ایران چگونه در یمن عربستان را متوقف کرد؟
از صبح روز گذشته که رسانه ها از تماس محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران با جان کری، وزیر امور خارجه ایران سخن گفتند، مشخص بود که تحولاتی منطقه در حال وقوع است.
به گزارش «تابناک»، پس از انتشار این خبر، معاون وزیر خارجه ایران، حسین امیر عبدالهیان، همراه با معاون وزیر خارجه سوئیس و معاون وزیر خارجه یکی دیگر از کشورهای منطقه، جلسه ای برگزار کردند و پس از آن جلسه بود که معاون وزیر خارجه ایران، از توقف تجاوز عربستان خبر داد.
بر اساس این گزارش، خبر ناگهانی توقف تجاوز رژیم سعودی به یمن، گمانه زنی را بیش از پیش تقویت کرد که ایران در متوقف کردن تجاوز سعودی ها به یمن، نقشی کلیدی داشته است، تا اینکه امروز نشریه لبنانی الاخبار، جزئیاتی در این باره منتشر کرده است.
واحد مرکزی خبر در این باره به نقل از الاخبار نوشته است: تحولات می دانی رخ داده، طی بیست و چهار ساعت گذشته، به ویژه خطر مداخله ایران، عربستان را مجبور کرد تجاوز گسترده به یمن را متوقف کند.
روزنامه الاخبار چاپ بیروت در گزارشی به قلم ابراهیم الامین نوشت: به دور از رسانه ها و حتی محافل دیپلماتیک مختلف، طی بیست و چهار ساعت گذشته، تحولاتی میدانی رخ داد که نتایج آن عربستان را مجبور کرد، تجاوز گسترده به یمن را متوقف کند؛ اما باب جنگ گسترده بسته نشد و همین باعث شد تا توقف حملات، بیشتر به آتش بسی شبیه باشد که به تثبیت و گام های میدانی و سیاسی نیاز دارد.
منابع آگاه درباره بخشی از تحولاتی که از دو شب پیش رخ داده است با الاخبار صحبت کردند. به گفته آن ها، تهران، شاخص هایی دریافت کرد مبنی بر اینکه عربستان قصد دارد، دامنه بمباران های بی هدف را گسترش دهد. ایران بلافاصله تصمیم گرفت، نیروی دریایی به دریای سرخ اعزام کند و همین هم باعث شد آمریکا سریع به سمت این دریا نیرو بفرستد. تهران به پایتخت های اروپایی گفته بود، در برابر اقدام عربستان دست بسته نخواهد نشست. اروپایی ها نیز خیلی زود با آمریکا تماس گرفتند و سپس پیام هایی در اعتراض به استفاده بیش از حد عربستان از قدرت به این کشور فرستادند.
دستگاه های امنیتی و نظامی کشورهای ائتلاف و کشورهای غربی، بیش از پانزده بار در ترور رهبران انصارالله شکست خوردند و بمباران انبارهای سلاح نیز اهداف را محقق نکرد.
نیروی دریایی آمریکا دید که دخالت نظامی دریایی ایران، نشان دهنده آمادگی برای دخالت است و نگرانی ها فقط به احتمال انتقال سلاح به حوثی ها محدود نمی شود. به همین سبب آمریکا از ایران درباره موضعش پرسید و پاسخ ایران این بود که اقدام تهران برای رویارویی با تجاوز عربستان، محدود نخواهد بود.
دیروز صبح، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا با محمد جواد ظریف، همتای ایرانی خود تماس گرفت و گفت، کشورش صلاح نمی بیند دامنه تنش در منطقه توسعه یابد و خیلی زود با سعودی ها تماس خواهد گرفت تا به ازای همکاری برای شروع روند سیاسی، حملات به یمن را متوقف کند. ظهر دیروز، ایرانی ها تماس هایی دریافت کردند، مبنی بر اینکه عربستان با توقف حملات هوایی موافقت کرده است، ولی هنوز احتمال جنگ وجود دارد و شاید عربستان مجبور باشد به بمباران مواضع حوثی ها ادامه دهد.
دیروز بعد از ظهر و پس از صدور اولیه بیانیه عربستان مبنی بر توقف عملیات نظامی، انصارالله به پادشاه نشین عمان ابلاغ کردند آنچه رخ داده، توقف تجاوز از سوی عربستان است و این اقدام طرف دیگر را به هیچ چیز ملزم نمی کند و آنچه عربستان نتوانست با حملات نظامی به دست آورد، در مذاکرات سیاسی نیز به دست نخواهد آورد. انصار الله با تأکید بر موضع خود مبنی بر مخالفت با حضور در گفت وگوی داخلی اعلام کرد، طرح سازمان ملل را که اساس آن تسهیل در روند بازسازی یمن است، رد نمی کند.
الاخبار درباره اینکه آیا آتش بس به منزله پایان جنگ است نوشت: مشخص است که هیچ کس بر این اساس رفتار نمی کند. حوثی ها تأکید کردند برداشتن سریع محاصره هوایی و زمینی و توقف بمباران ها در مناطق جنوبی ضروری است و هیچ طرفی حق ندارد مانع از آن شود که ارتش یمن به توسعه نفوذ خود و سیطره بر خاک یمن ادامه دهد. عربستان از این مسأله می ترسد. این کشور طرحی جایگزین اجرا کرد که بر پایه فریفتن تعداد زیادی از قبایل جنوب یمن قرار دارد. عربستان گمان می کند آتش بس، این فرصت را برایش ایجاد می کند که زمینه مناسب را برای مخالفت با ارتش و حوثی ها در استان های جنوبی فراهم آورد. البته این احتمال نیز وجود دارد که عملیاتی انجام شود که هدف آن ایجاد منطقه ای وابسته به عربستان در استان حضرموت است تا عبدربه منصورهادی، رئیس جمهور فراری یمن در آن اقامت کند.
نظر شما :