ناتوانی عربستان در تشکیل ائتلاف قدرتمند ضد ایران
وبگاه آمریکایی نوشت: تداوم بی اعتمادی و روابط ضعیف بین مصر و قطر به برنامه های عربستان در منطقه و رویای اتحاد اعراب علیه ایران لطمه می زند.
به گزارش فارس، تنش و جنگ لفظی بین قطر و مصر، دو کشور سنی منطقه بابت حکم جنجالی دادگاه مصر و حبس ابد برای «محمد مرسی» رییس جمهور خلع شده این کشور و همچنین علیه 6 تن از متهمان پرونده جاسوسی برای قطر از جمله «ابراهیم هلال» و «علاء سبلان» دو خبرنگار شبکه «الجزیره» که به اعدام محکوم شدند، کماکان ادامه دارد.
بر این اساس، دادستان مصر مدعی است که مرسی در دوران ریاست جمهوری اش اسناد محرمانه مربوط به امنیت ملی مصر را به قطر داده است.
وبگاه تحلیلی «المانیتور» در این زمینه و تلاش های نافرجام حکام آل سعود برای آشتی بین قطر و مصر نوشت: قطر یک سوی طیف عقیدتی هوادار گروه «اخوان المسلمین» همراه با ترکیه است در حالی که مصر همراه با امارات متحده عربی در طرف دیگر این طیف عقیدتی قرار دارد و در این میان عربستان سعودی قصد دارد این چهار کشور پر نفوذ بین کشورهای سنی را در درون ائتلاف نظامی تشکیل شده برای مقابله با امور تروریستی از سوی شاهزاده «محمد بن سلمان» متحد نماید تا جبهه قدرتمند سنی برابر نفوذ ایران شیعه شکل گیرد.
بر اساس این گزارش، حکام آل سعود رویای ایجاد یک نظم نوین فرقه ای را در منطقه دارند و رهبری عربستان سرمایه هایی را برای مشاهده این که متحدان سنی اش بر مشکلات غلبه کرده و از برنامه های ریاض در خاورمیانه پشتیبانی می نمایند، اختصاص داده است.
المانیتور در ادامه نوشت: اما از منظر پادشاهی عربستان سعودی، این کشور در واقع قادر نیست همزمان از پس ایران و هم نهضت های اسلامی سنی که از لحاظ عقیدتی چالشی علیه مشروعیت سلطنت این کشور هستند برآید به همین دلایل «ملک سلمان بن عزیز» پادشاه عربستان سعودی، لحن ملایمی را در قبال اخوان المسلمین اتخاذ نموده و با ارائه مجوز ورود به چهره های مختلف این گروه برای دیدار از عربستان، تلاش های صادقانه برای آشتی با قطر و دفن مشکلات گذشته، دست همکاری و تعامل را به سوی قطر متحد نزدیک عربستان در پاره ای از موارد منطقه ای چون سوریه و یمن، دراز نمود.
این وبگاه آمریکایی در ادامه با اشاره به پاره ای از رویدادهایی که می توانست گشایشی در روابط تنش گرفته قطر و مصر باشد، نوشت: با وجود برخی پیشرفت ها در روابط بین مصر و قطر، حکم اخیر دادگاه قاهره و واکنش تند مقام های قطری مبین این نکته است که هرگونه آشتی بین این دو کشور بعید است و رهبری سیاسی قاهره، قطر را دشمن مصر بر می شمارد زیرا بر این باور است که قطر نقش برجسته ای را در رشد افراط گرایی و اعمال تروریستی در سرتاسر جهان عرب دارد.
در خاتمه این گزارش آمده است: برنامه های عربستان سعودی در اتحاد متحدان سنی خود در درون ائتلاف نظامی شکل گرفته برای نبرد علیه امور تروریستی با چالش های بسیاری مواجه است به طوری که برخی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در حال پند گرفتن از ماجرای یمن هستند. با وجودی که عربستان سعودی موفق در آوردن مصر و قطر کنار هم و در ائتلاف نظامی از جولای سال 2013 به این سو شده، اما تاکنون در کاهش تنش سیاسی و عقیدتی بین مصر بعد از مرسی و قطر شکست خورده است. تداوم بی اعتمادی و روابط ضعیف بین مصر و قطر احتمالا به برنامه های عربستان در منطقه و رویای اتحاد اعراب علیه جمهوری اسلامی ایران لطمه می زند.
نظر شما :