خوابی که «بارزانی» برای عراقِ پس از داعش دیده است
با نزدیک تر شدن به زمان از پیش تعیین شده برای عملیات آزادسازی موصل از اشغال گروه تروریستی داعش، بار دیگر بحث ها درباره آینده عراق شدت گرفته است. در این میان، دیدار روز گذشته رئیس اقلیم کردستان عراق با یک مقام ارشد آمریکایی و مواضع مطرح در این دیدار، از طرح بارزانی برای کلید زدن روند تجزیه عراق حکایت دارد.
به گزارش «تابناک»، برت مک گورک، فرستاده ویژه اوباما که به عراق سفر کرده، روز گذشته با مسعود بارزانی، رئیس اقلیم خودمختار کردستان عراق دیدار و گفت و گو کرد. هماهنگی ها برای عملیات آزادسازی موصل و نقش نیروهای پیشمرگه کرد در این عملیات و همچنین بحث بر سر آینده عراق پس از آزادی موصل، محور گفت و گوهای بارزانی با مک گورک را تشکیل می داد.
اما در این میان، آنچه بیش از هر چیز مورد توجه ناظران قرار گرفته، مواضع آشکار و علنی است بارزانی درباره آینده موصل و کل عراق مطرح کرده و در آن، بر عدم پذیرش برنامه های دولت مرکزی تأکید کرده است. بر اساس بیانیه ای که دفتر ریاست اقلیم کردستان عراق منتشر کرده، بارزانی حضور در عملیات آزادسازی موصل را مشروط به این کرده که نیروهای پیشمرگه در مناطقی که آزاد می کنند، مانده و از آنها خارج نشوند.
بنا بر این بیانیه، بارزانی در دیدار با مک گورک خواستار مشخص شدن دقیق نقش کردها پس از آزادسازی موصل شده و در این چارچوب، بر ضرورت حصول یک توافق کامل با آمریکا درباره جزئیات این نقش پس از شکست داعش در موصل تأکید کرده است. بارزانی همچنین تأکید کرده که نیروهای پیشمرگه از مناطقی که کردنشین هستند و توسط این نیروها آزاد می شوند، خارج نخواهند شد.
افزون بر این، گزارش رسانه های محلی حاکی از آن است که بارزانی در جریان جلسه با مک گورک گفته، موصل پس از آزادسازی دیگر پذیرای نظم سابق نخواهد بود و «به منظور تأمین منافع مردم موصل»، باید تغییرات جدی و اساسی در این نظم ایجاد شود.
این اظهارات بارزانی و بیانیه منتشره از سوی دفتر وی، بر نگرانی های از پیش موجود درباره احتمال بروز منازعات جدید در عراق پس از آزادسازی موصل، صحه می گذارد. همین دو روز پیش بود که روزنامه واشنگتن پست با انتشار تحلیلی هشدار داد، با توجه به تمایل نداشتن برخی گروه های عراقی، به ویژه کردها، برای پذیرش اقتدار مجدد دولت مرکزی، این امر می تواند سبب شود گروه هایی که تاکنون در مقابل داعش با یکدیگر متحد بودند، در مقابل هم قرار گیرند.
اکنون نیز بارزانی مواضعی را مطرح می کند که در چارچوب ادعاهای همیشگی وی مبنی بر ضرورت استقلال اقلیم کردستان عراق و عدم پذیرش اقتدار دولت مرکزی قابل ارزیابی است؛ امری که می تواند از هم اکنون جرقه دور جدیدی از درگیری و بی ثباتی در عراق را بزند.
نظر شما :