تبادل اطلاعات محرمانه میان ایران و استرالیا

بیشاپ: می‌خواهم باز هم به تهران بازگردم!

۳۱ فروردین ۱۳۹۴ | ۰۰:۳۰ کد : ۱۹۴۶۶۹۸ اخبار اصلی خاورمیانه
موضوع جالب توجه برای بیشاپ در سفر به تهران این بود که پس از اسرائیل، پر جمعیت ترین جامعه یهودی در خاورمیانه در ایران ساکن هستند؛ وی گفت: «زمانی که وارد ایران می شوید، چشم اندازی کاملا متفاوت پیدا می کنید.»
بیشاپ: می‌خواهم باز هم به تهران بازگردم!

نویسنده: دنیل فلیتون

دیپلماسی ایرانی: ایران در به اشتراک گذاری اطلاعات محرمانه ای که در عملیات علیه گروه افراطی داعش در عراق به دست آورده است با استرالیا، اقدامی نادر و قابل توجه انجام می دهد.

جولی بیشاپ وزیر امور خارجه استرالیا که بامداد دیروز وارد تهران شد، پس از دیدار با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران از تصمیم دو کشور برای همکاری (در مبارزه علیه داعش) خبر داد. بیشاپ در دیدار با روحانی داعش را «بزرگ ترین تهدید جهانی زمان کنونی» توصیف کرد.

به اشتراک گذاری اطلاعات با ایران که در سال هایی که این کشور را بخشی از «محور شرارت» توصیف می کردند غیر قابل تصور به نظر می رسید، اکنون با افزایش خوش بینی ها به این که ایران، آمریکا و قدرت های جهانی به توافقی پایه در کسب اطمینان از اینکه جمهوری اسلامی ایران سلاح هسته ای نخواهند ساخت، محتمل تر به نظر می رسد.

خانم بیشاپ، اولین وزیر امور خارجه استرالیا که در بیش از یک دهه گذشته به ایران سفر کرده است، روز یکشنبه در جمع بندی از سفر خود به تهران در مورد محتمل بودن دستیابی به توافق هسته ای جامع ابراز اطمینان کرد. وی همچنین گفت که منتقدان تند و تیز گفت وگوهای هسته ای با ایران همچون اسرائیل نیز باید رضایت خاطر داشته باشند.

به گفته بیشاپ، وی بلافاصله پس از پذیرفتن دعوت برای سفر به تهران در ماه اکتبر، گفت وگوهای غیر رسمی با مقامات ایرانی را آغاز کرده است.

اما به گفته بیشاپ، گفت وگوها در ماه دسامبر و زمانی فوریت پیدا کردند که فراری (پناهنده) ایرانی به نام هارون مونس (محمد حسن منطقی بروجردی) به کافه ای در سیدنی حمله کرد و چندین نفر را گروگان گرفت؛ اندکی بعد معلوم شد وی در تهران مجرم محسوب شده و تحت تعقیب بوده است.

بیشاپ تصریح کرد به اشتراک گذاری اطلاعات با ایران فواید بسیاری داشت از جمله این که به پیگیری شهروندان استرالیایی که به داعش پیوسته اند، کمک کرد.

وزیر امور خارجه استرالیا گفت: «آنها حضور فعالانه ای در عراق دارند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در صحنه نبرد حضور دارد و آنها با نیروهای امنیتی (عراق) همکاری می کنند. آنها در تکریت و دیگر مناطق عملیات انجام می دهند و همه منطقه را پوشش داده اند.»

خانم بیشاپ نیز این تفکر را که به اشتراک گذاری اطلاعات با ایران اقدامی قابل توجه و فوق العاده بود، تاکید کرد و گفت آنها (ایرانی ها) اطلاعات قابل توجهی دارند که از نمونه آنها می توان به نقش ابوبکر البغدادی رهبر داعش در رژیم پیشین صدام حسین اشاره کرد.

ایران و استرالیا همچنین قرار است به منظور مقابله با تبلیغات برای افراط گرایی، در زمینه افراطی زدایی با یکدیگر همکاری کنند. با این حال نیروهای استرالیایی در عراق نقشی محدود (آموزش نیروهای عراقی) خواهند داشت و قرار نیست در میدان های نبرد در این کشور مبارزه کنند.

خانم بیشاپ در این باره گفت: «ایران مصمم است در تلاش ها برای شکست دادن داعش، از منابع و انرژی خود استفاده کند. آنها داعش را مهمترین و قابل توجه ترین تهدید برای جهان در شرایط کنونی می دانند؛ آقای روحانی رئیس جمهور ایران این چنین به من گفت.»

بیشاپ پیش بینی کرد دو کشور در ماه های آتی به نتایجی دست یابند. وی همچنین به فرصت موجود برای همکاری آژانس های اطلاعاتی دو کشور اشاره کرد.

خانم بیشاپ که در سفر 36 ساعته خود با حسن روحانی رئیس جمهور و چندی دیگر از مقامات رده بالای دولت ایران دیدار کرد، به دستیابی به توافق هسته ای جامع بسیار خوشبین بود.

بیشاپ همچنین تصمیم دارد دیدگاه های خود را در مورد ایران با مقامات اسرائیلی مطرح سازد، اما فکر نمی کند که سفرش به تهران تاثیری بر روابط استرالیا و اسرائیل داشته باشد. وی گفت: «احساس من این است که اسرائیل منتظر انتشار جزئیات توافقنامه نهایی است.»

موضوع جالب توجه برای بیشاپ در سفر به تهران این بود که پس از اسرائیل، پر جمعیت ترین جامعه یهودی در خاورمیانه در ایران ساکن هستند؛ حدود 20000 یهودی در ایران زندگی می کنند. بیشاپ گفت: «زمانی که وارد ایران می شوید، چشم اندازی کاملا متفاوت پیدا می کنید.»

یکی دیگر از دلایل سفر بیشاپ به تهران گفت وگو در مورد وضعیت آن دسته از شهروندان ایرانی بود که موفق نشدند در استرالیا پناهندگی بگیرند. بیشاپ قصد داشت مقامات ایران را به پذیرفتن مجدد این افراد در کشور ترغیب کند.

به گفته وزیر امور خارجه استرالیا، ایران موافقت کرده است مقاماتی را برای گفت وگو در مورد بازگشت آن دسته از پناهجویانی که در کشور فراری محسوب نمی شوند، به استرالیا اعزام کند.

از موارد دیگر مطرح شده در مورد سفر بیشاپ به تهران، انتقاد از وی به دلیل داشتن حجاب در تهران بود. با این حال، بیشاپ از اقدام خود در احترام به قوانین ایران دفاع و اعلام کرد: «دیدگاه من این است که پس از 12 سال برای اولین مرتبه یک مقام استرالیایی به ایران سفر کرده است. من نمی خواهم که سفر من آخرین سفر مقامات کشورم به ایران باشد. از این رو اگر از من بخواهند که برای دیدار با رئیس جمهور ایران پوششی بر سر داشته باشم، بدون شک می پذیرم. ما می خواهیم باز هم به ایران بازگردیم.»

بیشاپ همچنین اعلام کرد: «باید به آن دسته از افرادی که تصور می کنند گفت وگوهای ما با شکست مواجه شده است، بگویم ما مذاکرات خود را تازه آغاز کرده ایم!»

منبع:  سیدنی مورنینگ هرالد/ مترجم: طلا تسلیمی

کلید واژه ها: اشتراک گذاری اطلاعات روابط ايران و استراليا جنگ عليه داعش بازگشت پناهجويان ايراني


نظر شما :