رقبای حزب عدالت و توسعه شگفتی ساز می شوند؟
خیز بلند علوی ها برای تصاحب کرسی های پارلمان ترکیه
دیپلماسی ایرانی: علوی ها برای ورود به پارلمان ترکیه خیز برداشته اند، سکوی امید آنها نیز حزب خلق جمهوری، بزرگترین حزب مخالفان در ترکیه است که در سال جاری، انتخابات مقدماتی خود را در درون خود برگزار کردند تا نامزدهای خود را برای انتخابات پیش رو برگزینند. انتخاباتی که سبب شد نامزدهای جدیدی که از اقبال اجتماعی بالایی برخوردارند بتوانند خود را نشان دهند.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، حضور علوی ها به اندازه ای پررنگ است که بسیاری از ناظران انتخاباتی انتظار دارند حداقل 68 نفر از نامزدهای آنها بتوانند وارد پارلمان جدید ترکیه شوند و پیروزی بزرگی را رقم بزنند.
این در حالی است که حزب کردی تحت رهبری صلاح الدین دیمرتاش انتخابات مقدمانی خود را برگزار نکرده و به طور به سابقه ای نامزدهای علوی را در فهرست خود گنجانده است.
انتظار می رود اکثر این نامزدهای علوی انتخاب شوند تا به این ترتیب نسبت علوی ها در پارلمان نزدیک به 15 درصد افزایش یابد که در مقایسه با شمار علوی های ترکیه نسبتی بسیار مناسب و بالا به شمار می رود که می توانند برای نخستین بار شگفتی ساز انتخابات در تاریخ معاصر ترکیه شوند.
سونر جاگتابای، مدیر برنامه های پژوهشی ترکیه در مرکز واشنگتن در این باره می گوید: «علوی ها 10 تا 15 درصد جمعیت 77 میلیون نفری ترکیه را تشکیل می دهند برای همین پیروزی آنها می تواند حزب حاکم را بسیار نگران کند.»
این گروه اسلامی، دومین گروه فعال اسلامی ترکیه محسوب می شود که عقاید بسیار نزدیکی به علوی های عرب دارند و در حال حاضر حزب آنها بارزترین حزب مخالف حزب عدالت و توسعه محسوب می شود، آنها به شدت پایبند به سکولاریسم هستند و برای همین در بسیاری موارد حتی توانسته اند گوی سبقت را از احزاب چپ گرا بگیرند.
سیاستمداران ترک ضعف حضور علوی ها در پارلمان های گذشته را به دلایل متعددی ربط می دهند، بارزترین آنها عدم نامزدی احزاب راست گرا از میان نامزدهای علوی بوده است. علاوه بر آن علوی های ترکیه علی رغم این که کردی صحبت می کنند خودشان را کرد نمی دانند برای همین نتوانسته اند حمایت احزاب ملی گرای چپ کرد را به دست آورند.
انتظار می رود بعد از آن که حزب خلق جمهوری به رهبری کمال کلیچدار اوغلو اعلام کرد که قصد دارد حزب جمهوری خلق را به "حزب علوی" تغییر دهد، حزب عدالت و توسعه که در حال حاضر ریاست آن بر عهده احمد داوود اوغلو، نخست وزیر ترکیه است از فرصت استفاده کرده و تحرکات طایفه ای تازه ای را آغاز کند.
قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در اوت سال گذشته میلادی، نخست وزیر وقت، رجب طیب اردوغان، حزب جمهوری خلق را حرکت علوی توصیف کرده بود علی رغم این که تاکید کرده بود که نامزد آن اکمل الدین احسان اوغلو سنی متدینی است، اظهارات او سبب شد تا حزب خلق جمهوری به بهترین حزب نماینده اقلیت و به رقیبی بلا منازع برای حزب عدالت و توسعه تبدیل شود.
پیش بینی می شود انتخابات پیش روی ترکیه که قرار است در هفتم ماه آینده میلادی برگزار شود، انتخابات بسیار حساسی باشد به ویژه که بیم آن می رود رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه با پیروزی حزبش در انتخابات خیز بلندی برای تثیبت ارکان "دولت سرکوبگر" خود بردارد.
با این حال احزاب ترکیه در جریان تبلیغات انتخاباتی خود از مردم می خواهند که بهترین نامزد را از سوی خود انتخاب کنند.
اردوغان در سخنرانی خود در شهر ازمیر، غرب ترکیه قبل از عزیمت به شهر کالسروهه آلمان در برابر طرفداران خود گفت: «ما می خواهیم کشور ترکیه جدیدی به وجود آوریم که حتی برای نسل های آینده نیز کشور قدرتمندی باشد، ما می خواهیم برای آنها میراث قدرتمندی به ارث بگذاریم.»
اشاره او تبدیل کشور از حکومت پارلمانی به حکومت ریاست جمهوری است که انتقادات گسترده ای را در ترکیه به وجود آورده است.
قرار است در انتخابات پیش رو سی حزب از جمله سه حزب بارز فعلی حاصر در پارلمان که شامل حزب عدالت و توسعه، حزب جمهوری خلق و حرکت ملی مخالفان می شود برای تصاحب 550 کرسی پارلمان با یکدیگر رقابت کنند.
لازم به ذکر است رای گیری از ترک های مقیم خارج از جمعه گذشته آغاز شده و انتظار می رود تا 31 ماه جاری میلادی ادامه داشته باشد.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :