اسلام" بخش ایران به همراه شرح مختصر دیگر آثار:
مقام اول: ایوانف آ. آ. آثار مسی و برنزی (برنجی) ساخت ایران در نیمه دوم قرن چهاردهم- نیمه قرن هجدهم/ آ. آ. ایوانف، موزه دولتی ارمیتاژ. – سنت پترزبورگ: انتشارات دولتی. 2014، 304 ص. مصور.
معرفی اثر:
کاتالوگ مذکور برای نخستینبار به معرفی بزرگترین مجموعه محصولات مسی و برنزی (برنجی) ساخت ایران در نیمه دوم قرن چهاردهم تا اواسط قرن هجدهم میپردازد و شامل معرفی 162 قطعه میباشد. در کاتالوگ حاضر بخش قابلتوجهی به مقالهای با موضوع توسعه تولید فلز در ایران اختصاص داده شدهاست و در آن توجهای ویژه به مسائل تاریخگذاری آثار، تقسیمبندی زمانی هنر ایران و موقعیت اجتماعی استادان مسگر شدهاست. مطالعه اثر مذکور به مورخین، کارشناسان هنر ایران و باستانشناسان پیشنهاد میگردد.
مقام دوم: آداماوا، آ. ت. چشمانداز ایرانِ پیسِتسکی از انزلی تا تهران. انتشارات: ارمیتاژ. سنت پترزبورگ. 2015، 208 ص.
معرفی اثر:
این کتاب به چشم انداز ایران، از منظر پاول یاکولویچ پیسِتسکی اختصاص داده شده است. چشم اندازی که اتفاقات سفارت روسیه در دوره ریاست سپهبد آ. ان. کروپاتکین را بیان می کند. وی در سال 1895 "جهت اجرای دستورات ویژه و فوری"- تهیه گزارش تاجگذاری امپراتور نیکلای دوم- به تهران اعزام شده بود.
چشم انداز پیسِتسکی اثری تاریخی منحصر به فردی است که اجازه می دهد بارها و بارها به عنوان مسافر روس و اروپایی قرن نوزده، ناظر مناظری بدیع همچون جاده بندر انزلی ایران در ساحل جنوبی دریای خزر تا پایتخت ایران باشید. در این میان تصاویر زمینه ای پست باتلاقی گیلان، رشته کوه پرابهت البرز، استپ های بی انتها، شهرها و روستاها، کاخ ها و کاروانسراها از برابر دیدگان مشاهده گران می گذرد.
تکنیک عالی نقاشی آبرنگ ارزش ویژهای به اثر پیسِتسکی بخشیده است. اثر مذکور جهت مطالعه متخصصین و طیف گسترده ای از خوانندگان علاقه مند به تاریخ روابط متقابل روسیه و ایران در نظر گرفته شده است.
مقام سوم: رازی، نجمالدین. مرصاد العباد. ترجمه از فارسی، مقدمه، توضیحات و اعلام: ام. گ. کاظیموف. باکو: 2014.
معرفی اثر:
مرصاد العباد نجم الدین رازی یکی از آثار مهم با موضوعیت تصوف می باشد. این اثر به سال 1223 نگاشته شد و هم در محافل تصوف و هم در میان افراد تحصیلکرده محبوبیت بسیاری یافت. اثر ذکرشده متشکل از پنج فصل و چهل بخش می باشد و به مجموعه مسائل تئوری و عملی تصوف پرداخته است. علاوه براین، دیدگاه های نجم الدین درخصوص پیدایش جهان، جایگاه انسان در جهان و تقدیر وی شرح داده می شود.
مطالعه این اثر به متخصصین حوزه عرفان و اسلام، فلسفه قرون وسطی، ادبیات و فرهنگ پیشنهاد می گردد.
► معرفی آثار برتر اول تا سوم و نظرات داوری مسابقه نخستین جایزه منطقهای "کتاب سال: ایران. اسلام" بخش اسلام
مقام اول: مومینوف، آ. ک. مذهب حنفی و تاریخچه آن در آسیای مرکزی- آلماتی:انتسکلاپدیاسی، 2015.
معرفی اثر:
مونوگرافی حاضر اثر مومینوف – محقق اسلام شناس و عرب شناس – به پژوهش با موضوع نقش و دانش متکلمان مذهب حنفی و تاریخ آسیای میانه در قرون هشتم تا پانزدهم اختصاص یافته است. این اثر براساس نسخه خطی بومی ترکان و مغولان محمود بن سلیمان الکفوی (متوفی در سال989/1581) "کتائب أعلام الأخیار من فقهاء مذهب النعمان المختار" نگاشته شده است و در آن به نقش کلیدی متکلمان حنفی در تعاملات متقابل اسلام و سنن فرهنگی بومی، انطباق آن در منطقه با ترکیب قومیتی مختلف، بویژه اقتصاد، فرهنگ، آداب و رسوم و اعتقادات نشان داده شده است. علاوه بر این، تاریخ حوزه علمیه در آسیای مرکزی به تصویر کشیده می شود. حوزه علمیه ای که انسان های بزرگی با آثاری برجسته با موضوع توسعه تمدن اسلامی به جهان معرفی کرد.
مقام دوم: تانِیوا- سلامتشایوا لولا ظریفونا. فواید الفواد (1322-1308). سخنان (ملفوضات) شیخ چشتیه نظام الدین اولیاء، مرید حقیقی شاعر مشهور پارسی گوی هند، امیر حسن دهلوی تشکیل شده است. کتاب اول- رونوشت نسخ خطی موجود در کتابخانه مولانا آزاد (علیگره). انیستیتو شرقشناسی اکادمی علوم روسیه. مسکو: 2015، 616 ص.
معرفی اثر:
فواید الفواد (1322-1308) اثری ارزشمند در زمینه تاریخ، تفکر اجتماعی و فرهنگ دوره سلاطین دهلی می باشد. این کتاب، متشکل از گفتگوهای مربی برجسته - شیخ نظام الدین اولیاء-، با شاگردان خود، به عنوان کتاب درسی برای پیروان تصوف سلسله چشتیه تبدیل شد. به منظور تقویت مفاهیم کلامی مربوط به حوزه عرفان فکری، در روایات، مثالهای سرگرم کننده، گفته های صوفیان و حتی اشعاری از حضرت علی (ع) گنجانده می شد.
مقام سوم: قونوی، صدرالدین. مفتاح الغیب/ صدرالدین قونوی. ترجمه از زبان عربی مقدمه و یادداشت از یانیس اشوتس؛ دانشکده فلسفه آکادمی علوم – مسکو: - ادبیات شرق، 2015، 207 ص. (تاریخ فلسفه شرق؛ سرویراستار ام. ت. استیپانیانتس).
معرفی اثر:
"مفتاح الغیب" – مهمترین تالیف صدرالدین قونوی - متفکر برجسته عرفان قرن سیزدهم- میباشد. متن اصلی این اثر، برای اولین بار در روسیه به چاپ رسیدهاست و در آن به تجزیه و تحلیل دقیق ویژگیهای انسان کامل پرداختهاست. در نسخه ترجمه، بخشهای مقدمه و یادداشت نیز آورده شدهاست.
نظر شما :