نگرانی 4 کشور عربی از توافق هسته ای ایران
به گزارش عصر ایران روزنامه وال استریت ژورنال که در ماه های گذشته بارها با انتشار برخی گزارش پشت پرده هایی از مذاکرات هسته ای جنجال آفریده است، در تازه ترین گزارش خود به نقل از دیپلمات های عربی و آمریکایی می نویسد کشورهای مصر، عربستان، قطر و امارات متحده عربی همزمان با بالا رفتن شانس توافق نهایی در مذاکرات هسته ای بین ایران و گروه 1+5 به واشنگتن پیام داده اند که ایران در اثر این توافق، نفوذ و سلطه خود را بر منطقه افزایش خواهد داد.
بر اساس این گزارش، این کشورهای عربی از به راه افتادن مسابقه هسته ای در خاورمیانه ابراز نگرانی کرده اند و بحث هایی در مورد چتر حمایت هسته ای آمریکا از این کشورها به عنوان راهکاری برای کاهش نگرانی کشورهای عربی به میان آمده است.
این دیپلمات ها گفته اند از نظر این کشورهای عربی یک توافق نهایی هسته ای به ایران اجازه خواهد داد قابلیت های تولید سلاح هسته ای خود را حفظ کرده و در عین حال از شر تحریم های اقتصادی رهایی یابد.
ایران هر گونه تلاش برای دست یابی به سلاح هسته ای را رد کرده و بر ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای خود تاکید کرده است.
بر اساس گزارش وال استریت ژورنال و بر مبنای اعلام دیپلمات های عرب، توافق هسته ای نهایی آمریکا و ایران، عربستان سعودی را برای برقراری موازنه با ایران در موضوع هسته ای به حرکت در خواهد آورد.
یک دیپلمات عرب که به نوشته وال استریت ژورنال در هفته های گذشته با مقامات آمریکا، عربستان و ایران در تماس بوده است به این روزنامه آمریکایی می گوید:" در این مرحله ترجیح ما این است که این مذاکرات به شکست برسد تا اینکه به یک توافق بد بینجامد."
یک مقام آمریکایی به ژورنال می گوید: هدف ما در مذاکرات همواره این بوده است که فاصله ایران با بمب هسته ای را به یک سال یا بیشتر برسانیم.
برخی از مقامات آمریکا به ژورنال گفته اند دولت اوباما ممکن است برای رفع نگرانی های کشورهای عربی از توافق هسته ای با ایران، به این کشورها تضمین های امنیتی بدهد که از جمله مهم ترین آنها تضمین چتر حمایت هسته ای آمریکا در قبال این کشورها خواهد بود.
ژورنال به سخنان اخیر استفان هدلی مشاور امنیت ملی دولت جورج دبلیو بوش در کنفرانس شورای آتلانتیک اشاره می کند و به نقل از این مقام امنیتی سابق آمریکا می نویسد:" این (توافق نهایی) ممکن است برای دوستان و متحدان ما بی ثبات کننده باشد و ممکن است آنها برای ایجاد موازنه با ایران به سمت هسته ای شدن بروند."
مساله حمایت آمریکا با چتر هسته ای از متحدان عربی این کشور در منطقه خلیج فارس برای نخستین بار از سوی هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه سابق آمریکا و در سال 2009 مطرح شده است.
گفتنی است کشورهای عربی غالبا در موضع گیری های رسمی به طور صریح درباره مذاکرات هسته ای ایران و احتمال توافق نهایی بین ایران و آمریکا (گروه 1+5) اظهار نظر نمی کنند.
نظر شما :